Družabna kronika
Petra Majdič
Petra Majdič se je s svojim herojskim tekom na ZOI 2010 zapisala v zgodovino in v srce Slovencev. Foto: Delo Revije

Dodaj v

Foto: Slovenka leta 2010 je borka, ki se nikoli ne preda

Smučarska tekačica je še enkrat premagala vse tekmice
11. januar 2011 ob 21:03,
zadnji poseg: 12. januar 2011 ob 07:16
Ljubljana - MMC RTV SLO

Herojski tek Petre Majdič, ko je s kar petimi zlomljenimi rebri izpisala najdramatičnejšo zgodbo olimpijskih iger v Kanadi, ji je poleg bronaste kolajne prinesel tudi naslov Slovenka leta 2010.

V Drami v Ljubljani so v torek zvečer že 23. podelili laskavi naslov, ki ga bralci in bralke revije Jana vsako leto podelijo ženski, ki je najbolj zaznamovala pravkar minuli čas. Petri je uspelo premagati deset izjemnih žensk, ki so se prav tako uvrstile med letošnje nominiranke.

To so bile: Tanja Babnik - učiteljica razrednega pouka v bolnišnični šoli na Rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani, Marinka Cempre Turk - prostovoljna gasilka že od leta 1973, Severa Gjurin - likovna umetnica in glasbenica z enim najlepših vokalov v Sloveniji, Maksimiljana Ipavec - umetniški vodja Ženskega pevskega zbora Kombinat, Mateja Kožuh Novak - predsednica Zveze društev upokojencev, Maja Lupša - upokojena novinarka Jane, ki pa ni kandidirala kot novinarka, ampak kot mama geja in tašča njegovega partnerja ter kot babica ljubke deklice, ki ima dva očka ter mamo na Aljaski, Petra Matos - ena izmed vodij čistilne akcije Očistimo Slovenijo, Marlenka Stupica - vrhunska ilustratorka in legendarna ustvarjalka čarobnega sveta, Jasna Tepina - televizijska novinarka in scenaristka in Marinka Vovk - mednarodno priznana inovatorka.

Veliko Petrino srce
"Petra ima srce, večje od vseh težav, s svojimi sporočili je učinkovito pripomogla tudi k optimizmu v Sloveniji. Ob tem je poudarila, da ne gre za gladiatorske boje, ampak za športne igre in višje cilje. Po okrevanju se je odločila za nadaljevanje športne poti. Bronasta šprinterka z olimpijade je že v tekaški karavani in na snežnih smučinah. Za cilj si je zadala svetovni pokal, svetovno prvenstvo in veliki kristalni globus, edini, ki še manjka v njeni zbirki pokalov. Polna optimizma in zelo samozavestna se je podala novim zmagam naproti. Srečno, Petra!" so organizatorji izbora zapisali o letošnji zmagovalki.

Petra kraljuje tudi na MMC-jevem portalu
Nadčloveški napori Petre Majdič, ki jih je nazadnje kronala z bronom diamantnega sijaja, so izvabili solze iz oči prenekaterega Slovenca in prevzeli tudi naše uporabnike. Novica z naslovom: Petra s herojsko predstavo do "diamantnega" brona!, ki smo jo objavili 17. februarja 2010, še vedno kraljuje na vrhu najbolj branih novic leta na našem portalu, z 2.356 komentarji pa je tudi daleč najbolj komentirana novica leta.

V spodnji galeriji si lahko ogledate tudi nekaj utrinkov s prireditve.

