Na 7. Luninem festivalu je, tako kot vsako leto, gromno maskot, ki se jih otroci zelo razveselijo. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Na 7. Luninem festivalu je, tako kot vsako leto, gromno maskot, ki se jih otroci zelo razveselijo. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Lunin festival
Deklica Luna, po kateri je festival dobil ime. Luna vsako leto uradno otvori festival in otrokom zaželi pester in igriv dan. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Lunin festival
Glavni Lunin oder Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Festival ste lahko obiskali že ob 10. uri, uradno pa ga je odprla danes 13 let stara deklica po imenu Luna, in sicer ob 12. uri. Takrat se ji je na odru pridružil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je otroke nagovoril: "Otroci, danes lahko počnete kar koli, danes je vaš praznik. Starši, prosim, ne sekirajte preveč svojih otrok. Uživajte in naužijte se vseh mogočih aktivnosti!"

Letošnja tema je igra - vrnitev v pozabljene čase
Otroci lahko na letošnjem Luninem festivalu skupaj s svojimi starši raziskujejo svet današnjega otroštva in otroštva naših prednikov. Temu so namenjene igre: Kdo se boji črnega moža?, ali je kaj trden most?, rdeče češnje rada jem, gnilo jajce, med dvema ognjema, gumitvist in mnoge druge. Otroci imajo priložnost obuditi te pozabljene igre, ki so postavljene v sodoben okvir.
Skoraj nemogoče je, da ne bi vsak otrok našel svojega najbolj priljubljenega kotička, oziroma še več - toliko je dejavnosti, da se je zelo težko odločiti, kaj sploh početi. Zato je najbolje preizkusiti ta recept: obiščite čim več Luninih kotičkov.

Več kot 40 tematskih prizorišč
Tisti, ki ste že kdaj obiskali Lunin festival, veste, da na njem ne more biti dolgčas prav nobenemu otroku in da čas do 18. ure, ko se festival konča, mine s svetlobno hitrostjo. Obiščete lahko številne igralnice, skakalnice, ustvarjalnice. Sopihate lahko s Frčoplanom, se zdivjate v adrenalinskem parku, na glavnem odru migate ob poslušanju Luninih zvezd in Romane Kranjčan. Potem je tukaj še vsako leto zelo obiskan plesni oder, pravljični, športni in kulturni kotički, pa gasilci, policisti, reševalno vozilo in še in še. Za bolj utrujene starše je letos Luna pripravila prav posebne "zentočke sproščanja".

Zraven malih iger, ki so zrasle v velike, se lahko vsa družina zabava s stalnimi Luninimi prijatelji: Mačkom Murijem, Muco Maco, Indijanci, škrati, klovneso, avtomobilčki, lahko si porišete obraz, si izdelate nakit in še kaj. Lunin festival je letos poleg nove obleke in pričeske tudi poln novosti in nenavadnih zabavnih obratov. Pletla se je največja leteča preproga na svetu, plesalo se je z milnimi mehurčki in še in še.

Luna poziva k skrbi za čisto okolje
Tudi letos je bila Luna ekološka in si je prizadevala, da so starši pustili svoje avtomobile doma ter se z vso družino pripeljali brezplačno z mestnim avtobusom. Vozniku je bilo treba pokazati le broško Luninega festivala, ki so jo otroci prejeli v večini vrtcev in šol ter na infotočki LPP-ja. Vse dejavnosti in dejavnosti Luninega festivala so brezplačne. Na prizorišču je ogromno košev in res ni nobene potrebe, da smeti ležijo na tleh.

Do 18. ure imate še čas, da se udeležite letošnjega največjega praznika otrok. Sicer pa Luna pravi: "Vidimo se pri Luni na naslednjem 8. festivalu, ki izpolni vse otroške sanje!"