Lekšetova trdi, da objava fotografij ni bila v korist izboru za mis Zemlje. Foto: Vesmin Kajtazović
Lekšetova trdi, da objava fotografij ni bila v korist izboru za mis Zemlje. Foto: Vesmin Kajtazović
Eva Mandič
Glavna akterka letošnjega 'zapleta' pred izborom slovenske predstavnice za mis Zemlje je Eva Mandič, ki jo je organizator že izločil iz nadaljnjega tekmovanja. Foto: Dejan Nikolič
Monika Erjavec, 17 let, Ljubljana
Lani je za dvig prahu poskrbela takrat 17-letna Monika Erjavec. Po uvrstitvi med superfinalistke je na vprašanje, ali podpira zakon, po katerem bi lahko istospolni partnerji posvojili otroka in zakaj da oziroma ne: "Ne podpiram tega zakona. Mislim, da morajo imeti otroci očeta in mater, oziroma družba še ni pripravljena, da sprejme drugačne starše." Njen odgovor so pospremili številni pogledi nestrinjanja in žvižgi iz občinstva. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Za zdaj je dejstvo, da dejanje meče slabo luč na druga dekleta.

O pojavitvi erotičnih fotografij v enem izmed slovenskih tabloidov
Ines Draganovič in Rebecca Kim Lekše
Zgodba o nepozabnem letu Lekšetove se je začela lani, ko je iz rok mis Zemlje 2010 Ines Draganovič prejela lento in krono najlepše. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Čeprav nisem pričakovala uvrstitve med najboljših šestnajst, sem bila zelo zadovoljna. Mi je bilo pa žal, ker sem vedela, če bi več naredila, ali vedela, kako to poteka, mislim, da bi lahko naredila več. Vsaj takšne odzive sem dobila.

O uvrstitvi na svetovnem izboru
Rebecca Kim Lekše, 20 let, Velenje
Rebecca Kim je na lepotne izbore pri nas zakorakala na izboru za mis Universe. Tam je osvojila lento mis fotogeničnosti. "Prijavila sem se pri 17 letih in nisem imela pojma, za kaj se gre. Ampak bila sem zadovoljna s svojim nastopom," je dejala za MMC. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Bila sem šokirana, z druge strani pa tudi malo žalostna, saj Evo poznam. Ko nekoga poznaš, si šokiran in si ne želiš, da bi se komur koli to zgodilo. To vpliva na starše, prijatelje, šolo, študij. Na vse.

O izpadli kandidatki za mis Zemlje 2012
Rebecca Kim Lekše, 20 let, Velenje
Prek izbora za mis Kongo za mis Zemlje je nato prišla na izbor mis Zemlje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Saj pravijo, da ni pomembno, kaj se govori, ampak da se govori. Mislim, da tudi druga dekleta na račun tega dogodka dobivajo različne pripombe, opazke. Vsak človek ima neko predstavo v glavi in si potem marsikaj misli. Treba je pomisliti tudi na družine deklet.

O dejanju izključene kandidatke za mis Zemlje 2012
Lekše
Pred odhodom na Filipine je imela dva meseca priprav. "To ni dovolj. Ti rabiš podporo organizatorjev in sponzorjev. Od organizatorjev sem jo imela. Rabiš podporo, da zasiješ v najboljši luči, kar se da. Tega pa ne zmoreš sam, ker je prevelika konkurenca." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Dekle iz Slovenije ima na žalost s sabo en kovček, večerno obleko in svoje pare čevljev. Mislim, da je razlog v tem, da ni podpore zunaj izbora. Če bi se nekdo zanimal za to, bi vlagal v ta projekt, bi se lahko veliko naredilo iz tega

O spominih na svetovni izbor
Rebecca Kim Lekše, 20 let, Velenje
Lekšetova je v času svojega mandata predsedniku države, predsednikom političnih strank in poslancem poslala pismo, v katerem jih je pozivala, naj se dogovorijo, kako skupaj rešiti državo pred propadom, v nasprotnem primeru naj "spakirajo kovčke in vrnejo mandate". Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ne, da me ne zanima politika. Ampak mislim, da gredo stvari v politiki že tako daleč, da ne bi želela biti del tega.

