Družabna kronika
Konvencija je združila mojstre tetoviranja, umetnike poslikave teles, piercinga ... Foto: BoBo
Kovencija je bila dobra priložnost, da so obiskovalci preverili nove smernice v izdelovanju tetovaž. Foto: BoBo
V soboto je potekal tudi izbor za mis "pin up". Foto: BoBo
Organizatorji si v prihodnosti želijo še večji obisk. Foto: BoBo

Dodaj v

Foto in video: Za popolno tetovažo tudi stiskanje zob in solze

Šesta mednarodna tattoo konvencija v Ljubljani
20. april 2015 ob 07:04,
zadnji poseg: 20. april 2015 ob 07:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

Veliko glasbe, izobraževanje, ples, tetovaže in piercingi - to je povzetek šeste mednarodne tetovatorske konvencije, ki je svoje mesto znova našla v Ljubljani.

Tetovatorji iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije, Italije, Nemčije, Avstrije, Ekvadorja in Španije so tretji konec tedna v aprilu svoje veščine izkazovali v ljubljanskem Športnem centru Triglav za Bežigradom. "Rastemo. Športno dvorano smo letos napolnili do zadnjega kotička. Zelo nas veseli, da je dogodek našel svoje mesto pri nas in da ga ljudje radi obiščejo," je za MMC dejal organizator konvencije Aleš Škrapin.

Športna dvorana je tako znova postala poligon za improvizirane tetovatorske kabine. "Vsi uporabljajo material za enkratno uporabo, medtem ko delo poteka enako, kot v salonih," je zagotovil Škrapin.

Medtem ko so se dnevi vrteli okoli tetovatorskih umetnikov in dela, ki ga opravljajo s pomočjo tetovatorskih strojčkov, ter prelivanja pisanih barv, je zraven potekal pester spremljevalni in izobraževalni program. "Ozaveščamo, da imamo neurejeno zakonodajo in da se mora spremeniti. Premakniti z mrtve točke. Da lahko opravljaš poklic tetovatorja, moraš narediti kozmetično ali zdravstveno šolo, kjer o tetovatorstvu ne naučijo nič. Zgrešeno. Stroka mora postaviti pravila, kaj pomeni, da si tetovatorski umetnik," je opozoril Škrapin.

Poleg izobraževalne note pa je bilo v ospredju predvsem izdelovanje tetovaž. Strojčki so brneli ves čas in radovedneži so z zanimanjem spremljali nastajanje izbranih motivov. Zaključek posameznega dneva je bil namenjen izboru najboljših, ki je potekal pod kritičnim očesom strokovne žirije. "Pri ocenjevanju moraš izklopiti podlago. Pozoren si na motiv, barve, oblike ... Takoj ko začneš razmišljati o telesu - tudi pri tetoviranju - gre vse narobe," je za MMC dejal eden izmed članov žirije Samo Bregar.

Poleg izbora najboljših tetovaž po posameznih kategorijah (najboljša tetovaža dneva, najboljša tetovaža konvencije, najboljši barvni, črno-bel, realističen, old-school, avandgardni motiv, je le nekaj kategorij, v katerih se bodo pomerili tetovatorji na konvenciji) pa sta se v času konvencije odvila tudi dva malo drugačna lepotna izbora, in sicer miss "Bodyart" (več utrinkov z njega najdete v videu) in miss "Pin-Up". Dekleta so v petek na izboru miss "Bodyart" predstavile svoje tetovaže, piercinge in druge telesne modifikacije. Tekmovalke za "miss Pin-up" pa so skušale prepričati žirijo in občinstvo z retrošarmom ter klasično eleganco.

Obiskovalci so lahko spremljali tudi dela t. i. piercerjev in drugih mojstrov tovrstnih telesnih umetnosti. Na stojnicah so svoja dela predstavljali še razstavljavci oblačil, nakita, poskrbljeno pa je bilo tudi za popolno pin-up preobrazbo, brez nege pa niso ostali niti gospodje z bradami. Svoj kotiček so imeli celo najmlajši obiskovalci.

