Družabna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 27 glasov Ocenite to novico!
Tudi dodobra prilagojena razporeditev stojnic je obiskovalcem festivala omogočila, da se na dogodku niso prerivali in gnetli, temveč uživali ob okusih napitka, ki ga imajo radi. Foto: MMC RTV SLO/Klara Širovnik
Ljubitelji kave so nedvomno najbolj uživali prav na degustacijah. Foto: MMC RTV SLO/Klara Širovnik
Anja Slapičar je skodelice izdelala iz slovenskih materialov - še posebej ljube so ji kamnine z Rožnika. Foto: MMC RTV SLO/Klara Širovnik
Številni si ob skodelici kave privoščijo še košček čokolade. Za to, da izdelovalci čokolade dožejo poln okus in dobro aromo, je pomembno, da se dela lotijo počasi, strpno in natančno. Tako kot pri kuhanju kave tudi izdelava kakovostne čokolade zahteva svoj čas. Foto: MMC RTV SLO/Klara Širovnik

Dodaj v

Na festivalu kave: za Slovence kava ni napitek, temveč čudežni napoj

MMC na Ljubljana Coffe Festival 2018
6. oktober 2018 ob 14:29
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenci smo strastni kavopivci. Zaradi vpliva Balkana si najraje pripravljamo turško kavo, ki jo Štajerci radi podaljšajo z mlekom in vodo, Primorci pa strnejo v ekspreso, pravijo na kavnem festivalu Coffe Festival 2018, ki je Ljubljano ta konec tedna ovil v omamni vonj črnega zlata.

"Brez kave zame ni dneva - ne le zato, ker me zjutraj dodobra zbudi, pač pa je pitje kave za naju s partnerjem nekakšna rutina, ki vodi v uspešen dan," navihano pove 38-letna Maja, medtem pa iz lončka srka nesladkano "arabiko," iz ene od festivalskih stojnic.

Festival, ki se letos v slovenski prestolnici odvija že drugič, Ljubljano postavlja ob bok svetovnim mestom, ki se lahko pohvalijo z raznovrstno ponudbo kavnih napitkov - mednje uvrščamo Rim, Dunaj, Havano in, jasno, Istanbul.

Strokovnjaki in degustacije
Mestni muzej Ljubljana so organizatorji dogodka za dva dni spremenili v forum, kjer priznani slovenski in tuji kavni strokovnjaki, baristi in pražerji obiskovalcem predstavljajo najboljše kave z vsega sveta. "Danes sem na festivalu že drugi dan. Včeraj sem se v predavalnici že dopoldne pogledal predavanje Sebastjana Pirca o pripravi kavnih filtrov, danes pa sem tukaj na predavanju Roka Fabjana, ki je velik poznavalec raznolikih vrst kave," pravi Matic iz Slovenske Bistrice, ki sam sebe imenuje kar "dosmrtni kofetar."

Na festivalu se je letos mogoče "učiti" od številnih mednarodno prepoznavnih poznavalcev kave – od Michalisa Karagiannisa, svetovnega podprvaka tekmovanja World Latte Art Championship 2017, do Sama Smrka iz Univerze uporabnih znanosti v Zürichu - kljub temu pa so večino obiskovalcev pritegnile prav pokušnje kav lokalnih in tujih mikrokražerjev. "Kaj naj rečem. Pri izbiri kave je moj okus podoben kot pri izbiri piva. Prisegam na ambiciozne, manjše, ljubiteljske proizvajalce," pojasnjuje starejši Ljubljančan, ki se je festivala udeležil že lani, upa pa, da bo takšno dogajanje v Ljubljani postalo tradicija.

Kava iz skodelice je drugačnega okusa kot tista iz "džezve"
Arome kave so lahko uspešno prepletejo le takrat, ko jo primerno postrežemo. Bistveno vlogo pri tem ima posoda, v katero jo nalijemo. Anja Slapičar iz Ljubljane se je na festivalu predstavila s svojo keramiko, namenjeno strežbi tega priljubljenega napitka. "Za kavni festival sem pripravila dve posebni seriji skodelic, in sicer skodelice za kavo, v katere sem vmešala različne materiale iz Slovenije. Temne pikice v skodelicah so delčki skrilavca in peščenjaka z Rožnika," pojasnjuje mlada keramičarka.

Ob tem dodaja, da je v Sloveniji veliko zanimivih, raznolikih kamnin, ki se jih da uporabiti v takšne namene. "Zdi se mi, da slovenski potrošniki znajo vedno bolj ceniti domače in lokalno," še pravi.