Tina Hacler
Prijavi napako
Komentarji
Odpadnik
# 11.01.2011 ob 21:09
Končno so izbrali pravo.
SilentHill
# 11.01.2011 ob 21:05
Čestitke Petra :))
povsem zasluženo
marichuy1
# 11.01.2011 ob 21:10
Res zasluženo. Pokazala je vsem ljudem, da nikoli ne smemo obupati, da moramo optimistično gledati naprej ter da nam življenje kljub temu, da veliko damo, veliko od tega ne vrne nazaj.
Zame je Petra odlična športnica, obenem pa tudi izjemna osebnost in lahko za vzor vsakemu od nas!
ponudnik
# 11.01.2011 ob 21:39
Absolutno zasluženo! Petra Majdič, ena in edina. Vse največje športne medijske hiše so jo imele v top 10 in to v izboru največjih športnikov sveta v 2010 in prav je, da ji damo tudi v Sloveniji priznanje, ki si ga zasluži!
slakol
# 11.01.2011 ob 21:09
mislim da je bil izbor praviln.!
Nninnaa
# 11.01.2011 ob 22:20
Bravo Petra! S svojim pozitivnim odnosom do življenja in do vsakega dneva posebej je lahko vzor vsem, ki jih prevečkrat negativizem in iskanje dlak v jajcu drži nazaj, da bi naredili več. Meni si s tega vidika prava športnica in pravi človek.
rap_coko
# 11.01.2011 ob 22:22
golaž
"Ona pa men ni všeč...
Nobene tekmovalke ne vidiš na cilju, ko zmaga, da ima tak pretiran izpad veselja"
-pač je temperamentna ti pač nisi
-ja če ti pa ni všeč pa si pač punco najdi
Diego Armando
# 11.01.2011 ob 22:16
Vsekakor čestitke Majdičevi, ne bomji oporekal zasluženosti naziva, čeprav bi jaz izbral Petro Matos. V oči pa mi je padlo tole:
Maja Lupša - upokojena novinarka Jane, ki pa ni kandidirala kot novinarka, ampak kot mama geja in tašča njegovega partnerja ter kot babica ljubke deklice, ki ima dva očka ter mamo na Aljaski,
A s tem si zaslužiš nominacijo za Slovenko leta???!! Vzgojiš geja, ki si omisli družino, dobi nadomestno mater (kako pa drugače, dva dedca vendar ne moreta roditi otroka) in s tem hčerko, ona postane pol-biološka babica in to je to??? Drugo leto bom predlagal mojo mamo. Obrazložitev: upokojena šivilja s 400 evri penzije, mama dveh sinov in štirih vnukov, od katerih ima vsak po eno mamo in enega očka, oba ob sebi, v Sloveniji. Ne bo šlo? Aja, smo preveč "normalni", nič ne izstopamo s seksualnimi usmeritvami in eksotičnimi lokacijami nadomestnih mater... taki izbori postajajo farsa.
andrejsten
# 11.01.2011 ob 21:25
V vsej športni zgodovini, ki je spremljam nisem doživel športne, človeške drže, mirno lahko
rečem heroizma, zato sem izlil na papir pesem, ki priča, spoštuje

http://www.rtvslo.si/blog/andrejsten/iz-brinja-prek-trnja/38605

Petro edino, posebno in v svoji zgodbi, borbi edinstveno.

Hvala, ker si.

Andrej
VZajcev
# 12.01.2011 ob 00:48
Prav žalosten sem, ko vidim vso to negativno energijo, ki se sprošča ob tej novici.
Ne morem verjeti svojim očem.
nayob
# 12.01.2011 ob 00:23
Dostikrat imam pripombe na razglasitev...
..a tokrat se v vsemu strinjam z žirijo.

Petra Majdič si TOTALNO zasluži priznanje.

ps Ne mešajte Kresalke poleg.....
jakosol
# 11.01.2011 ob 22:25
Top3:

Katarina Kresal, Simona Dimic in absolutna zmagovalka Hilda Tovšak :))
najči
# 12.01.2011 ob 07:39
Petra, povsem zasluženo.
Ženska, ki ima neverjetno voljo in ki v sebi skriva toliko optimizma, da ga lahko trosi še med ostale. Mislim, da marsikdo ko mu je težko in že želi odnehati pomisli: Če je zmogla Petra, lahko tudi jaz!
In vedno znova me preseneti s svojimi besedami in govori. Prav vidi se, da vse kar pove pride iz srca.
Petra, hvala za vse in iskrene čestitike!
mago
# 11.01.2011 ob 22:47
Slovenka leta je moja znanka, ki se iz meseca v mesec bori s 400 evri..... Vi pa lahko izvolite kar si ze bodi...
tifoz
# 12.01.2011 ob 10:46
Petra! Super,ena in edina!
Iskrene čestitke ob novem "uspehu" za Slovenko leta ! Bravo res si to zaslužiš.......
Ribiič
# 11.01.2011 ob 21:41
Meni je bila predvsem všeš "tehtna" utemeljitev kandidatur Maksimiljane Ipavec, Mateje Kožuh Novak in Maje Lupša, tako da sem bil prepričan, da bo razglašena ena od njih in bi tudi "dostojno" zamenjala prejšno Slovenko leta - Joy - KK.
magdalenca
# 12.01.2011 ob 06:54
Pri letošnji kanidaturi za Slovenko leta, mi je bilo predvsem všeč, da so bile nominiranke ženske, ki niso zastopane v rumenem tisku in ki niso aktivne v političnem življenju. Ker ne berem Jane, ne poznam celega poteka tega projekta, vsekakor pa čestitke športnici z velikim srcem in obilo pozitivne energije.