Želja po širitvi
Čeprav se mednarodna tetovatorska konvencija v Ljubljani širi, so apetiti organizatorjev veliko večji, toda za zdaj je to le želja. Predvsem zaradi finančnih omejitev (dogodek organizirajo brez pomoči sredstev občine ali pokroviteljev). "Pod svojo streho bi lahko združili tetovatorje iz 30 držav sveta in organizirali dogodek, kamor bi lahko privabili 10.000 obiskovalcev. Ampak za to potrebujem pomoč občine in pokroviteljev," je sklenil Škrapin.

Več utrinkov dogajanja v petek in soboto si lahko pogledate spodaj.


Klavdija Kopina, foto: BoBo
Prijavi napako
Komentarji
G.Bruno
# 20.04.2015 ob 09:19
Če so problemi, lažem.

pido in ševorov
# 20.04.2015 ob 07:18
Đoni

Ti hočeš bit v ospredju s svojimi komentarji, oni pa s svojimi poslikavami, pirsingi..
Alatus
# 20.04.2015 ob 07:25
V svetu obstajajo bistveno bolj nerazumljiva dejanja.
Če jim ugaja, naj uživajo, me prav nič ne motijo.
SkodaOctavia
# 20.04.2015 ob 10:22
Slika pove use:


Službo imam normalno. Se pač primerno oblečeš,ko greš na razgovor. Hvala bogu da čez mejo kamor kol grem,so mal bolj skulirani ljudje in jih ne briga kakšen si navzven. V tej zaplankani sloveniji,čim si malo drugačen te vsak grdo gleda. Zdaj pa me popluvajte.

LP!
Daedalus
# 20.04.2015 ob 07:47
Večinoma poziranje, včasih pa tudi ne. Večinoma neokusno (all-body tetovaže, piercingi...), včasih tudi ne. Vsakem svoje.
Djedi
# 20.04.2015 ob 08:59
In pol 90% komentarjev o tem kak so eni čudni pa ka si to delajo. Zgleda kliknete sam zato, da lahk pol izkazujete svojo omejenost. V restavraciji zgleda naročite hrano, ki je ne marate zato da lahka pol cev dan jamrate v kak zanič restavraciji ste bli!
Daedalus
# 20.04.2015 ob 07:47
Če pa vprašaš njih ni to nikoli poziranje in ima vedno nek globok pomen. Jaz temu večinoma ne verjamem.
Selines1
# 20.04.2015 ob 12:43
Ok, vsako konvencijo posebej grem na MMC samo da vidim kje smo letos s komentarji.

Še vedno. Kaj vas briga kaj kdo dela na svojem telesu. Najbolj omejen pri komentiranju osebnih izbir posameznika kaj počne na svojem telesu je lahko le komentator, ki ga označuje za bedaka.

Osebno mi niso všeč piercingi, si jih pač ne dam. Prvi tattoo sem si dal pred 17 leti, vse naslednje dajal tako, da se jih ni videlo niti ob kratkih rokavih. Potem začel opažat na poslovnih sestankih, da stvar končno ni več tabu in podaljšal rokave do komolca. Ljudje se tetovirajo. In ljudje smo vsi, od delavca na gradbišču, do finančnih direktorjev, zdravnikov.. Malce opazujte.. Predvsem pa se nehajte s tem ukvarjat, če vas moti.

Za najpogostejši očitek kako bo zgledalo ko bomo stari: Takrat ko bodo na moji glavi samo še sivi lasje ali pa se bo svetila, bodo tudi vsi ostali ki se zdajle tetovirajo ostareli in bom daleč od edinega.
Pa prav lep dan naprej
potemkin
# 20.04.2015 ob 10:39
Kako "kul" moras bit, da si das konja na hrbet?! :D
teychy127
# 20.04.2015 ob 08:03
Če prevedem en internetni zapis: "Mislim, da so pege, strije, tatuji, modrice, materina znamenja in brazgotine nekaj čudovitega - začneš s skoraj praznim platnom in poglej se zdaj, vsi ti dokazi, da si živel in da te je obsijalo sonce in da si zrastel in se morda nekajkrat spotaknil in da ti je bila neka podoba tako všeč, da si se odločil, naj za vedno postane del tebe. Čudovito."
Nekateri se celo življenje trudijo, da bi ohranili popolno in brezmadežno telo, spet drugim je bližji zgornji koncept.
Dori
# 20.04.2015 ob 08:48
Meni je grdo.
Vongobongo
# 20.04.2015 ob 11:11
To je pač neka trenutna modna muha oz. trend.

