Večerna obleka Mateje Kociper, ki jo bo nosila v slavnostnem izhodu na izboru za mis sveta. Pod njo se je podpisala Jerneja P. Zhembrovskyy. Foto: Facebook Miss Slovenia for Miss World
Večerna obleka Mateje Kociper, ki jo bo nosila v slavnostnem izhodu na izboru za mis sveta. Pod njo se je podpisala Jerneja P. Zhembrovskyy. Foto: Facebook Miss Slovenia for Miss World
Mateja Kociper
Lento najlepše Slovenke je osvojila septembra v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mateja Kociper
Želi si doštudirati, nato pa odpreti svoje podjetje. Foto: Facebook Miss Slovenia for Miss World
Mateja Kociper
Čeprav bo na Kitajskem preživela en mesec, bo imela s seboj le 20 kilogramov prtljage. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mateja Kociper
Mateja rada posluša balade in bere knjige o osebni rasti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rolene Strauss
Mis sveta je lani postala Rolene Strauss iz Južne Afrike. Foto: EPA

To dokazuje tudi z izbiro študija, saj je 23-letnica iz Odrancev študentka telekomunikacij v Mariboru. O tem, da je precej drugačna od stereotipne podobe misice, je nekaj dni po naslovu najlepše Slovenke spregovorila tudi v MMC-jevi spletni klepetalnici, ko je dejala: "Zanima me vse, kar je povezano s tehnologijo, avtomobili, motorji, adrenalinskimi športi." Teh področij, ki jih najbolj pozna, se bo držala tudi v znanem letovišču Sanja na Kitajskem, kjer bodo 19. decembra med 121 kandidatkami izbrali novo, že 65. mis sveta. Takrat bo Južnoafričanka Rolene Strauss tudi predala krono naslednici.

Rjavolasa Mateja proti Kitajski odpotuje danes, poleg kreacij Jerneje P. Zhembrovskyy pa se je "oborožila" tudi z nekaj frazami v kitajskem jeziku, in kot pravi sama, s pozitivnimi mislimi. Upajmo, da ji bo na izboru pomagal tudi njen življenjski moto, ki je "Življenje je igra, igraj jo z navdušenjem". Mateja je na slovenskem izboru pometla s konkurenco, saj je osvojila vse najvidnejše nagrade. Lahko 170 centimetrov visoka lepotica postane tudi prva Slovenka, ki bi se ji uspelo prebiti med najlepših deset?

Ali ste že spoznali kakšno izmed preostalih kandidatk?
Spoznala sem nekaj tekmovalk prek profila na Facebooku, med njimi je bila tudi predstavnica Hrvaške. Vse tekmovalke za mis sveta 2015 imamo tudi svojo skupino, prek katere komuniciramo med seboj.

S kom si boste delili sobo v Sanji?
Tega podatka žal še nimam. Bom izvedela, ko prispem v hotel.

Ste od septembra, kar ste bili izbrani za mis Slovenije, kaj spremenili, morda osvežili svojo podobo?
Nisem spreminjala ničesar na sebi.

S koliko kilogrami prtljage odhajate na Kitajsko? V kakšnih oblekah se boste predstavili?
Na žalost bom potovala samo z enim kovčkom (20 kilogramov). Predstavila sem bom z oblačili modne kreatorke Jerneje Podbevšek Zhembrovskyy, ki ustvarja pod blagovno znamko The Lie. Pripravila mi je čudovite stajlinge, ki jih bom s ponosom nosila.

Kako boste med vsemi preostalimi lepoticami skušali vzbuditi pozornost članov komisije in prirediteljev?
Mislim, da bom tako kot do zdaj izstopala s svojo drugačnostjo. Sem tehnični tip ženske in verjamem, da bo marsikoga navdušilo prav to. Ne bom rekla, da bom poskušala pridobiti pozornost, ampak vedno bom prijazna in spoštljiva do vsakega posameznika in do vseh deklet in bom preprosto to, kar sem - nasmejana in vedno pripravljena pomagati. Če bodo v tekmovalkah iskali prav to, me bodo že opazili sami.