Osebno zelo cenim in poznam delo Marlenke Stupice še iz otroških dni in sem mnenja, da je to oseba, ki bi si ravno tako upravičeno zaslužila takšen naslov. Toda, za tako obsežen opus izredno plodovitega ustvarjanja skozi dolga leta, obstajajo tudi drugačna priznanja in nagrade in upam, da se bo tej izredni umetnici izkazalo ustrezno spoštovanje za njeno delo.
robinson crusoe
# 12.01.2011 ob 11:25
ne vem kaj tle vmes dela severa gjurin ..
nefa
# 12.01.2011 ob 09:19
Zasluženo!
katastrofa
# 11.01.2011 ob 22:48
mago plus
fanica28
# 12.01.2011 ob 19:57
z letošnim izborom sem pa zelo zadovoljna, ena imena sicer ne pašejo noter, je pa dosti boljši od prejšnjega! Še zdaj se ne morem načudit kako so lani lahko za slovenko leta izbrali Kresalovo, k je nardila veliko škode v tej naši mali državi, enostavno je ne prenesem!!
Petra, iskreno upam, da boš še dolgo vztrajala v smučarkem teku in nas veselila z vrhunskimi predstavami
ČESTITKE ZA NAZIV!
kozi
# 12.01.2011 ob 13:48
@ pikam_dopust

Se popolnoma strinjam...
Čeprav si je Petra letos dejansko zaslužila ta naziv.
Samo kaj, ko pogledaš listo prejšnjih zmagovalk.... Razne Štefke Kučan, pa Kresalova Katarina.... totalno razvrednotijo naziv.

Jaz bi nagrado podaril kakšni samohranilki s 6-otroki, ali pa kakšni uslužbenki Karitasa... morda tisti aktivistki "Očistimo Slovenijo".

Ampak letos je že prav, da je Petra pokasirala naziv.... Morda v razmislek za naslednje leto.
hrgotax
# 12.01.2011 ob 13:41
kleemn: Gaussova krivulja dela svoje. V vsaki populaciji je 2,5 % idiotov in 2,5 % izjemnih osebnosti. Iz tega sledi, da so idioti tudi na tem forumu. To so tisti, ki ne prepoznajo izjemnosti in veličine Petrinega dejanja v Vancouvru. Zanj je med drugim kot prva tujka dobila visoko kanadsko nagrado za izjemno dejanje.

Bil bi močno presenečen, če bi ostala brez naslova "Slovenka leta".

P. S. Tisti "kastriranci", ki zavidate vsakemu, ki malo glavo iz povprečja dvigne, se pa zazrite vase – če ste seveda tega sposobni – in poskušajte najti stvari in dosežke, ki jih vi lahko brez sramu pokažete svetu. Te potem primerjajte s Petrinimi. Videli boste, da imate še veliko za narediti, če se jim boste želeli vsaj minimalno približati. Na delo torej, namesto da "opravljate veliko potrebo" po forumih ...
mrMis
# 16.01.2011 ob 00:00
le redkim izborom uspe narediti v kratkem času tak preskok na nivoju, ... prej Kresalova zdaj pa kar Petra wow pa to je za v Guinessovo knjigo rekordov!!! (=
kleemn
# 12.01.2011 ob 13:08
Po komentarjih sodeč smo Slovenci res eden izmed bolj butastih narodov na svetu oz. imamo rekorderje v fovšiji in podobnem sranju, da je joj !! Pa kako lahko sploh kdo, ki je vsaj povprečno inteligenten izusti oz. napiše nekaj podobnega kot je Petra jamarka, Petra si ti tut nori padu in podobno !! Mislim, pa vi niste normalni ! Valda, da nas vsak bebec (beri direktor) in podobni na vodilnih mestih je..be v glavo če smo pa take ovce ! Petra Majdič kljub poškodbi (ja otroci, padla je v luknjo) osvoji tretje mesto na olimpijskih igrah in mi, Slovenci, jo obtožujemo, da je sama padla notri, da se je zraven, ko je bila v luknji še malo dopingirala in podobno ! Ma saj ni čudno, da nikamor ne pridemo, da ničesar ne ukrenemo, če še tistih, ki izstopijo iz povprečja ne znamo in nočemo podpreti !! Totalne ovce, ni drugega za reči !!

