Družabna kronika
(4)
Ribniški semenj vsako leto pritegne veliko obiskovalcev. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
VIDEO
V Ribnici sejem suhe robe...

Dodaj v

Več kot 30.000 obiskovalcev na Ribniškem sejmu

Mojstri starih obrti so se predstavili
2. september 2018 ob 09:10,
zadnji poseg: 2. september 2018 ob 20:28
Ribnica - MMC RTV SLO, STA

Mojstri starih obrti in rokodelskih veščin so se zbrali na 43. ribniškem sejmu suhe robe in lončarstva. Organizatorji so pričakovali več kot 30.000 obiskovalcev iz vse Slovenije in tujine.

Sejem je ponudil 450 stojnic, od teg je bilo 60 stojnic izdelovalcev suhe robe in tistih, ki so prikazovali izdelavo lončenih izdelkov, je pojasnil Marko Modrej iz ribniškega turističnega društva. Poleg tega je potekal 19. rokodelski festival, kjer so razstavljali na stojnicah s pozabljenimi obrtmi, ki jih v Sloveniji oživljajo. Na festival so prišli rokodelci iz celotne Slovenije, ki imajo tudi certifikat art&craft.

Poleg tega so festival bogatile številne druge stojnice in pestra gostinska ponudba. "Zadnja leta precej delamo in gradimo na kulinariki, na obujanju starih ribniških jedi, v prihodnjih letih bomo to nadgradili v še kakšen festival, ki ga bomo dodali ribniškemu sejmu," je napovedal Modrej. Letos so predstavili tudi novo himno ribniškega sejma, za katero upajo, da bo postala del tradicije.

Na sejmu niso sodelovali le domači izdelovalci, ampak tudi tuji iz Avstrije, Italije in Hrvaške.

Sejem suhe robe in lončarstva ima v Ribniški dolini dolgo in bogato tradicijo. Prvi sejmi so se odvijali v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Ti sejmi so bili posebno živahni ob žegnanjih.

Trženje je spodbujal tudi ribniški graščak, ki je po urbarju iz leta 1573 pobiral le stojnino, ostalih dajatev domačinom ni bilo treba plačevati. Na začetku 16. stoletja so si Ribničani postavili tudi lastno sejmišče, t. i. kavmav. To sejmišče, ki je stalo na prostoru današnje Miklove hiše, so Ribničani dolgo hranili v dobrem stanju.

Skozi stoletja so se sejmi selili v Sodražico, pa znova v Ribnico, od leta 1976 pa imajo v Ribnici spet vsakoletni sejem suhe robe in lončarstva. Gre za tradicionalno kulturno-etnografsko prireditev, ki se je zadnje desetletje razvila v večdnevno dogajanje, imenovano Ribniški dnevi in iz leta v leto privablja vse več obiskovalcev tako iz tujine kot domovine.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
imker
# 02.09.2018 ob 23:35
super fotke, jih je veliko
oliva
# 02.09.2018 ob 12:53
Kakšne lepe tradicionalne prireditve, da ohranimo in negujemo to, tega duha tudi...
Avtohtonost, pristnost, dobra kakovost itd. Pa še podpiraš domače pa tudi za prepoznavnost Slovenije in posledično turizem in gostinstvo je dobro. :)
SF0100
# 02.09.2018 ob 22:10
Drugče je suha roba originalno iz vasi okoli Sodražice - 10km stran.
Hvala
jbzt
# 02.09.2018 ob 11:19
Se mi zdi,da bo največ izdelkov v Ribnici in Tržiču iz PRC (Kitajske)...
Kazalo