Družabna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 18 glasov Ocenite to novico!
Tetoviranje
"Kako zelo boli," tarnajo eni. "Mala malica", odgovarjajo drugi. Foto: EPA

Dodaj v

Foto: Mojstri tetoviranja se bodo prvič zbrali tudi v Sloveniji

V petek in soboto 1. tattoo konvencija pri nas
5. oktober 2011 ob 20:17
Celje - MMC RTV SLO

Ta konec tedna se bodo tudi v Sloveniji končno zbrali najboljši domači umetniki poslikave telesa, ki bodo širši slovenski javnosti prvič organizirano predstavili svoje delo.

Na celjskem sejmišču se bo predstavilo 20 mojstrov tetovaž in ponudnikov opreme za tetoviranje in drugih, z okraševanjem telesa povezanih razstavljavcev, obiskovalci pa bodo imeli tako priložnost, da se na enem mestu pogovorijo z različnimi umetniki poslikave telesa ter s tistimi, ki so si že omislili eno ali še precej več tetovaž.

Na novinarski konferenci pred konvencijo so povedali, da tetoviranje tudi v Sloveniji postaja vse bolj priljubljen način okraševanja telesa in izražanja človekove individualnosti, s konvencijo pa želijo najboljši slovenski mojstri tetoviranja ne le zainteresiranim ljubiteljem tetovaž, temveč širši slovenski javnosti pokazati, da s svojim delom nič ne zaostajajo za kolegi iz tujine.

Razstavni del konvencije bo dopolnjeval tudi spremljevalni program s štirimi glasbenimi koncerti - nastopile bodo skupine The International Rock'n'roll Circus, Bitch Boys, Dismissed in Eight Bomb. Potekalo bo še tekmovanje za najboljšo barvno in črno-belo tetovažo, artist Blaž bo na dveh modelih prikazal izdelavo bodypaintinga na temo tetovaž, umetnica Gea Erjavec pa bo v petek pritegovala poglede s svojim ognjenim šovom. Na ogled bo še razstava umetniških del kulture poslikave telesa - predstavilo se bo sedem umetnikov z različnimi tehnikami.

Do prve slovenske konvencije tetoviranja nas loči še nekaj dni, zato vam v spodnji galeriji ponujamo nekaj utrinkov s "sestrskih" konvencij z vsega sveta!

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
UnderLeach
# 05.10.2011 ob 21:42
Mi lahko nekdo, ki ga te stvari vlečejo, pove kaj je tisto, da se človek odloči za ta trajni in neizbrisljiv poseg na dragocen organ kože?

Po pravici? Js sm si jo dal narediti pri osemnajstih, ker se mi je zdelo, da je "kul". Zdaj, deset let kasneje...se mi še zmeraj zdi kul :)
In če bo ta tetovaža edina stvar, ki jo bom obžaloval na stara leta....bo kul.
evropa
# 05.10.2011 ob 21:04
rea list, ti si kre*en.

Vsi smo drgačni. Prav gotovo neb mogu rečt, da se sramujejo svoje tetovaže.
Kvečjemu obžalujejo, če so si dali delati motiv, ki jim kasneje ni všeč. Ali morda pod vplivom alkohola.

Zveniš kot pridigar v cerkvi
against
# 05.10.2011 ob 21:34
Mi lahko nekdo, ki ga te stvari vlečejo, pove kaj je tisto, da se človek odloči za ta trajni in neizbrisljiv poseg na dragocen organ kože?