O političnih ambicijah
Rebecca Kim Lekše, 20 let, Velenje
Na svetovnem izboru na Filipinih se je uvrstila med prvo šestnajsterico. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Ta reklama ni bila dobra reklama," trdi za zdaj še aktualna mis Zemlje Rebecca Kim Lekše.

S plavolaso 21-letnico, ki je do zdaj še najbolj opozorila nase na svetovnem izboru za mis Zemlje z uvrstitvijo med najlepših šestnajst "Zemljank", smo se srečali nekaj ur pred njeno zadnjo veliko potezo v vlogi mis Zemlje - predajo krone in lente svoji naslednici.

Kdo bo nova slovenska mis Zemlje? Svojo favoritinjo si lahko izberete tukaj.

Znova - po lanski izjavi ene izmed kandidatk, da ne podpira posvojitve istospolnih partnerjev - je izbor postal medijsko zanimiv zaradi obstranskega spleta dogodkov.

Senco na še eno epizodo "misice s srečnim koncem" je v zadnjem tednu vrgla objava erotičnih fotografij v eni izmed slovenskih tabloidnih revij. V njej se je kandidatka Eva Mandič skupaj s prijateljico Nino Makovec znašla v kočljivih položajih skupaj z manj znanim štajerskim pevcem Gorazdom Ademovičem. "Jaz nje ne morem soditi. Smo pa bili organizatorji ob pojavu fotografij prisiljeni ukrepati, saj ni pošteno do njenih sotekmovalk," je za MMC pojasnila Lekšetova.

Cel pogovor z njo si lahko preberete spodaj.


Le nekaj ur nas loči od odločilnih minut za letošnje kandidatke mis Zemlje. Ampak namesto o tekmovalkah, ki se bodo predstavile nocoj, se je luč pozornosti obrnila na eno samo. To je na izpadlo Evo Mandič, ki se je v zadnjem tednu pred izborom pojavila v kočljivih položajih na fotografijah ene izmed slovenskih tabloidnih revij. Vprašanje se pojavila samo od sebe: je po vašem mnenju šlo za spodletelo marketinško potezo ali za trenutke nepazljivosti?
Še vedno se ne ve, ali je bilo to zrežirano. Ne ve se, ali je Eva to vedela, ali je bilo podtaknjeno. Jaz nje ne morem soditi. Smo pa bili organizatorji ob pojavu fotografij prisiljeni ukrepati, saj ni bilo pošteno do njenih sotekmovalk. Če se bo izkazalo, da se je Eva tega zavedala in naredila razumsko, bo odgovarjala tako, da bo naredila kakšno dobrodelno stvar za projekt mis Zemlje. Če se bo izkazalo, da je bilo podtaknjeno, pa se bomo takrat pogovarjali drugače. Za zdaj je dejstvo, da dejanje meče slabo luč na druga dekleta.

Če se mogoče izkaže, da je bilo to Evi podtaknjeno, se bo organizator kako opravičil?
Jaz osebno menim, da se bo težko dokazalo, da je bilo podtaknjeno. Oziroma nič trenutno ne kaže na to. Če pa se dokaže, pa se ji bomo opravičili. Oziroma ne vem, kakšni ukrepi bodo sledili.

Kakšna je bil vaš prvi odziv, ko ste izvedeli za te fotografije?
Ammm ... Jaz vsa dekleta zelo dobro poznam. Nekatere tudi osebno. Z vsemi dekleti smo se videvale celo leto. Bila sem šokirana, z druge strani pa tudi malo žalostna, saj Evo poznam. Ko nekoga poznaš, si šokiran in si ne želiš, da bi se komur koli to zgodilo. To vpliva na starše, prijatelje, šolo, študij. Na vse. Ne vem, no. Če je sama to storila, bo morala nositi posledice.

