Sara Savnik se bo kmalu poslovila od krone. Foto: MMC RTV SLO
Sara Savnik se bo kmalu poslovila od krone. Foto: MMC RTV SLO
Lani je veliko prahu dvignila Nina Đurđević, ki je predstavljala Slovenijo na svetovnem izboru, čeprav je lagala o svoji izobrazbi. Foto: Reuters
Kandidatke so morale pred 1. februarjem letos dopolniti 18 let, hkrati pa niso smele biti starejše od 27 let. Podobno kot pri izboru za mis sveta tudi kandidatke za mis Universe pred izborom ne smejo biti poročene, ločene, noseče ali mame. Foto: Samo Mervar/Agencija Ekskluzivno
Sara Savnik
Organizatorje je letos razveselilo dejstvo, da se je na avdicijo prijavilo kar nekaj deklet, ki so na izboru sodelovala že lani. Zmagovalka bo poleg lente letos prejela še štipendijo za študij na zagrebški šoli ekonomije in menedžmenta v vrednosti 20.000 evrov. Če je dekle že študentka, lahko štipendijo izkoristi za podiplomski študij. Foto: MMC RTV SLO

Izbor za slovensko predstavnico na izboru mis Universe je v zadnjem letu odmeval predvsem na račun zakulisnih iger, glavno vlogo pa je igrala Đurdevićeva. Potem ko je zmagala na izboru in predstavljala Slovenijo na svetovnem izboru, so ji organizatorji po prihodu domov odvzeli krono, saj se je lagala o svoji izobrazbi.

"Tako kot sem že dejal lani, bom ponovil tudi zdaj: zelo mi je žal, da se je tako končalo. Mi smo ukrepali v skladu s pogodbo z organizacijo izbora za mis Universe, ki jo je Nina podpisala. Nismo policija, ki lahko preverja vsako kandidatko, ali je res, kar je napisala na prijavnici ali izjavila na 'castingu'. K vsakemu dekletu pristopimo v najboljši nameri in veri - z iskrenostjo," je za MMC dejal lastnik licence Vladimir Kraljević.

Lanski izbor, ki je potekal v Portorožu, je po besedah Kraljevića pokazal, da niso vsi lepotni izbori enaki. "Mis Universe je resna organizacija z 62-letno tradicijo, ki od vseh nas zahteva, da smo resni in profesionalni v svojem poklicu. Dekle, ki osvoji lento, mora svojo vlogo vzora - predvsem mladim - vzeti resno. Vsaka zmagovalka na nacionalnem izboru je potencialna zmagovalka na svetovnem. To mora biti dekle, ki bo diva na rdeči preprogi in odlična ambasadorka dobre volje pri ZN-u, ki bo sposobna komunicirati s predsedniki," je dodal Kraljević.

Išče se ...
Izbor se iz portoroškega amfiteatra seli v ljubljanski Hotel Union, kjer bo 19. oktobra potekal finalni izbor. Za dekleti je že avdicija, ki je potekala 20. septembra v enem izmed lokalov sredi poslovno-trgovinskega središča na obrobju Ljubljane. "Dekleta morajo imeti poleg lepega obraza in izklesanega telesa še nekaj več: kombinacijo komunikativnosti, simpatičnosti in ambicije, da nekaj naredijo iz svojega življenja. Če so centimeter višje ali nižje - ni pomembno. Ne izbiramo dekleta za top mode ali manekenke," je razložil Kraljević.

Misica na svetovnem izboru - prestiž
Sodelovanje slovenske predstavnice na svetovnem izboru za mis Universe pomeni po besedah Kraljevića velik prestiž za državo, ker na izboru lahko sodeluje le omejeno število držav. "Udeležba na izboru je za Slovenijo tako pomembna kot sodelovanje na velikih športnih in kulturnih dogodkih. To je promocija Slovenije, za katero - tako kot za Hrvaško - malo ljudi ve na svetu. Ko slovenska mis Universe odpotuje na svetovni izbor, nosi od prvega dne lento, na kateri piše Slovenija. Veliko oboževalcev lahko vidi napis Slovenija in vpiše to ime v kakšen spletni brskalnik," je še dodal Kraljević.

V primerjavi z drugimi organizatorji lepotnih izborov v Sloveniji Kraljević ne govori o težavah s sponzorji. Nasprotno, prepričan je, da vedno več potencialnih sponzorjev krizo vidi kot izziv, zato iščejo vsa sredstva, da promovirajo svoje proizvode in storitve. "Ljudje morajo samo malo bolj pozitivno gledati na svet in vse bo šlo naprej. Delo, delo in disciplina - brez tega ni uspeha v nobeni državi," je še povedal Kraljević.

Nekaj besed smo pred izborom izmenjali tudi s Savnikovo.

Po čem si boste najbolj zapomnili leto?
Vsak dogodek, vsako delo, vsako novo poznanstvo mi bo ostalo v zelo lepem spominu. Bilo je moje leto kot mis, a vesela sem, da sem ljudem dokazala, da kljub svoji nepopolnosti zmorem vse. Kar je bilo pri nekaterih ljudeh ovira - in z menoj niso želeli delati -, sem sama izkoristila kot prednost. Ljudje so me izglasovali za super lepotico tega leta. Če tako močno verjamejo vame in mi stojijo ob strani, mislim, da so s tem povedali vse.

Kaj prinese naziv mis universe Slovenija?
Veliko obveznosti in odrekanja. Tega ti nihče ne pove, ko se prijaviš, a sama sem bila pripravljena trdo delati, saj sta za menoj že dva osvojena naziva, tako da še predobro vem, koliko časa, truda in odrekanja moraš vlagati v svoje leto. če se lahko tako izrazim. Tega se marsikatero dekle ne zaveda, ko izpolni prijavnico.

Menite, da ste izkoristili vse, kar ponuja tovrstni naziv v Sloveniji?
V Sloveniji zagotovo, glede na to, da veliko delam tudi v Italiji. Letos me spet čaka delo na Šrilanki in mislim, da sem zelo dobro izkoristila svoje leto. Glede na to, da dobivam mamljive ponudbe, odkar sem postala mis universe menim, da mi dela ne bo zmanjkalo, ampak ostajam tudi po predaji krone še naprej aktivna na svojih področjih.