Družabna kronika
(8)
Festival Lent
Letošnji Lent se je začel in končal z ognjemetom. Foto: BoBo
Festival Lent
Glavna novost letošnjega festivala je novi, od zdaj stalni oder na reki. Foto: BoBo

Festival Lent, nasvidenje do prihodnjega leta!

Festival se je sklenil z ognjemetom
1. julij 2018 ob 16:30
Maribor - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

S tradicionalnim ognjemetom se je sinoči končal Festival Lent, največji festival v Sloveniji, ki je devet dni polnil ulice in trge v središču Maribora. Na petdesetih prizoriščih je nekaj tisoč nastopajočih iz 31 držav pripravilo skoraj 400 prireditev.

Festival Lent je znova ponudil vrtiljak dogodkov – od glasbe, gledališča in folklore do kulinarike, športa in doživetij za najmlajše. Nad njim so bili navdušeni tudi obiskovalci, saj je mesto po zaslugi Lenta zaživelo.

Okroglih trideset let je letos praznoval predhodnik festivala – folklorni festival Folkart, festival pa je postregel tudi z nekaj novostmi: s programom Pozor! Muzika na cesti je na ulice poleg uličnih gledališčnikov pripeljal tudi glasbenike, po treh letih pa se je na reko Dravo vrnil tudi simbol festivala – plavajoči oder.

Festival znova raste
Podatke o obisku in prodanih vstopnicah organizatorji še obdelujejo, direktor festivala Vladimir Rukavina pa je prepričan, da festival po nekaj težkih letih, ko so morali program skrčiti, spet raste. "Lahko govorimo o številkah, a te so najmanj pomembne, poudarjam predvsem lentanje – način življenja, ki ga ponudi Lent. Drugače pa smo lanski obisk presegli, vračamo se k visokim številkam. A najbolj važno je to, da si, ko si hodil po Lentu, ko si hodil po Mariboru, začutil pozitivno vibracijo," je povedal Rukavina.

Konec festivala pa za organizatorje pomeni začetek priprav na novega. Rukavina pričakuje dogajanje v podobnem obsegu kot letos in si želi čim uspešnejšega zbiranja sredstev, kar jim je v zadnjih letih povzročalo največ sivih las.

Oder na Dravi bo ostal
Festival Lent je v svoji 26. izvedbi med drugim gostil kubansko glasbeno legendo Juana De Marcosa Gonzalesa, zimzelena Đorđeta Balaševića in Vlada Kreslina ter romski simfonični orkester iz Budimpešte.

Oder na Dravi, ki bo od zdaj stalni, so krstili z baletom Labodje jezero. Lent pa so z veličastnim nastopom sklenile folklorne skupine iz Argentine, Črne gore, Kenije, Peruja, Rusije, Srbije in Slovenije.

VIDEO
Končal se je festival Lent
Bratko Zavrnik, Radio Slovenija; Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
cannex
# 01.07.2018 ob 17:36
Sam sem bil letos drugič na Festivalu Lent in res lahko rečem samo vse čestitke organizatorjem za fenomenalen program. Sploh na odru Minoriti sem bil fasciniran nad nastopajočimi. Hvala vsem za trud, zagotovo se vidimo spet naslednje leto ;)
bob7
# 01.07.2018 ob 17:12
Čestitke organizatorjem. Super festival.
Janx
# 02.07.2018 ob 10:35
Če bi se novinarji vsaj malo potrudili in od vseh nastopajočih našteli vsaj 10 imen in ne le Balaševiča in vaj en stavek ali dva, kakšni so bili koncerti... vsaj nekaj, ne samo PR od organizatorja. Gre le za največji festival v državi no.
mmcuser
# 02.07.2018 ob 10:48
@Janx
Ja, naštejejo tiste, ki pritegnejo množico. Tiste, ki naredijo kakovost, le-ta pa zavidnja vreden festival, se pa kot po pravilu niti ne omenja. To lepo pokaže (ne)kakovost naših novinarjev, ki o glasbi vedo napisati le to, kje je izvajalec dopustoval, s kom je kje bil, itd... Vse, samo o glasbi ne. Kako je bilo pa na koncertu pa itak ne, ker jih tam ni.
hepan
# 02.07.2018 ob 06:34
Na zacetku hodil, zdaj ne vec
kingeston
# 05.07.2018 ob 14:32
ah sem žalosten, letos nisem šel nič pogledat.
kateri balet pa je bil?
mmcuser
# 01.07.2018 ob 23:08
Program odličen, vreme žal ne da dihati festivalu tako, kot bi lahko.
Nergači kot raknac navi verjetno niso obiskali nobene prireditve.
Škoda, da tudi mmc temu festivalu ne odmeri zaslužene pozornosti.
raknac navi
# 01.07.2018 ob 18:35
Lepo prosim no. Kaksen program??? Ze desetletje eno in isto. Festival traja samo se en teden. Folk zanima samo se hrana in pijaca. Rukavina v penzijo! Ker ce ne bo festival v parih letih ugasnil.
Kazalo