Roko na srce, brez pojave teh fotografij, bi se o samem izboru govorilo kot običajno - bolj malo. Lahko s tega vidika govorimo, da je slaba reklama lahko dobra reklama?
Saj pravijo, da ni pomembno, kaj se govori, ampak, da se govori. Mislim, da tudi preostala dekleta na račun tega dogodka dobivajo različne pripombe, opazke. Vsak človek ima neko predstavo v glavi in si potem marsikaj misli. Treba je pomisliti tudi na družine deklet. Jaz menim, da ta reklama ni bila dobra reklama in da ni bila potrebna. Ta izbor napreduje in tudi brez tega bi šlo.

Hkrati pa je to še eden izmed primerov dviganja po medijski lestvici brez pretirano vloženega dela. Kakšno je vaše mnenje o tem?
To je samopromocija vsakega človeka. Če kdo misli, da bo sprejet na tak način, da si sam ustvari neko podobo v medijih, OK. In če lahko to psihično premaga, lahko le rečem, dobro zanj. Jaz nimam nič proti temu. A jaz cenim ljudi, ki so prepoznavni zaradi svojih dosežkov.

Koliko samopromocijskih trikov ste spoznali v tem zadnjem letu?
Tega je zelo veliko. Vsako stvar, ki jo počneš, samodejno misliš, da je to samopromocija, ker se moraš promovirati, da lahko delaš na tem področju. Vsak korak mora biti dobro premišljen, da imaš nekaj od tega. Celo leto v koži mis Zemlje je tako sama samopromocija.

Če samo vtipkamo vaše ime v spletni brskalnik Google, dobimo najprej zadetke o vaših srečanjih z Mikom Tysonom, Melom Gibsonom. In vidimo, da so mediji črpali svoje zgodbe iz vaših objav na Facebooku.
Ja, jaz moram priznati, da sem dobila kritiko medijev, da sem zelo malo sodelovala z njimi. Da so vse morali črpati iz Facebooka in da bi lahko bila dejavnejša na tem področju.

No, konec koncev ste opozorili nase, ko ste januarja predsedniku države, predsednikom političnih strank in poslancem poslali pismo, v katerem ste jih pozivali, naj se dogovorijo, kako skupaj rešiti državo pred propadom, v nasprotnem primeru pa naj "spakirajo kovčke in vrnejo mandate". Torej ne moremo v popolnosti trditi, da niste bili medijsko dejavni. Je za opazko nekaterih medijev krivo, da ste samo slabo izbirali termine za fotografiranje?
(Smeh). Ja, točno tako.

Imate morda tudi kakšne politične ambicije?
Ne, da me ne zanima politika. Ampak mislim, da gredo stvari v politiki že tako daleč, da ne bi želela biti del tega. Ljudje zelo spremljajo politiko. Ne želim si biti v tem. Me zanima. Veliko preberem o tem, ampak me ne zanima. Me druge stvari zanimajo bolj.

Kaj bi lahko izpostavili kot vaše največje dosežke v vlogi slovenske mis Zemlje?
Zelo vesela sem bila, da sem dobila naziv za najlepšo Slovenko - če se ozrem po dosežkih doma. Potem pa, da sem dobila novo službo in zdaj delam za podjetje v Mehiki in Miamiju. To je bil zame največji dosežek, ker sem stopila en korak dlje v svoji karieri. Drugače pa mislim, da sem veliko naredila, s prepoznavnostjo sem tudi odločila.

