Družabna kronika

Poudarki

  • Ičin zadnji nastop
  • Osem komikov in humorni vložki voditeljice
Vid Valič
Največji aplavz je požel stari znanec stand up odrov Vid Valič. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Tanja Kocman in Vanči Žor...
VIDEO
Ana Marija Mitić in Janez...
VIDEO
Iča Putrih in Lucija Ćiro...
VIDEO
Martina Ipša in Vid Valič...

Dodaj v

Foto in video: Sedem žensk, en poročen moški in Vid Valič

Stand up večer v Križankah
25. junij 2010 ob 19:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Devet nabrušenih jezikov, ki jih ob bolj ali manj naštudiranih nastopih ne zmoti niti vpitje mladine na drugi strani zidov Križank, je včeraj za vse humorja lačne priredilo pravi tečaj stand upa.

Vpisani ste bili, če ste kupili vstopnico. Lekcije so bile razdeljene na devet predavanj, vmes so bili petminutni odmori z mično dežurno igralko/humoristko. Začetni in nadaljevalni tečaj sta bila razdeljena s polurnim oddihom. Vsi, ki so prestali izpit, so brez potrdil odšli domov prešernega obraza. Tisti, ki so odnesli največ, pa še danes občutijo učinek v obliki bolečih smejalnih mišic na obrazu in mišic trebušne prepone.

Poletno gledališče na prostem je gostilo osmerico trenutno najbolj izpostavljenih slovenskih stand up komikov, ki so že pred nastopom zagotavljali dve uri smeha. In te so se (tudi na račun polurnega odmora in povezovalnih vložkov voditeljice večera Tine Gorenjak) razvlekle na dobrih 190 minut krohotanja šalam na odru; oziroma čakanja, kdaj bo sploh kdo na njem; oziroma ugotavljanja, kdo je tista mladina za zidovi Križank, ki je zmožna preglasiti ozvočene mojstre stand upa.

Tanja Kocman, Vanči Žorž, Ana Marija Mitić, Janez Usenik, Iča Putrih, Lucija Ćirović, Martina Ipša in Vid so bili tisti "profesorji", ki so drug za drugim stresali iz rokava že neštetokrat obdelane in reciklirane stereotipe ter predsodke. A tega so se lotili na svojevrsten način in jih s svojo spretnostjo, temelječ na prigodah iz lastnega življenja, ob trenutnih prebliskih zapakirali v od deset do dvajset minut 'kratke' nastope.

Deklica z vasi, debelost, ženska za volanom
"Iz vasi sém," je začetno ledino na obrazih prebijala slovenska Hajdi, kot jo je imenovala Tina G., Tanja. Kakšna fakulteta je FDV in kako se lahko opravlja izpit za avto tudi sedemkrat, je pojasnjevala Vanči. Ob tem ni pozabila povedati, da prihaja iz Grosuplja. "Včasih smo imeli Janšo, zdaj imamo semafor," se je obregnila ob svoje mesto.

Od oglasov do novinarstva
"Imam tudi življenje. Gledam televizijo!" je svojo serijo šal na račun televizijskih oglasov, ki jih je nadgradila s šalami na račun debelejših oseb in hujšanja, začela stara znanka TV Slovenija Ana Marija. Ker so si dekleta vzela svoj čas, da so razložila svoje prigode, je Janez obljubil, da bo krajši kot vse tri skupaj in obljubo tudi držal.

Iča se poslavlja
Po polurnem odmoru, ki naj bi trajal dvajset minut manj, so luči pred Križankami začele utripati kot v pravem gledališču. Na svoj račun je prišla legenda slovenskega humorja – 68-letna "Iča od hudiča". V kratkem nastopu je pojasnila, koliko stvari se je spremenilo na področju stand upa v štiridesetih letih, ko je sama prvič nastopila kot humoristka. "Včasih sem govorila vice od desetih zvečer do petih zjutraj in si nisem nobenega zapisala. Danes si moram," je pospremila svoj zadnji nastop Iča.

Aktualnih vsakdanjih dogodkov pa se je lotila Lucija: "Handanovič bi vse granitne kocke ubranil. Še nazaj bi jih vrgel."

Martina in Vid osvojila še zadnje gledalce
Največji odziv - po aplavzu sodeč - sta požela nastopa Martine in Vida. "Če bi ji rekli slovenska Ellen DeGeneres, bi bil to nepotrebni stereotip," je Štajerko najavila Tina G. Martinine šale na račun njenega dialekta, debelosti in fitnesa so predramile še tako zahtevnega obiskovalca. Najbolj bučen aplavz pa je na četrtkov večer, ki se je prevesil v petkovo jutro, požel Vid. Njemu ni preostalo nič drugega, kot da le še razgreje tiste zadnje mišice, za katere mnogi obiskovalci niso vedeli, da jih imajo, in dokaže, da "ni tisti prijazni stric s televizije".

Stand up po slovensko
Svet komedije, ki je po svetu bolj v domeni moških kot žensk, je bil torej včeraj postavljen na glavo. En moški na 3,5 ženske, je po besedah organizatorjev predstavljal lepo slovensko tradicijo. A bolj kot to je pokazal, da razmerje med spoloma v stand upu sploh ni pomembno. Važno je, kako ga (ne) znaš izkoristiti v svojo prid. Pred domačim občinstvom pa pomaga tudi, če si malo močneje grajena ženska ali če si obiskoval petletno Aškrčevo gimnazijo.

Več pa v videih desno in v spodnji galeriji.

Klavdija Kopina
Tina G.
Tina G.
Tina G.
Tanja Kocman
Tanja Kocman
Tina G.
Vanči Žorž
Vanči Žorž
Tina G.
Ana Marija Mitić
Ana Marija Mitić
Tina G.
Janez Usenik
Janez Usenik
Tina G.
Iča Putrih
Iča Putrih
Tina G.
Lucija Ćirović
Lucija Ćirović
Lucija Ćirović
Tina G.
Martina Ipša
Martina Ipša
Tina G.
Vid Valič
Vid Valič
Vid Valič
Vid Valič
Vid Valič
Stand up v Križankah
Stand up v Križankah
Prijavi napako
Komentarji
proofreader
# 25.06.2010 ob 21:03
Vrhunski video posnetki in kvaliteta zvoka, ste to snemali z mobilnim telefonom?
roxdegabba
# 26.06.2010 ob 00:00
Takole poznavalsko;

Usenik je dober komik, kadar ne zapade v pritlehno namigovanje na seks.

Valič je dober nastopač, ali da uporabim tujko brez omalovaževalne konotacije, dober performer.

Ostalo je s stališča stand-up komedije totalna tema.
mtejo007
# 29.06.2010 ob 12:54
vendel, no ja no, lahko pa res poizkusi še enkrat s playbojem, tokrat do konca :)))
dejaa
# 25.06.2010 ob 20:22
Ej jest sm Vid, kdo spa ti? xD
vendel
# 28.06.2010 ob 13:12
Tina G je pravi polom v čemerkoli se preizkusi!
demetra
# 26.06.2010 ob 01:59
no ja, dragon, kakšna napaka se paja lahko kje najde, kene? :)))
Dragoon
# 26.06.2010 ob 01:15
Ojej koliko slovničnih napak v enem kratkem članku ... Resno se sprašujem, kdo naše novinarje uči slovenščino ...
siggi
# 26.06.2010 ob 01:12
Čakamo poletni panč. Zimski je bil zmaga
help
# 25.06.2010 ob 23:53
Smešni so kot Auschwitz.
muujo
# 25.06.2010 ob 20:17
bedno kot vedno
Kazalo