Ni neizbrusljiv, ker ne živiš neskončno.
katastrofa
# 05.10.2011 ob 21:39
v današnji družbi si prej manjvreden s tatuji, saj pri nas. kle ni nobenga poguma, moči, daleč od tega da kričiš, razn če si občutliv da tuliš že ko te komar obletava. če imaš tatuje tako da jih skriješ s kratko majico, potem nisem nič bolj opazen kot ti.

kaj potem porečeš na bodybuilderje, so lepi? tisto je bolj v stilu "opazen, pokazati moč..." tistega se ne da skriti in nase opozarjaš v vsakem trenutku.

razlagat ti kaj je vzrok, povod, je nesmisel. ker ima verjetno vsak posameznik svoj povod. lahko ti jih tukaj naštejejo tisoč, pa še ne boš razumel. zato ker so drugačni kot ti, ker si ti drugačen od njih.
katastrofa
# 05.10.2011 ob 21:00
vsak ma svoj ekstrem, če razumeš enega razumeš drugega, vsakemu svoje.
ezat_anim
# 05.10.2011 ob 20:52
ok, vsak naj dela kar mu paše itak...ene stvari pa res ne morem razumet in je ne bom nikoli...kaj imaš od tega da si potetoviraš cel obraz ? Kaj ta človek takrat razmišlja ? Kaj ti reče npr. mama, ko se z njo pogovarjaš?
sugarqube
# 05.10.2011 ob 21:32
slike so pa iz londonskega tattoo conventiona.. been there.. pravo doživetje!
GromHellscream
# 06.10.2011 ob 07:46
zakaj uhani?? zakaj sploh obleka (in ce ze, zakaj vsi ne isto)?? zakaj drugacne frizure?? zakaj eni hodijo v cerkev eni ne?? zakaj majo eni denar, eni ne?? zakaj nekateri duhovniki pocnejo grde stvari?? zakaj nekdo, fico nekdo pa bmw?? zakaj se pije alkohol oz kadi ?? zakaj ne pijejo vsi samo vodo?? zakaj jemo toliko predelane hrane, ki ni dragocena za telo?? in za konec : kaj je tisto, da se človek odloči za to=??

prosim odg rea list!
Hafis
# 05.10.2011 ob 22:05
http://data.whicdn.com/images/15561892/3
05125_10150317581259234_360547924233_802
8035_1110828684_n_large.jpg

sicer pa jaz imam dva tatuja, eden je ime mojega sina.
Xlom
# 06.10.2011 ob 10:48
Neverjetno koliko predsodkov na kupu lahko najdemo pod tole novico. Kot da je tattoo konvencija stvar tistih, ki tattoojev ne marajo (pa še to bolj kot berem njihove komentarje, manj razumem zakaj so tako proti) , ne pa tistih, ki jim je ta način osebnega in umetniškega izražanja všeč.

Ko preletavam te komentarje, me prav zanima, kako bi se pri nas odzvali na kaj takega:
Carlsberg v oglasu nad predsodke pred tattooji
trinity
# 06.10.2011 ob 08:55
rea list in vsi ostali!