Ko pride Slovenka na svetovni izbor za mis Zemlje, kaj jo tam čaka?
Najprej vznemirjenje, nato pa strah. Ker pridejo dekleta pripravljena na polno. Z vsemi mogočimi pripomočki. Samopromocijami, plakati, pomočniki, frizerji, sponzorji, z desetimi kovčki ... Že če imaš veliko samozavesti, ti le ob pogledu na to vse dol pade. In mislim, da je to krivda, ker so v Sloveniji ti izbori tako nezanimivi za medije in sponzorje, da se potem organizatorji trudijo pridobiti sponzorje, ki bi omogočili dekletu, da se vsaj pokaže v najboljši mogoči luči. Zelo se mi zdi krivično do deklet, ker potem poslušamo komentarje, ko dekleta pristanejo na zadnjih mestih neopažena, da niso lepe, da so grozne ... Ampak težava je le v tem, ker dekle ne more sama pokazati, da je zanimiva, za to so potrebna sredstva.

Kako je vam uspelo, da ste se prebili med najboljših šestnajst na svetovnem izboru?
Jaz sem bila tam zelo sproščena. Bila sem to, kar sem bila. Zelo sem bila komunikativna. Mislim pa, da je bil tisti "klik", da sem prišla med prvih šestnajst, moj nastop na talent šovu. Prej sem od vseh poslušala, da sem zelo mila in tiha. Meni se to ni zdelo. Na talent šovu pa sem plesala hiphop in vsi so bili navdušeni. Od tistega trenutka naprej sem si pridobila veliko pozornost organizatorjev. Čeprav nisem pričakovala uvrstitve med najboljših šestnajst, sem bila zelo zadovoljna. Mi je bilo pa žal, ker sem vedela, če bi več naredila ali vedela, kako to poteka, mislim, da bi lahko naredila več. Vsaj takšne odzive sem dobila.

Kako tekmovalke iz večjih držav potem gledajo na neko dekle, ki pride iz Slovenije?
Nekatere so zelo samovšečne. Njihov edini cilj je, da pridejo tja in zmagajo. Drugo jih ne zanima. Pohodijo vse pred sabo. So pa tudi dekleta, ki pomagajo drugim. Ampak to je res redkost. Na sto mogoče tri. Tam pridejo tekmovat, in to tudi pokažejo. V drugih državah se na to pripravljajo leta in leta. Je pa tudi razlika, če je ona zmagovalka kakšnega svetovnega izbora, je v državi cenjena. Že ko zastopa svojo državo na svetovnem izboru, jo vsa država podpira. Dela potem razne projekte s predsednikom in politiki. Vpeljana je v ta svet in ima neko pomembnost. Dobi priložnost, da dela na vrhu nečesa. Tega pri nas ni. Zato tudi ni toliko interesa.

OK; dekle gre na tekmovanje. Še športnik ima s seboj trenerja, maserja ... Kaj ima pa dekle iz Slovenije s seboj?
Dekle iz Slovenije ima na žalost s sabo en kovček, večerno obleko in svoje pare čevljev. Mislim, da je razlog v tem, da ni podpore zunaj izbora. Če bi se nekdo zanimal za to, bi vlagal v ta projekt in bi se lahko veliko naredilo iz tega. Toda mislim, da bo v Sloveniji trajalo še nekaj let, da se bo to premaknilo.

Recimo, da sem investitor, kaj dobim v zameno, da vložim v izbor za mis Zemlje?
To je prvo vprašanje. To je težava v Sloveniji, ker imajo ti lepotni izbori slab ugled. Grozno. Nihče ne ceni tega. Nihče ne ceni, da se dekleta celo leto trudijo, pazijo, kaj jedo, skoraj stradajo, se trudijo doseči perfekcijo. V vseh pogledih. In je težko pritegniti nekoga, da bi bil investitor. Pač organizator mu lahko ponudi promocijo in delo dekleta, ampak to se v Sloveniji ne gleda kot nekaj pozitivnega. Upam, da se bo to spremenilo.

