Moped show v živo je gledališka ponazoritev tega, kako je ta ikonska radijska oddaja v resnici nastajala pred dobrima dvema desetletjema. Foto: Anže Furlan
Moped show v živo je gledališka ponazoritev tega, kako je ta ikonska radijska oddaja v resnici nastajala pred dobrima dvema desetletjema. Foto: Anže Furlan
Tof in Simona Vodopivec
Simona je posnela več plošč z ansambloma Ultimat in Alpski kvintet ter z Andrejem Šifrerjem, predvsem pa številne kasete, plošče in zgoščenke s Tonetom Fornezzijem - Tofom in humoristično skupino Moped show. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Moped show je bila satirično-humoristična radijska oddaja, občasno tudi predstava, ki so jo sredi leta 1980 začeli ustvarjati Tone Fornezzi - Tof, Janez Hočevar - Rifle, Martin Žvelc s svojo glasbeno skupino, Marta Pestator, Marjan Kralj, Maja Boh, režiser Koks Bellotti in takrat še najstnica Simona Vodopivec, ki se je skupini pridružila sredi 80. let. Sodelovali so še Brane Dmitrovič, Branko Ivanc, Tone Gogala, tudi Franc Košir, pozneje pa še Roman Končar in Gojmir Lešnjak - Gojc.

V času največje popularnosti je oddajo poslušalo več kot milijon poslušalcev, po dobrih 20 letih pa je bila umaknjena z valov Radia Slovenija. Zdaj se oddaja vrača kot predstava Moped show v živo, napolnjena z gosti, nepogrešljivimi šalami in glasbenimi vložki. Tof obljublja, da bo poskrbel za večer, poln smeha, družbo na odru pa mu bodo delali še Končar, Miran Juvan in Simona H2O, kakor radi kličejo Vodopivčevo.

Spodaj lahko preberete kratek pogovor z diplomantko iz glasbenega pouka in zborovodstva. Simona bo danes sicer tudi gostja oddaje Sobotno popoldne, ki si jo lahko ob 17.15 ogledate na 1. programu Televizije Slovenija. V studiu ji bodo družbo delali tudi člani skupine Perpetuum Jazzile in smučarski skakalec Robert Kranjec.

Kdaj in kako ste dobili vzdevek Simona H2O?
Zelo na hitro.... Tof mi ga je pripel, pa se je prijel.

Kako se spominjate začetkov Moped Showa?
K sodelovanju me je povabil Tof, ko me je opazil na glasbenem festivalu. Izvajali smo Moški čaj in bili takrat zelo opaženi. Verjetno zaradi glasbene svežine in žgečkljivosti besedila. Naslednjo sredo sem prišla (poskusno) na snemanje Moped showa, Tof mi je napisal pesem Tajnica sem jaz za vse – in sem ostala. Takrat se še nisem zavedala veličine oddaje in ekipe, ki jo je ustvarjala. Res sem imela srečo. Kar naenkrat sem bila izstreljena na vse odre, TV oddaje, prireditve, časopise…

Kako to, da ste se po večletnem premoru odločili vrniti na oder?
Ko si z odrom enkrat zastrupljen, je res težko prenehati. Jaz sem se vrnila starejša in bolj zahtevna, zato se tudi lotevam izvedbeno zahtevnejših projektov, ki me zadovoljujejo.

Kaj ste počeli v vmesnem času?
Potovala, ustvarila sem si družino in ustanovila glasbeno delavnico, za katero sem upala, da mi bo zapolnila odrsko praznino.

Kaj bo osrednja tema Moped Showa?
Presenečena sem, da ni več šal na račun politike in politikov ... Tof se je odločil za bolj "nevtralno" varianto, veliko je občega humorja, gre za skupek aktualiziranih "the best of" Moped show točk.

V preteklosti je vašo oddajo poslušalo zares veliko število ljudi, menite, da danes obstaja kakšna oddaja na radiu, ki bi to lahko ponovila?
Mislim, da je Moped show postavil absolutni rekord v poslušanosti - prek milijon poslušalcev vsak teden na Valu 202. To je absolutni rekord in ne verjamem, da se ga danes lahko ponovi.

Ali danes ljudi še zabavajo iste stvari kot nekoč? Čemu se Slovenci najbolj nasmejejo?
Smejati se je vedno lepo. Slovenci se raje smejimo na račun nekoga drugega. Včasih je bilo več humorja in satire na račun politike, politikov, takratnih razmer. Danes se mi zdi, da prevladujejo splošni vici, ki jih podajajo v glavnem stand-up komiki. Jaz pogrešam več izvirnosti, originalnosti, kritičnosti.