Na vaše vprašanje, kaj je tisto, da se človek odloči za trajno spemenitev, okrasitev, modifikacijo lastnega telesa, vam bo vsak odgovoril drugače. Ja, res je da oblika modifikacije, kakršno je tetoviranje postaja oz. je postalo tudi modni "trend" in nekaterim pomeni zgolj in samo to...ampak kdo ste vi in kdo sem jaz, da lahko obtožujem takšno ravnanje?? Kakorkoli, povem pa ti tole - dejstvo, da je tetoviranje trend je novo, pogojeno z globalizacijskimi procesi in iskanjem lastnega individuma in nikakor ni edina interpretacija na vprašanje ZAKAJ? Misliš, da so se starodavni Maori tetovirali zaradi trenda? Da so polinezijski domorodci hoteli izpasti "kul"? Tako da ne sklepaj preveč široko in ne meči vseh posameznikov v enak koš. Če te resno zanima razlog zakaj, morda pridi 8.10. v Celje in sam vprašaj posameznike in verjemi, da boš dobil malo morje različnih odgovorov. Jaz ti mojega dam tukaj: zakaj pravzaprav moje 25 – letno telo krasi 10 permanentnih poslikav?
Skozi leta tetoviranja (začela sem pri 15. Letih) sem v sebi postopoma iskala tudi razloge, zakaj počnem kar počnem. Zdi se mi, da dokler nisem bila dosti zrela niti nisem točno vedela. Vedno sem občutila zgolj željo po takšnem izražanju, ta želja je bila vedno znova in znova uresničena, vendar je do pred kratkim ostajala nedefinirana. Moje poslikave so neke vrste spominjska knjiga, moj osebnostni dnevnik, ki ga niti ne znam razložiti nikomur, razen sami sebi. Pomeni, ki jih skrivajo besede, simboli in slike na mojem telesu so močno kompleksni in skoraj noben ne izraža tistega kar kot znak sam po sebi pomeni. Z njimi rastem in so del osebnosti, ki se je razvila skozi vse težave in skozi vso veselje, od prvega pri 15. letih do (trenutno) zadnjega letos. Iskreno je zame tetoviranje podobno drogi oziroma odvisnosti, vendar odvisnosti, ki mene kot tako dela boljšo in ne šibkejšo. Vsak motiv je bil močno premišljen in emocionalno nabit, in z vsakim nastajanjem tattoja se počutim na nek način močnejšo. Bolečina, ki je prisotna pri samem nastajanju me opominja na to dejstvo in je sama po sebi lepa. To je morda težko razumeti, vendar menim, da določena vrsta bolečina dejansko lahko izniči drugo in ta bolečina ter sam njen pomen sta zame zdravilna.
Nikoli nisem tetovaže dojemala kot modni trend, kot nekaj, kar me dela lepšo in zanimivejšo navzven. Konotacijo estetike seveda imajo, vendar je ta estetika pomembna zgolj meni. Ne obremenjujem se s tem, kar si tem misli kdorkoli. Veliko ljudi me je vprašalo o težavah z družbo v kontekstu, če sem bila kdaj »na slabšem« zaradi tetovaž. Za enkrat takšne izkušnje nisem imela in srečna sem, da je tetoviranje postalo oz. postaja vsak dan bolj in bolj običajna praksa, vsaj kar se tiče Zahodnega sveta. Res je, da s tem morda izgublja svoj prvoten pomen in postaja bolj in bolj »modna muha«, vendar me to vseeno ne moti. Še vedno nas obstaja veliko takšnih, ki najdemo v tej umetnosti nek smisel samega sebe, seveda vsak na svoj način. Sama s tem kreiram svojo zgodbo, svojo spominjsko knjigo v kateri je ostalo še kar nekaj praznih strani.
Mojih tetovaž ne bi odstranila za noben denar in za nobeno priložnost, saj za njih ni nadomestila. Glede na to, da je prva tetovaža nastala pri mojih 15. letih lahko razumeš, da se je moja psiha, moje prepričanje, moja ideologija,..v 10. letih seveda spremenila vendar to nikakor nima vpliva na moje dojemanje te poslikave...ob pogledu in misli nanjo se živo spomnim, zakaj je nastala, kaj je bila emocionalna nota za poseg in razlog je zelo oseben...nič ne bom imela od tega, da ti razlagam razloge za vsako tetovažo posebaj, saj so osebne narave in po mojem mnenju ne spadajo na ta portal. Mislim pa, da sem ti na grobo odgovorila na tvoje vprašanje.
Lp
pd
# 06.10.2011 ob 08:48
Pa kaj se usajate. Naj se potetovirajo, če se hočejo.
Skippy
# 06.10.2011 ob 04:36
Kaj je tako težko razumeti, da smo si različni? Potem pa še nekateri to enačite z nezrelostjo - to je enako, kot da bi tako imenoval starejše, ki se še vedno podijo za žogo na igrišču, igrajo igrice, predelujejo svoje avtomobile itd. In to samo zato, ker nekdo živi drugače od vas.
katastrofa
# 05.10.2011 ob 21:14
rea list, maš ti kšn ekstrem, se s čim takim ukvarjaš, za kar nekdo reče, to pa jst nebi delal.
_50centy_
# 06.10.2011 ob 12:39
Zanimivo čtivo je tudi sibirska vzgoja. Govori med drugim tudi o tetoviranju med Sibirskimi 'hudodelci' , kjer si moraš tatu zaslužiti in ima globlji pomen in zgodbo, katero znajo brati samo pripadniki istega klana.
zekinho
# 06.10.2011 ob 07:18
Samo sprašujem, da me ne bo kdo obtožil česa...
boy-zone
# 06.10.2011 ob 06:29
pod člankom španske vojvodinje so usi komentarji na njen izgled da je zombi, pod tem člankom smo potetoviranci neki groznega in nedojemljivega. kaj je narobe z vami?! po komentarjih si lahko mislim sam to, da ste neki najlepšega in najbl "čistega" kar je možno. in kar mi je še bol zanimivo: večina moških! tako ogovarjanje in govoričenje in kur*enje naj bi bla lastnost žensk s pmsjom. tok zateženih tipov ne bi dirala niti z vilami!
gernika
# 05.10.2011 ob 22:29
rea list