Tudi tistih, ki si ob skodelici kave radi privoščijo košček čokolade, ni malo. S svojo stojnico so se predstavili tudi 20 Chocolate, ki zrna spremenijo v čokolado. "Cel proces opravimo na tradicionalen način, to pomeni, da surovino prepražimo, potem zrna zlomimo, od njih ločimo lupino in jih položimo v mlin," pojasnjujejo. Vsako (ročno zavito) čokoladico potem imenujejo po kraju, iz katerega prihajajo zrna.

Klara Širovnik
Prijavi napako
Komentarji
ruralna_d(r)ama
# 06.10.2018 ob 15:53
Najprej šalca, pol pa kavca.
mertaus
# 06.10.2018 ob 16:29
Ekspreso? Vi to resno?
drevo1
# 06.10.2018 ob 19:35
Nekje je pisalo, da vsakič, ko nekdo reče ekspreso, pade en Italijan z vespe. :)
lascan1
# 06.10.2018 ob 15:17
@Hrk hrk

Še vedno dosti boljša razvada kot kajenje, alkohol, sladkarije ali hitra hrana ;)
rdečinavijač
# 06.10.2018 ob 15:00
Kako gre unim kickstarovcem, ki so prodajali tisti kravji rog za kavo za na pot?
PikiMiki
# 06.10.2018 ob 15:42
Nč, najboljš da eno prstavim. Sem ravno razmišljal kaj mi fali :)
313
# 06.10.2018 ob 21:21
Ekspreso je šolski primer izgubljenega v prevodu. Tako so brcnili v temo, da bi si morali najmanj kolk izpahniti.
kolombo
# 06.10.2018 ob 17:34
Ma kakšen ekspreso - espresso!!! Ker ni ekspresno hitra kava ampak narejena po pritiskom. Pod tem imenom primorci poznamo kavo ali pa v kofetjeri, lp
PikiMiki
# 06.10.2018 ob 17:08
@faustix
Gledanje v ekran pa oči ;)
PikiMiki
# 06.10.2018 ob 16:43
@gospod iskreni
''preprosto se navadiš na okus.''
Sam ne kupujem Barcafe, ampak konec koncev je okus edina stvar, ki je pomembna. Se mi pa zdi da je v današnjih časih nekako popularno, da ne piješ nekaj kar smo pili desetletja in je treba avtomatsko pljuvat kako je to kar smo imeli, zanič vse kar je novega na trgu je pa super. Ne vem mogoče je pa to plan kako vplivat na razmišljanje ljudi, da lahko na koncu sredi ljubljane piješ kavo za 2€, češ kako je najboljša, ubistvu je pa ista če ne še slabša kot ostale po realnih cenah. ;)
Zajeda
# 06.10.2018 ob 18:49
Hahaha, ekspreso, hahaha.

espressare - izraziti

Greš v kavarno in naročiš dvojni espresso in te natakarca vpraša: A podaljšano?
drejca
# 07.10.2018 ob 10:00
Pravilno espresso kava- v prvem odstavku pa je zapisano ekspreso. To ni nič.

Espresso (po italijanskem izrazu) je kava, ki je pripravljena s postopkom vodnega uparjevanja. Tak način pripravljanja kave se je začel v Italiji v začetki 20. stoletja, vendar so se šele po letu 1940 pojavili mehanski kavni aparati, ki so lahko paro skozi kavni filter spuščali pod pritiskom okog 1 bara.

Lep pozdrav !
fantasycamp
# 06.10.2018 ob 15:56
Me naredi preveč živčnega, je pa res dobra za dvig pritiska brez vadbe...
PikiMiki
# 06.10.2018 ob 19:56
@gospod iskreni
''To je že marsikdo potrdil.''
A veš meni je isto stvar govoril prijatel, istočasno je govoril tudi da mu kava na splošno ni dobra, in da je Barcafe zanič ker vsi tako pravijo.
Pol sem mu jo pa zanalašč skuhal Barcafe in kar od enkrat ni bila več najslabša, pa kar od enkrat vedno hoče piti mojo kavo. Tako da, če človek ne zna skuhat kave je vsaka slaba, če jo pa znaš je pa tudi Barcafe lahko zelo dobra.
gesan
# 07.10.2018 ob 18:45
Meni kava ni vsec, je ne pijem in mi smrdi.
Se zlasti me moti zjutraj polno dvigalo ljudi z loncki iz starbucksa..


A temu rečeta kava?
Zajeda
# 07.10.2018 ob 06:14
Caffe espresso pomeni kava z izraženim bistvom, esenco. Nobene povezave ni s pritiskom ali s hitrosjo
kingeston
# 07.10.2018 ob 04:48
Ne, ni 'jasno Istanbul', ker turki ne pijejo kave. Tam se pije čaj.
Jon Sneg
# 06.10.2018 ob 21:48
Poglej Starbucks kafiče, polno folka z laptopom, pa pol litra kave.

