Največji aplavz je požel stari znanec stand up odrov Vid Valič. Foto: MMC RTV SLO
Največji aplavz je požel stari znanec stand up odrov Vid Valič. Foto: MMC RTV SLO
Tanja Kocman in Vanči Žorž v Križankah
Ana Marija Mitić in Janez Usenik v Križankah
Iča Putrih in Lucija Ćirović v Križankah
Martina Ipša in Vid Valič v Križankah

Vpisani ste bili, če ste kupili vstopnico. Lekcije so bile razdeljene na devet predavanj, vmes so bili petminutni odmori z mično dežurno igralko/humoristko. Začetni in nadaljevalni tečaj sta bila razdeljena s polurnim oddihom. Vsi, ki so prestali izpit, so brez potrdil odšli domov prešernega obraza. Tisti, ki so odnesli največ, pa še danes občutijo učinek v obliki bolečih smejalnih mišic na obrazu in mišic trebušne prepone.

Poletno gledališče na prostem je gostilo osmerico trenutno najbolj izpostavljenih slovenskih stand up komikov, ki so že pred nastopom zagotavljali dve uri smeha. In te so se (tudi na račun polurnega odmora in povezovalnih vložkov voditeljice večera Tine Gorenjak) razvlekle na dobrih 190 minut krohotanja šalam na odru; oziroma čakanja, kdaj bo sploh kdo na njem; oziroma ugotavljanja, kdo je tista mladina za zidovi Križank, ki je zmožna preglasiti ozvočene mojstre stand upa.

Tanja Kocman, Vanči Žorž, Ana Marija Mitić, Janez Usenik, Iča Putrih, Lucija Ćirović, Martina Ipša in Vid so bili tisti "profesorji", ki so drug za drugim stresali iz rokava že neštetokrat obdelane in reciklirane stereotipe ter predsodke. A tega so se lotili na svojevrsten način in jih s svojo spretnostjo, temelječ na prigodah iz lastnega življenja, ob trenutnih prebliskih zapakirali v od deset do dvajset minut 'kratke' nastope.

Deklica z vasi, debelost, ženska za volanom
"Iz vasi sém," je začetno ledino na obrazih prebijala slovenska Hajdi, kot jo je imenovala Tina G., Tanja. Kakšna fakulteta je FDV in kako se lahko opravlja izpit za avto tudi sedemkrat, je pojasnjevala Vanči. Ob tem ni pozabila povedati, da prihaja iz Grosuplja. "Včasih smo imeli Janšo, zdaj imamo semafor," se je obregnila ob svoje mesto.

Od oglasov do novinarstva
"Imam tudi življenje. Gledam televizijo!" je svojo serijo šal na račun televizijskih oglasov, ki jih je nadgradila s šalami na račun debelejših oseb in hujšanja, začela stara znanka TV Slovenija Ana Marija. Ker so si dekleta vzela svoj čas, da so razložila svoje prigode, je Janez obljubil, da bo krajši kot vse tri skupaj in obljubo tudi držal.

Iča se poslavlja
Po polurnem odmoru, ki naj bi trajal dvajset minut manj, so luči pred Križankami začele utripati kot v pravem gledališču. Na svoj račun je prišla legenda slovenskega humorja – 68-letna "Iča od hudiča". V kratkem nastopu je pojasnila, koliko stvari se je spremenilo na področju stand upa v štiridesetih letih, ko je sama prvič nastopila kot humoristka. "Včasih sem govorila vice od desetih zvečer do petih zjutraj in si nisem nobenega zapisala. Danes si moram," je pospremila svoj zadnji nastop Iča.

Aktualnih vsakdanjih dogodkov pa se je lotila Lucija: "Handanovič bi vse granitne kocke ubranil. Še nazaj bi jih vrgel."

Martina in Vid osvojila še zadnje gledalce
Največji odziv - po aplavzu sodeč - sta požela nastopa Martine in Vida. "Če bi ji rekli slovenska Ellen DeGeneres, bi bil to nepotrebni stereotip," je Štajerko najavila Tina G. Martinine šale na račun njenega dialekta, debelosti in fitnesa so predramile še tako zahtevnega obiskovalca. Najbolj bučen aplavz pa je na četrtkov večer, ki se je prevesil v petkovo jutro, požel Vid. Njemu ni preostalo nič drugega, kot da le še razgreje tiste zadnje mišice, za katere mnogi obiskovalci niso vedeli, da jih imajo, in dokaže, da "ni tisti prijazni stric s televizije".

Stand up po slovensko
Svet komedije, ki je po svetu bolj v domeni moških kot žensk, je bil torej včeraj postavljen na glavo. En moški na 3,5 ženske, je po besedah organizatorjev predstavljal lepo slovensko tradicijo. A bolj kot to je pokazal, da razmerje med spoloma v stand upu sploh ni pomembno. Važno je, kako ga (ne) znaš izkoristiti v svojo prid. Pred domačim občinstvom pa pomaga tudi, če si malo močneje grajena ženska ali če si obiskoval petletno Aškrčevo gimnazijo.

Več pa v videih desno in v spodnji galeriji.

Tanja Kocman in Vanči Žorž v Križankah
Ana Marija Mitić in Janez Usenik v Križankah
Iča Putrih in Lucija Ćirović v Križankah
Martina Ipša in Vid Valič v Križankah