Petra, čestitke ob osvojeni nagradi in še veliko športnih ter drugih uspehov. Zame si ponos Slovenije in to ena izmed redkih !
juventina10
# 12.01.2011 ob 08:54
realno gledano, očitno ji je bilo usojeno pasti na OI in če se je to moralo zgodit, potem je dobro, da se je zgodilo ravno takrat, kajti če bi se kasneje med samo tekmo , bi bila medalja izgubljena,in verjetno še ene priložnosti ne bo več, torej za vsakega športnika šteje le medalja na OI IN Petra jo ima , čestitke.
Naj ob tem spomnim na dva udeleženca OI katera nista mogla nastopiti na igrah,Prvi je pokojni Nodar, ki ni imel nobenih možnosti, drugi pa Kevin Pearce, deskar , kateri je grozovito padel na treningu in kateri se sedaj po enem letu privaja na življenje, kolikor ga spremljam ima težave z vidom, ostalo pa mu gre na bolje( govor, hoja, ravnotežje, spomin)
jack burton
# 12.01.2011 ob 08:13
Mislim, da Petri vsi privoščimo! Čestitke! Je pa res, marsikdo, ki dela in dobi sramotno plačo, bi si zaslužil to nagrado.....
BeliStrojan
# 12.01.2011 ob 07:36
Glede na "zmaglovalca" sodeč, bi lahko rekli, da imamo Slovenca leta 2010 2x. :=
zvezdica_10
# 24.01.2011 ob 17:46
kleemn in hrgotax se podpišem pod vajini objavi.

Prebrala sem komentarje in rečem lahko sam to, vsi fovšerji tu na forumu požrite se od zavisti. Žalostno je to, da vas starši niso naučili, da če nekomu ne privoščiš uspeha, ga sam nikoli ne boš doživel!
Negativno privlači samo negativne reči, Petra ti pa bodi še naprej tako samozavestna in optimistična ker le s tem boš dobila tisto, kar si želi tvoje srce.
IZ DNA SRCA TI PRIVOŠČIM NASLOV Slovenke leta 2010!
pespocinkan
# 13.01.2011 ob 16:22
Meni pa to ni jasno. Kako lahko sploh kdo zapiše, da mu ni všeč ko zmaga, da ima tak pretiran izpad veselja. To pač pomeni, da si je uspeha želela, trdo delala zanj, dan za dnem delala precej več kot večina ljudi v svoji službi. Zato tak izpad veselja!!!
Povsem drugače kot pri naših košarkarjih, ki garajo v svojih klubih; reprezentanca pa je nekaterim le nujno zlo. Zato tudi "taki uspehi" - uvrstitev na vako EP doslej. Dovolj kritiziranja!
Petra vse čestitke!
Srečno na Tvoji športni poti (Upam, da se premisliš o koncu kariere)!
Vso srečo Ti želim tudi naprej v življenju!
Polymath
# 12.01.2011 ob 21:15
Ne moreš, da verjameš ... premagala je Kresnico!
stefuc
# 12.01.2011 ob 20:23
Poslušajte njene izjave.Ona ni samo Petra,ona je SLOVENKA.
tmozina23
# 12.01.2011 ob 19:50
prvo bi rad čestital petri, ker si to nagrado res zasluži, heroj in ikona slovenskega športa,
sam take obleke ji pa ne pašejo
Diego Armando
# 12.01.2011 ob 14:32
pikam_dopust, jaz sem ti dal plus, se popolnoma strinjam s tabo. V konkurenci, kakršna je pač bila, bi si bolj od Majdičeve pomojem naziv zaslužila le Matosova ali morda Marinka Cempre Turk, ki pa je žal ne poznam, vse ostalo je kar nekaj, zraven pa še bizarne nominacija a la Maja Lupša, Maksimiljana Ipavec ipd.
Za enakovredno naslednico Kresalovi pa sta bili na voljo itak samo dve kandidatki: Simona Dimic in Gordana Živčec Kalan. Čudno, da nobena ni bila nominirana...
pikam_dopust
# 12.01.2011 ob 09:13
Mazohizem pri športu ni nek uspeh v tej kategoriji, je pa vsekakor pri špornici leta.