Tetoviranje NI umetnost!
Je pa modna muha, ki se je razpasla zaradi večje dostopnosti.


Vidim da nekateri sploh ne veste da je tetovirabje staro tako kot človeštvo , čisto vsa plemene do zdaj imajo tatuje v svoji kulturi. In da trdite da ni umetnost , se človek vpraša če ste kda sploh šli pogledat zgodovino tatujev :)))

V glavnem klobasate neumnosti :p
daresi
# 20.04.2015 ob 09:38
Dokler je prostovoljno mi je vseeno :))
Majora
# 20.04.2015 ob 12:20

Celjan27 je napisal(-a)

ženske s tatooji so end take možače...


Sploh ne vem, zakaj odgovarjam na ta kretenizem, ampak, če je ženska možača, je možača s tatuji ali brez. Tatuji ničesar ne spremenijo.

No, morda pa, poglej to grdo možačo:

mihamiha
# 20.04.2015 ob 11:40
Sam sem 5 let razmišljal o motivu, izbral dobrega umetnika, tatu mi je bil všeč dve leti ampak potem to mine in danes mi je izredno žal, da sem si ga naredil. Poznam dosti ljudi, ki to izredno obžaluje - sam tega ne bi nikoli ponovil.
Vongobongo
# 20.04.2015 ob 11:15
Celjan27

Očitno nemaraš potetoviranih žensk , ampak to še ne pomeni da so možače al kako jih že probaš zaničevat :)
OneRound
# 20.04.2015 ob 09:31
Meni so tattooji kul. Pač niso mi kar vsi tetoviranci všeč ampak dobri tattooji so mi kul. Potetovirane bejbe so pa meni osebno zelo privlačne. In kaj zdaj? Bi se moral skrivat pred par omejenci tu gor, ki spet solijo pamet drugim? Ma briga mene kaj si vi reveži mislite!
WerewolfQueen
# 20.04.2015 ob 12:17
@sisoruen

Ja, sami mladi ljudje. Verjetno ne razmišljajo, kako bojo te zadeve zgledale, ko bojo ostareli dedki in babice. :)

Moja pokojna babi je imela roke potetovirane. Takrat so v tistih časih vsi mladi to delali. In moja babi ni nič grozno zgledala ko je imela potetovirane roke.

Jaz mam tudi tatu, na vratu, črtno kodo kot hitman iz igrce, pa fuuuuul mi je všeč in niti mal me ne zanima kako bo zgledala ko bom stara. Bodo pač moji vnuki mel crazy babico ;)
Vongobongo
# 20.04.2015 ob 11:13
potemkin

Maš v Sloveniji kar nekaj zdravnikov potetoviranih , a se zaradi vaših predsodkov skrivajo, saj ste skrajno žaljivi in nesramni do kulture ,ki jo nerazumete :p
VilaMalina
# 20.04.2015 ob 09:47
Motivi so pa kr neki, niti ena izmed tetovaž na slikah mi ni lepa.
Zagor te Nej
# 20.04.2015 ob 08:19
Nič gršega, kot kaka huda bejba s tetovažo po celi roki ali hrbtu ali kaj podobnega.
oliva
# 20.04.2015 ob 12:56
"Potem začel opažat na poslovnih sestankih, da stvar končno ni več tabu in podaljšal rokave do komolca. Ljudje se tetovirajo."