S kakšnim talentom se boste predstavili na talent šovu?
Kot sem že prej omenila, sem tehnični tip. To štejem med svoje talente, zato bom na odru predstavila drugačno točko, kot je je za lepotna tekmovanja vajeno občinstvo. Sestavila bom elektronsko vezje za lutko, ki sem jo preoblikovala po svoji podobi (imela bo enako večerno obleko, kot jo bom imela jaz na odru, dolge rjave lase …). Ko bom po treh minutah sestavila vezje, ki omogoča, da bo lutka ''spregovorila'', ga bom položila v telo lutke, ta pa bo lepo pozdravila občinstvo in žirijo ter jim zaželela lep večer in dobrodošlico v naši lepi deželi.

Verjamete, da drži stereotipno nepisano pravilo, da se slovenska mis nikoli ne more prebiti npr. med Top 10, ker je Slovenija kot država preprosto premajhna in premalo pomembna, ali boste vseeno skušali narediti korak dlje in postati prva slovenska mis s takšnim uspehom? Je vaš cilj čim višja uvrstitev ali le dobro predstavljanje Slovenije na Kitajskem?
Menim, da bi bilo škoda vsakega denarja, ki se porabi za potovanje, če se ne bi potrudila. Vsekakor se strinjam z vami, da Slovenija težko doseže tako uvrstitev, se bom pa vseeno maksimalno potrudila in kar se da dobro predstavila Slovenijo.

Ste se kaj pogovarjali s preteklimi misicami, kakšne nasvete so vam dale?
Veliko mi je svetovala lanska dobitnica naziva Julija Bizjak. Neizmerno sem ji hvaležna za vsak nasvet in minuto, ki mi jo je namenila in mi pomagala. Med drugim mi je svetovala, da naj izkoristim vsako minuto, ki jo bom preživela na svetovnem izboru, ker je to doživetje, ki ga ne bom nikoli pozabila.

Menda ste se pridno učili kitajski jezik ter se celo naučili osnov komuniciranja v tem jeziku. Kaj vse znate povedati v kitajščini?
Tako je. Pred kratkim mi je fakulteta Gea College omogočila tudi izobraževanje osnov kitajskega jezika. Znam pozdraviti in se posloviti ("ni hao", "zai jian"), pozdraviti za dobro jutro in lahko noč ("zao shang hao", "wan an"), se opravičiti ("dui bu qi"), se zahvaliti ("xie xie"), vprašati, koliko kaj stane ("zhe ge duo shao qian"). Znam se tudi predstaviti v kitajščini. Moram priznati, da je to kar težek jezik, zato bom vzela s seboj tudi priročnik, ki ga je Konfucijev inštitut izdal posebej zame.

Na uradni strani tekmovanja piše, da govorite kar šest jezikov, poleg slovenščine še angleško, nemško, hrvaško, špansko in madžarsko. To drži, znate tekoče komunicirati v vseh teh jezikih?
Tako je. Rada imam tuje jezike in se hitro učim. Že od malega obvladam nemški, angleški in hrvaški jezik, znam pa tudi osnovno komunicirati v španščini in madžarščini, ki pa ju še nadgrajujem.

Boste šli prvič na tako dolgo pot ali ste že prej potovali po drugih celinah?
Potovala sem že v naše sosednje države, Nemčijo, Slovaško in Grčijo. Zunaj Evrope pa še nisem šla in bo zame to prav posebna dogodivščina.

Kaj vas med enomesečnim bivanjem na Kitajskem najbolj skrbi?
V bistvu še nisem razmišljala o tem, verjamem, da bodo lepo poskrbeli za nas. Me pa malo skrbi, da potujem sama do Kitajske, ampak se bom že znašla, kot sem se že marsikdaj do zdaj.

Boste vzeli s seboj kakšen talisman za srečo?
S seboj bom vzela veliko nasvetov in pozitivnih misli. Imam pa nekoga, ki pazi name vsepovsod in ne potrebujem talismana.