Nekateri umetnost gledajo v muzejih, nekateri jo želijo nositi s seboj.

Imam več tetovaž pa niti ena ni vidna (razen v kopalkah),... a to definiraš kot
"postati opazen, pokazati moč in pogum, to je tiho kričanje, da bi te nekdo opazil, da obstajaš... " ?
daryankoff
# 05.10.2011 ob 21:26
Fajn, vtetoviral si bom najbolj znano slovensko kratico JJ :)
GromHellscream
# 06.10.2011 ob 09:43
@bdbstone

kolk folka pa kadi na svetu? % je zihr vecji kot jih je tetoviranih!! kolk folka je fast food?? a je to vse ok za dragoceno telo? v dolgem roku je slabs kot pa tetoviranje!!
zekinho
# 06.10.2011 ob 07:17
A je to še sploh moderno? V poplavi tetoviranih teles na plaži ti danes npr. prej pade v oči tisti/tista, ki nima nič narisanega na sebi.
ezat_anim
# 05.10.2011 ob 21:31
rea list:
ti odgovorim jaz na vprašanje "Kaj je tisti povod vzrok za tetovažo?"

pri 95% ljudi gra za

"frajer for five minutes...fool for a lifetime"

ostalih 5 odstotkov odpade na razne Maore in druge domorodce, ki imajo tetoviranje v tradiciji že tisočletja.
bdbstone
# 05.10.2011 ob 21:16
Mi je pa blazno všeč poslikava, ki jo ima Travis Barker: http://www.drummerworld.com/pics/drumpic
s24/travis11.jpg
bdbstone
# 05.10.2011 ob 21:12
Včas se mi zdijo da so te tetovaže mal preveč fuoroscenčnih barv, ki res ne pašejo najbolj na telo.
rea list
# 05.10.2011 ob 21:09
@evropa

Zveniš kot pridigar v cerkvi za kaj takega boš moral počakati na komentar Ramusa;)

Še vedno pa mi lahko odgovoriš na naslednje vprašanje:

Mi lahko nekdo, ki ga te stvari vlečejo, pove kaj je tisto, da se človek odloči za ta trajni in neizbrisljiv poseg na dragocen organ kože?
janina
# 08.10.2011 ob 13:38
Mah... tatuji so "out". Folk se v glavnem poštempla zato, ker drugi naredijo pomp, kot ga naredijo okrog večine neumnosti, ki prinašajo denar. Ko ima ženska na vidnem mestu tatu, se, po mojem mnenju, lahko kar poslovi od kakšne elegantnejše obleke. Večerna toaleta + poln hrbet pismenk? Adijo estetika!
bdbstone
# 06.10.2011 ob 09:26
GromHellscream: Malo bedna primerjava, ker tatu nosiš celo življenje(razen če si ga odstraniš, kar je drag in nezanesljiv postopek), uhan si pa vedno lahko odstraniš, obleko preoblečeš,..