Meni se sploh nikoli ni zdelo tabu.
Odkar pomnim, je bil folk s tatuji.
Nič takega.
Dobr, če bi prišla k zdravniku in bi bil recimo po faci tetoviran, bi me presenetilo, priznam.. :)
Drugače pa kot si napisal: saj smo vsi ljudje.
Topke
# 20.04.2015 ob 10:34
Meni ste vsi, ki vidite nas potetovirane kot čudne, prav smešni in s tem jasno dajate vedet kako ste ozkogledni in omejeni. Profesionalno tetoviranje je umetnost in dobra služba, potetovirani pa si zgolj upamo in se ne bojimo "joj kaj če mi čez 2 leti to ne bo več všeč itd." Če bi se za vsako stvar tako bali, bi bili še vedno v kameni dobi, kjer pa ste vsaj v glavah nekateri še vedno. To je šele žalostno.
1976
# 20.04.2015 ob 19:03
eni ste res sužnji s to službo....
mike1968
# 20.04.2015 ob 14:23
Odlično je bilo, samo premalo prostora za še več tetovatorjev.....
Hafis
# 20.04.2015 ob 13:41
Kdor rece da tatu ne more bit umetnost pac nima velik v glavi. Vsi tetoverji kar jih poznam znajo tako dobro risat kot marsikdo ne. Sam imam tudi 7 tatujev in cel sleeve In mi nikoli nebo zal. Raje sm pocakal dokler nism res vedel kaj hocem. In tatu niti ni treba da mora imeti pomen. Lahko ti je pac samo lep. Ce ti pa zraven se kaj pomeni pa se toliko bolje.

zaenkrat ne mislim imeti dlani ali vrat potetoviran ker nazalost je kljub vsemu se vedno prevelik tabu. Sluzbo imam in ce je treba pac dam gor dolgo srajco. Big deal...

pa se babe obdelam. Men so bejbe s tatuji cist hude, ce ma pa se septum pirsing pol pa sploh zakon

ce vam tatuji niso vsec se ne pomen da lahko nas klicete izmecki ce nas sploh ne poznate. Poznam zdravnika in policaja potetovirana. Dobri ljudje.
WerewolfQueen
# 20.04.2015 ob 12:13
@vongobongo

Če si 5 let razmišljal o njemu in ga plačal , potem ti nebo težko se odpeljat v Nemčijo ( pri nas tega ni) In si z laserjem odstraniš tatu, ki te moti. Lahko ti ga umetnik tudi predela v kaj drugega :)

ps; odstranjevanje tatuja boli 20krat bolj kot risanje :)


Seveda obstaja tudi v Sloveniji odstranjevanje z laserjem. Vsak boljši studio ima laser. Recimo en model ga ima v Kočevju.

p.s. - a si si že kej odstranil, da veš kako boli? Ime kake bivše? hahahahahahahah :D
mladi portugizac
# 20.04.2015 ob 09:20
Janezdolžan je v prvem zapisu povzel bistvo večine komentatorjev.
Jaz bom temu dodal le - če ne zastopiš, potem tud ne komentiraj!

Drgač pa - hudo! Škoda, da ni več fotk.
davide
# 20.04.2015 ob 07:25
slika 11 me je pa res nasmejala
mladi portugizac
# 20.04.2015 ob 20:20
Wasabi, vazno da bo njemu se vedno vsec njegov tattoo...
In kot sem nekje prebral - morda bo pa takrat ravno njegov tattoo se edina lepa stvar na njem...ali pa lep spomin na se lepso mladost...
POLTERGEIST
# 20.04.2015 ob 18:29
Osebno sem nasprotnik tatoojev, zato ga v življenju tudi nikoli verjetno ne bom imel, občudujem pa nekatere prav umetnine na človeškem telesu. Če pa bom slučajno spremenil mnenje in se dal tetovirati, si ne bom dal nekih vrtnic pa smrtnih glav, prej bi si dal kakega homerja simpsona na kavču v gatah pa pirom v roki :D
sixpower
# 20.04.2015 ob 15:32
Kolikor jaz razumem take prireditve gre za simbiozo vojerizma in ekshibicionozma :-).
Dugače res ne vem v čem je fora, da daš tetovirati na javnem mestu.