Kako ste preživeli zadnjih sedem dni v vlogi mis Zemlje?
Pred kakim tednom je bilo vse običajno. Sem se udeleževala nekih dogodkov v Sloveniji, ampak spet ne toliko, da bi bil to trenutek, ko bi začela to pogrešati. Ampak danes - zadnja dva, tri dni - ko sem šla na pomerjanje večerne obleke, ko sem videla katalog in sem morala napisati, kaj sem doživela zadnje leto, pa moram priznati, da bom malo pogrešala to. Predvsem ljudi, s katerimi sem delala.

Katere lastnosti mora imeti vaša naslednica?
Amm ... Na prvem mestu je lepota. To je lepotni izbor. Ljudje zadnje čase kritizirajo: "Ja, neumna misica, nima šole." Je pa konec koncev lepotni izbor. Tako kot nekdo, ki teče ali smuča, ga nihče ne vpraša, kaj ima v glavi, ampak mora biti najboljši na svojem področju. Tako da je na prvem mestu lepota. Potem pa vse, kar spada zraven. Čeprav pa mora biti danes misica zelo razgledana, obvladati mora tuje jezike, vsaj angleščino. Mora biti komunikativna, zabavna ... Vsaka pa ima delček svoje osebnosti, ki bo na koncu verjetno odločila, katera bo zmagala.

Še kratek nasvet za dekleta, ki se bodo danes spustila pred žirijo in pred vsemi zbranimi odgovarjala na vprašanja.
Mislim, da je treba odgovoriti iz srca in to, kar misliš. Lani smo imeli vprašanje tudi na temo istospolnih partnerjev in posvojitve. Ko je ena tekmovalka odgovorila, da ni za to, se je polovica Slovenije spravila nad njo. Ampak jaz mislim, da je naredila prav, ker je povedala, to, kar misli, in za tem je stala. To je pravi način. Če pa ljudje tega ne sprejemajo, pa ni njen problem. Da bi se pa nekaj zmišljevala, da jo bodo ljudje imeli raje, pa mislim, da ni prav. Je pa treba najti zlato sredino pri teh odgovorih. Držati se moraš, tega, kar imaš v glavi, in razmišljati, kaj bodo ljudje sprejeli. Morda je malo težko, ampak mislim, da jim bo uspelo.

Za zdaj je dejstvo, da dejanje meče slabo luč na druga dekleta.

O pojavitvi erotičnih fotografij v enem izmed slovenskih tabloidov

Čeprav nisem pričakovala uvrstitve med najboljših šestnajst, sem bila zelo zadovoljna. Mi je bilo pa žal, ker sem vedela, če bi več naredila, ali vedela, kako to poteka, mislim, da bi lahko naredila več. Vsaj takšne odzive sem dobila.

O uvrstitvi na svetovnem izboru

Bila sem šokirana, z druge strani pa tudi malo žalostna, saj Evo poznam. Ko nekoga poznaš, si šokiran in si ne želiš, da bi se komur koli to zgodilo. To vpliva na starše, prijatelje, šolo, študij. Na vse.

O izpadli kandidatki za mis Zemlje 2012

Saj pravijo, da ni pomembno, kaj se govori, ampak da se govori. Mislim, da tudi druga dekleta na račun tega dogodka dobivajo različne pripombe, opazke. Vsak človek ima neko predstavo v glavi in si potem marsikaj misli. Treba je pomisliti tudi na družine deklet.

O dejanju izključene kandidatke za mis Zemlje 2012

Dekle iz Slovenije ima na žalost s sabo en kovček, večerno obleko in svoje pare čevljev. Mislim, da je razlog v tem, da ni podpore zunaj izbora. Če bi se nekdo zanimal za to, bi vlagal v ta projekt, bi se lahko veliko naredilo iz tega

O spominih na svetovni izbor

Ne, da me ne zanima politika. Ampak mislim, da gredo stvari v politiki že tako daleč, da ne bi želela biti del tega.

O političnih ambicijah