V bistvu me ne moti toliko tetovaža, kot to da se je zdej posel že totalno skomercializiral in imaš sedaj ogromno ljudi, ki si poslikava svoja telesa s tamagočiji in ostalo japonsko "šaro". Včasih so bili tile tatuji polni simbolov, zdej je pa ratal tole kot en modni dodatek..

tistega, ki zanima še tatuji iz drugega konca sveta si naj pogleda tale dokumentarec: [url="http://www.youtube.com/watch?v=MLq
nh6-F5AQ"]link/url]
gumbler
# 06.10.2011 ob 05:42
Veliko jih potem čez nekaj let pravi, da, če bi imeli možnost izbire, si še enkrat ne bi dali. Navdušenje mine in stvar začne motit.
Sicer pa gre za modno muho, kot je za svet ki mu pripadamo značilno. Nekoč smo vsi zbirali životinjsko carstvo, potem kinder figurce, zdaj pa malo starejši otroci zbirajo živalce in figurice po telesu-samo te ostanejo za stalno. Koliko to pripomore kancerogenosti kože bo pokazal čas.
Ne bom pa presenečen čez čas, ko bo telo brez vsakih tetovaž komercialni hit. Potem bodo na portalu članki o odstranjevalcih, ne izdelovalcih.
Pataren
# 05.10.2011 ob 22:00
Tatooji so cool.Kakor kdo hoče-po želji.
Edini problem je ker so ljudje neizvirni pri izbiri in izdelavi.Zato jih tudi nekateri obžalujejo pozneje,ko vidijo boljše tehnike.
ralok
# 06.10.2011 ob 08:34
Meni se zdijo tetovaže odvratne, pa naj bodo na moškem ali na ženski.
Sajrus
# 06.10.2011 ob 02:18
Tisti s skritimi tetovažami, so velika redkost..in še od teh, se jih pol hvali, kje ma tatu...pa kaj me boli kita, kje je človek tetoviran, to bi naj bila zlo osebna zadeva..

Bom moral kar potegnit s somišjenikom zgoraj, ki pravi, da gre za frajerisanje, jaz bi temu rekel nezrelost..

Poznam osebo, ki se gre v kratkem tetovirat, pa sploh ne ve kaj, ker ji bo tetover zbral motiv..??? Tatu naj bi povzemal neko zgodbo, ohranjal spomin, obeležil dogodek, ne pa da si natiskaš neke kitajske pismenke in dva trajbla pa si kul..ma ja...

Sicer pa me znajo tatuji pritegnit, ampak priznam, redkost so...

In ja...It's not Jesus, who judges..:)
TakoJeTakoBo
# 05.10.2011 ob 22:04
Nekateri so izjemno lepi, nekaj ekstremno neokusnih, vsi pa bolj ali manj nepotrebni:)
rea list
# 05.10.2011 ob 21:27
@katastrofa

jaz temu ne bi rekel ekstrem, temveč notranja bolečina. Človek si želi s takimi stvarmi povečati vrednost, postati opazen, pokazati moč in pogum, to je tiho kričanje, da bi te nekdo opazil, da obstajaš...

Tako gledanje je moj ekstrem oz si želim, da bi bil!

Videl boš, da na moje vprašanje ne bo nihče odgovoril.. Kaj je tisti povod vzrok za tetovažo?
rea list
# 05.10.2011 ob 20:49
Prišel bo lahko čas, ko se bodo tetoviranci sramovali svojega početja, saj s tem posegajo v enkratno in neponovlivo lepoto svojih teles!

Poznam ljudi, ki so odšteli visoke denarce, da so si dali zadevo odstranit!

Mi lahko nekdo, ki ga te stvari vlečejo, pove kaj je tisto, da se človek odloči za ta trajni in neizbrisljiv poseg na dragocen organ kože?
Kazalo