Razlog tetoviranja na takem javnem kraju je, ker pridejo na tattoo konvencijo tattoo artisti od daleč iz drugih držav in je to za marsikoga edina ali najcenejša možnost, da se tetovira pri nekem tujem mojstru. Drugi razlog je tudi cena samih tattoojev, ponavadi se na konvencijah, da zmeniti za ugodne popuste... In tretji razlog, si v dobri družbi.
luxmundi
# 20.04.2015 ob 13:41
heh, zabavni komentarji ...

Pač, vsi smo si med seboj različni, in prav je tako, mislim, da je prav tudi da se to spoštuje.

Meni osebno so tatuji lahko čisto kul, čeprav se sam ne mislim tetovirat oziroma nisem nikdar čutil kakšne želje po tem. Je pa lepo pogledat kakšno lepo izvedbo :) so mi pa motivi raznih lobanj, zombijev ali okostnjakov totalno mimo, ampak očitno določenim posameznikom nekaj pomenijo in jih zato izberejo. Če jim je všeč potem ni problema, to ni moja stvar.
Djedi
# 20.04.2015 ob 11:54
@mihamiha, oliva in ostali. Kak ste pol v zvezah? Vrjetno se naveličate po letu, dveh in menjate.
oliva
# 20.04.2015 ob 11:48
@mihamiha, ja, verjamem.
Jaz sem si ga tudi nekoč želela, potem si zmišljevala, se obotavljala... potem pa je ta trenutek minil in danes mi ni žal. :)

Dost nepremišljeni so mi tudi na kakšnih mestih specifičnih, kjer zelo mlad človek ne računa na staranje. :)
Mauquin
# 20.04.2015 ob 09:23
Sam imam tattoo in menim, da je vse lepo v meri normale. Kam in kaj tetovirat sem premišljeval 13 let. Nekateri pa pridejo v tattoo studijo in šele tam začnejo razmišljati kaj bi radi. Tako, da veliko ljudi zaserje svojo kožo z neumnim tattoo jem, drugi jo izboljšajo s kvalitetnim tattoojem.
Sam pa recimo ne razmem, tattoojev z raznimi '' groznimi '' podobami.
vipmit
# 20.04.2015 ob 09:07
Samo eno pravilo se je potrebno držati pri tetoviranju.
Izpostavljene dele teles, ki so vidni, kot so roke obraz in vrat si ne smeš tetovirati.
Ostalo lahko po mili volji.
Tako v prihodnosti ne bi smel imeti težav pri iskanju "normalne službe".
janezdolzan
# 20.04.2015 ob 07:11
ne zastopm sploh!
Wasabi
# 20.04.2015 ob 19:33
Pa nekdo je napisal, kakšni bodo potetovirani ljudje, ko bodo stari ... Pa da slišimo, kako privlačen in nasploh lep boš ti, ko boš star :)

Ta nekdo sem verjetno bil jaz, pa vendar nisi najbolj zadela bistva. Nisem govoril, koliko bo kdo lep in privlačen ali ne, pač pa, da bodo tattooji grdi na povešeni/razvlečeni koži. Kot je grda slika, ki je dala čez poplave in se je material na katerega je naslikana mal ferderbal. In to je pač čisto moje osebno mnenje, sem videl že nešteto tattoojev na starih ljudeh in mi je pač grdo za videti. Pa to nima nobene veze s tem, koliko je kdo lep in privlačen;) Ker kdo je lep je tako lep, s tattooji ali brez in vice versa;)
Wasabi
# 20.04.2015 ob 17:04
Zanimivi so mi ljudje, ki se ničesar ne naveličajo. Jaz se še kavbojk naveličam po 3 letih, naveličam se iste hrane, naveličam se istih slik v prostorih, ma vsega se naveličam, če skoz eno in isto gledam. Nisem pa še srečal človeka, ki bi se lastnega tatuja naveličal. Obstaja kakšen tak? Nekako bi bolj razumel tatuje za nekaj mesecev, pa potem lepo zamenjaš, ko se naveličaš. V čem je fora trajnega? Pa ko bo koža visela na stara leta bo videti prav grdo. Pa ne me narobe razumeti, nimam čisto nič proti tatujem, da me ne bo kdo napadel. Sem sam tudi bil večkrat popirsan, ampak ja, kot ste uganili, sem se naveličal;)
G.Bruno
# 20.04.2015 ob 13:12
oliva
*s specifičnimi mesti nisem mislila rok, tilnikov in podobnega.
Pač pa trebuh, predel pod prsmi itd.