Se strinjam.
Tudi meni gre na živce, da si avtomatično Slovenka leta, čim si:
a) izpostavljena političarka,
b) izpostavljena advokatija ali zdravnica ali novinarka,
c) izpostavljena športnica,
d) izpostavljena gospodarstvenica.

Z vsem dolžnim spoštovanjem do vseh prej omenjenih - po mojem mnenju ne moreš biti slovenka leta samo zato, ker pač dobro opravljaš delo v službi (kakršna koli že je ta služba). Razen če je v Sloveniji praktično nemogoče najti človeka, ki bi v službi (kateri koli že) dobro in vestno opravljal delo - v takem primeru se pa z nagrado strinjam.

Pa lepo "nalaganje" minusov želim.
magdalenca
# 12.01.2011 ob 08:43
Za moj naslednji komentar si bom verjetno prislužila obilico minusov i to predvsem zato, ker sem mnenja in opažam splošno slabo pismenost v izražanju svojih mnenj.

Tisti, ki se vidijo v omenjenem, pa kar na plano.
Medved
# 12.01.2011 ob 08:28
Vsa čast!
turbo x
# 12.01.2011 ob 07:46
Petro Majdic za notranjo ministrico:-)cestitam Petra!
Ulikses_
# 17.01.2011 ob 13:35
na žalost je res tako, kot ugotavljajo številni strokovnjaki, da v sloveniji praktično nimamo več pravih žensk. imamo samo še moškinje, ki se sploh ne zavedajo svojih bioloških in duševnih danosti in se hočejo samo še možačiti. to je rak rana naše nacije, dokler ne bomo imeli pravih žensk, ni prihodnosti za nas.
mrMis
# 16.01.2011 ob 00:03
@aleš42 zto k si Murkov fant ;)
ponudnik
# 12.01.2011 ob 07:26
Hehe zdaj ko sem si pogledal prireditev lahko rečem, da je dobro, da je bila izbrana Petra, saj ne vem če bi katera od drugih kandidatk zmogla samostojno držati tisti tritonski kipec, ki je bil podeljen.

Mal heca mora bit :)
skripec
# 11.01.2011 ob 22:40
Kaj pa Daša Trobec?
zugec
# 12.01.2011 ob 10:33
aleš, nisi edini, takih nas je ogromno... očitno je nekaj na njej, kar te prisili v to, pa to seveda ne pomeni da ji ne privoščimo uspehov...
kozi
# 12.01.2011 ob 10:29
Kako pa da Štefka ni zmagala??
Ona je vedno bila oh in sploh najboljša....
aaa
# 12.01.2011 ob 07:33
Logično nadaljevanje po Katarinci. Nekdo, ki gre preko trupel (magari lastnega) za dosego svojih egoističnih ciljev. Ljudje, ki naredijo kaj koristnega za celotno družbo, Slovenceljnov očitno ne zanimajo.
rooster
# 11.01.2011 ob 21:18
A ni še enkrat Katarina Kresal? :D
Mr.Mr.
# 12.01.2011 ob 08:40
A je bil mogoče Rudonja slovenec leta?
Sm mislo, da je ta naslov rezerviran za ženske, ki res naredijo nekaj za dobro ljudi.
Mazohizem pri športu ni nek uspeh v tej kategoriji, je pa vsekakor pri špornici leta.
Je zelo v redu ženska, sam naslovi res bolj pripadajo pobudnicam raznih dobrodelnih akcij.
perice
# 11.01.2011 ob 21:26
izmed vseh je tudi daleč najbolj medijsko izpostavljena, meni je je zelo všeč kar počne Petra Matos...
katastrofa
# 11.01.2011 ob 22:46
ponudnik, če bi obstajalo tekmovanje za najbl smotanga forumaša bi definitivno zmagu ti. jst bi ti pa čestitu in predal titulo.

zaslužla bi si Petra Matos, kdaj je cela Slovenija sodelovala v kakšni akciji? združi vse, očistimo več kokr se je očistilo v 20 letih, a pol zmaga jamarka. jao jao
Kazalo