To ni niti k od kave. Starbucks, Costa Caffe, Second cup,...., ne hvala,...
Hrk hrk
# 06.10.2018 ob 20:54
Za Lascan1,15:17
------
Zasvojenost ni isto kot razvada.
Zajeda
# 06.10.2018 ob 19:47
Ne Barcaffe, ne Mattioni nista nek presežek, pač neka standard mešanica arabice in robuste. Za podobno ceno se z malo truda da dobiti mnogo boljšo kavo.
los-t
# 06.10.2018 ob 16:32
Barcafe klasik...avtomatsko ga poiščem u trgovini. Sem pa tja sem vzel kaj drugega, ampak mi res ne leži. Ostajam pri tradiciji.
y_os
# 08.10.2018 ob 13:25
V Sloveniji še zdaleč ni ''čudežni napoj''.
Prejšnji teden sem mrzlično iskal dobro kavo po barih in je nisem dobil. Vsaj na lokacijah, kjer sem se zadrževal. Bile so ali prežgane ali pa kakavu podobne.
V center LJ pa nisem utegnil skočiti, da ne omenjam kavarne, kjer sem do sedaj vedno dobil pravo kavo...
gospod iskreni
# 06.10.2018 ob 21:14
Pikimiki ne govorim o takih ljudeh. Govorim o strokovnjakih za kavo. Tako kot se pri nas pije zanic caj, je tudi kava slabe kvalitete.
Hrk hrk
# 06.10.2018 ob 21:08
Pri Barcaffe je odločilen vonj surove mlete kave.
Kuhana pa ni nič posebnega.Je nekje v rangu kav podobnih cen.
Je pa treba znati kavo skuhati.Večina ljudi,ki jih poznam pije zažgano kavo.
Mora trikrat zavret,pa podobni štosi.....
lewis1
# 06.10.2018 ob 20:19
Ufff.....članek in pol :( od vseh velikih imen na festivalu, se 1/4 le tega ukvarja z gospodično iz ljubljane in njenim skrilavcem....cccc
evaevi
# 06.10.2018 ob 19:18
Moja obmejna nona je pred 50 in 30 leti za vse znance nonstop romala čez mejo po Mattioni in jim ga pošiljala, ma sebi je kuhala le Barcafe...
twofours44
# 06.10.2018 ob 15:34
Meni kava ni vsec, je ne pijem in mi smrdi.
Se zlasti me moti zjutraj polno dvigalo ljudi z loncki iz starbucksa..
Hrk hrk
# 06.10.2018 ob 14:46
Če nisi zasvojen s kofeinom,kave čisto nič ne pogrešaš.
miško5lin
# 08.10.2018 ob 16:34
Kar se espressa tiče je narediti dobrega prava umetnost.

Sigurno so največji mojstri v tem še vedno Italijani. Dobra kava se dobi tudi v Istri in Dalmaciji.

Kar se pa Slovenije tiče, moraš imeti res srečo, da naletiš na dobro. Še najboljša se dobi ob italijanski meji in ob morju.
Pri nas gostinci v glavnem še vedno ne vedo kaj pomeni 4M.
Če pa že vedo, se tega pravila velikokrat ne držijo... Zato se pri nas tudi pije sila povprečna kava. Pa tudi od vode je odvisna kvaliteta skuhane kave.

Piti pravi espresso je res užitek in prava poezija!
y_os
# 08.10.2018 ob 13:37
@Sandopes
Res je, ampak poznam eno kavarno, kjer res nisem dobil še slabe kave. Za zdaj edina meni znana.
Včasih se prav zapeljeva v center Ljubljane v to kavarno. Kljub gneči, parkiranju in podobnim težavam se splača.
Binder Dandet
# 07.10.2018 ob 20:31
"ne morem razumeti tega refleksa, da nikoli ne probaš ničesar drugega, "

Bi probal, ce bi lahka kupil 10g druge kave. Ne da moram kilo kupit pa po eni salci ugotovit, da to ni to. Sploh pa kar doma pijemo...vecina je navajena svoje priprave. Kar ni nujno optimalna za neko kavo.
RJSlo
# 07.10.2018 ob 06:23
No ja. Pravkar pijem prvi liter.