A tvoj Antonio je na itd. mestu?
oliva
# 20.04.2015 ob 11:47
"Na moških pa so tatooji okej, ženske s tatooji so end take možače..."

:) Še posebej tale mucica na 10. sliki. :))

Jaz pa poznam enih par hudih bejb s tatuji (in tud kar lepimi).
frgo
# 20.04.2015 ob 07:44
jočejo in stiskajo zobe ko se tetovirajo in jočejo, ko odrastejo in se tetovaž naveličajo ali pa hočejo normalno službo
joutsenlaulu
# 20.04.2015 ob 22:38
aja, da odgovorim še oliva: tetoviranje na konvenciji ponavadi ni zastonj, saj tudi tetovatorji plačajo štant pa ves material za delo pa vse stroške, od bivanja dalje, ampak načeloma so cene kar ugodnejše.
Ljudje se pogosto pridejo tetovirat na konvencijo tudi, ko hočejo met tetovažo od nekega umetnika, ki sicer dela na drugem koncu Slovenije ali sploh v kakšni drugi državi, pa si s tem prihranijo stroške poti itd.
joutsenlaulu
# 20.04.2015 ob 22:33
Wasabi, ko bomo stari, bomo bolj ali manj vsi povešeni, zgubani in frderbani kot stare slike, ki so dale marsikaj čez (mi je všeč tvoja primerjava), tako da če si pa še malo porisan, je sploh fajn. Jaz si npr. dam delat tetovaže s svojo zgodbo, nikoli ne krneki, tako da bom, ko se postaram, dobesedno stara zgubana slika svojega življenja. Kar se mi zdi čisto kul, tako kot se mi moje tetovaže zdijo zakon zdaj in ne obžalujem niti ene. Enkrat se živi in morda me že jutri ne bo več, zakaj bi potem skrbela, kako bodo moje tetovaže zgledale čez 40 let ... :)

Lepota pa je tako ali tako v očeh opazovalca. :)
Lupo Cattivo
# 20.04.2015 ob 15:43
Haha. Hvala, enako. Do naslednje teme:)
Lupo Cattivo
# 20.04.2015 ob 15:31
He he. Sam moram pa priznat, da vseeno malo presenečaš. Se mi je nakako vedno zdelo, da je to bolj "fantovska" literatura. Ne zamerit, ampak, sej veš Star Wars pa to, pa Douglas Adams, so samo tiste moje vrstnice brale, ki so se bolj z "geeki" družile. Pliz, brez zamere, nočem bit seksist, to sovražim. Skratka, kul, res.
Lupo Cattivo
# 20.04.2015 ob 15:23
Jp. Poznam. Saj moram priznat, da tudi meni ni ta SF na vrh lestvice, ampak Illustrated Man je res kul. Predvsem mi je všeč, da si se spomnila, na tem mestu. Sicer pa, če se že greva, potem pa, naprimer, Menjava duha Roberta Sheckleya ni od muh.
Lupo Cattivo
# 20.04.2015 ob 14:55
@oliva

Res nisem pričakoval, da bom na tem forumu izvedel, da še kdo Bradburyja bere. Svaka čast.
Imaš +.
djurif
# 20.04.2015 ob 13:21
Mi je kr slabo ko berem tele komentarje! Tatooji so lahko zelo lepi in nekej najlepšega na človeku. Pustmo tiste k so potetovirani vsepovsod obenem pa majo not pod kožo še razne palice pa use bedarije obenem še 23456 prisingov...To ni lih lepo, ampak useeno nimam kej kritizirat.
Vsak ima svoj telo in nej dela vsak s svojim telesom kar hoče!!!
Brigejte se zase!!! slovenske hlapčevske ovce!
Kazalo