Pred desetletji je bil Barcafe zakon. Zdaj se je nekaj pokvarilo, toda, če znaš, lahko tudi iz Proje skuhaš dobro kavo.
313
# 06.10.2018 ob 21:28
Prijavi neprimerno vsebino Ma kakšen ekspreso - espresso!!! Ker ni ekspresno hitra kava ampak narejena po pritiskom

Kakšno zvezo pa ima beseda espresso s pritiskom?
bori
# 06.10.2018 ob 18:13
gospod iskreni, # 06.10.2018 ob 16:22
Slovenci so še vedno mahjeni na zanić Barcafe, preprosto se navadiš na okus.



Nekatera gospoda ve kaj je dobro, prav, pošteno, iskreno, resnično ... ane ...
Mr.Mr.
# 06.10.2018 ob 17:36
Tudi mene naredi živčnega in neumirjenega, sploh ne morem funkcionirat.
Kontra produkt od piva, ki te uspava. :)
HOR
# 18.10.2018 ob 01:31
Kava, kot jo pijemo sedaj je muslimanski izum...
cianid_
# 11.10.2018 ob 21:36
O okusih se ne razpravlja, ampak vseeno Kimbo v kafetieri. Super
Highland
# 09.10.2018 ob 14:15
Kristjan31, klasično bučno olje je tudi iz praženih semen.. torej na Vzhodni in Severovzhodni Sloveniji folk ze desetletja masovno umira zaradi raka.. eh ja..
Sony girl
# 09.10.2018 ob 12:28
Proja, mmmmmmm.
imemijeIvan
# 08.10.2018 ob 20:12
Cold brew je najmočneš kufe.
Kvantni mehanik
# 08.10.2018 ob 07:40
Ne pijam kave.
Binder Dandet
# 07.10.2018 ob 20:37
@seba gorican:
"Kakšna je torej pravilna priprava kave doma, na primer turške. Kako pripravimo dobro kavo?

Za bralce so pomembne stvari, ki se jih velja držati s katero koli kavo, lahko tudi najbolj komercialno kavo iz trgovine. Se pravi, vode ne sladkamo, vode ne zavremo, in ko v segreto vodo vmešamo kavo, je ne vračamo na ogenj. To so tri pomembne stvari. Voda ima primerno temperaturo takrat, ko se z dna proti površini dvigajo številni majhni mehurčki, medtem ko gladina še miruje, ne brbota. Takrat odstavimo vodo in vmešamo običajno količino kave, in ko enkrat vmešamo kavo, je ne vračamo na ogenj. Kdor pije sladkano kavo, naj sladkor vsuje v prazno skodelico pred nalivanjem kave."
http://vizita.si/clanek/zdravozivljenje/
znate-pravilno-skuhati-kavo.html

Js jo itak sladkam in parkrat prevrem.:) Ampak ni pravilno. Ta clanek tudi omenja, da je kava kot caj. Lahka das v hladno vodo, samo se bo dlje pripravljala (veliko ur).
Sandopes
# 07.10.2018 ob 11:14
"Festival, ki se letos v slovenski prestolnici odvija že drugič"

To pa je ze tradicija! :))
Sandopes
# 07.10.2018 ob 09:51
Zelo zanimiv clanek o kavi TUKAJ
evaevi
# 07.10.2018 ob 08:41
Ne morem razumeti tega refleksa, da nikoli ne probaš ničesar drugega, ker si nasedel reklami; ma boljša je Bosanska džezva, Santana, Franck, Loka kava, Mingos... vse je boljše od Barcaffeja.

no, z razpravo o okusih se itak ne pride nikamor, ma od kje ti to, da nismo nikoli poskusili nič drugega, vse stokrat poskušene pa stokrat zanič si mi naštel :D
iboregua
# 06.10.2018 ob 20:56
Kakšna kafetjera je najboljša?
aaa
# 08.10.2018 ob 07:53
@gopood iskreni

Izvzemi Italijo in mi prosim razloži kje se pije toliko boljša kava kot pri nas.
Sandopes
# 07.10.2018 ob 09:37
V Sloveniji nisem pil se dobre kave. Ni samo stvar v kavi.Je tudi kako jo naredis,kako je vzdrzevan stroj,kako se to uporablja,itd,itd. Pri nas dajo delat kavo vsakemu studentu ki ima 5 minut. Za dobro kavo je treba samo v Italijo. Dejstvo.
evaevi
# 06.10.2018 ob 20:08
zajeda, verjamem, ampak kakor za koga, zame ga ni čez Barcaffe :)
in tudi to vem, da nisem edina, ki pošiljam pakete z Bajadero in Barcaffe zdomcu v tujino :D
Robida
# 06.10.2018 ob 16:35
gospod iskreni, me zanima, katero pa vi pijete?
Kazalo