Za nagrado si bodo učenci iz Radovljice ogledali Berlin. Foto: RTV
Za nagrado si bodo učenci iz Radovljice ogledali Berlin. Foto: RTV
Oddajo Radio Hudo! lahko poslušate vsako soboto med 9.05 in 10. uro na Prvem programu Radia Slovenija. Foto: RTV Slovenija

Vse šolsko leto so se učenci zadnje triade slovenskih osnovnih šol temeljito pripravljali na preiskovanje, snemanje intervjujev in izjav, pisanje besedil ter njihovo interpretacijo, pa tudi na montažo. Ob koncu je vsak novinarski razred za oddajo Radio Hudo! pripravil reportažo o določenem poklicu.

Med 10. in 24. majem so poslušalci lahko glasovali za predstavitev enega izmed poklicev: frizer, sodar, pristaniški nadzornik plovbe, glasbenik, gasilec, lončar, zdravnik, kuhar, diplomat, čevljar, učitelj in komik. Predstavili so jih učenci OŠ Šmarje pri Jelšah, OŠ Litija Gradec – Podružnica Vače, OŠ Antona Ukmarja Koper, OŠ Franja Goloba Prevalje, OŠ Antona Šibelja Stjenka Komen, OŠ Bogojina, OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica, OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava – Podružnica Pragersko, OŠ Jurija Vege Moravče, OŠ Križe, OŠ Šmartno pod Šmarno goro in OŠ Poljane Ljubljana. Poslušalci Radia Slovenija so letos podrli rekord, saj je prek spletne strani in dopisnic glasovalo 15.705 poslušalcev.

Tudi strokovna žirija – Tadeja Bizilj, mentorica Radia Hudo!, Igor E. Bergant, voditelj Odmevov, in Darja Groznik, odgovorna urednica Prvega programa Radia Slovenija – je oddala svoje glasove. Po končnem seštevku je največ glasov pripadlo OŠ-ju Antona Tomaža Linharta iz Radovljice za prispevek o poklicu zdravnika, ki ga lahko poslušate tukaj.

Nagrade so si s svojimi novinarskimi prispevki priborili tudi uvrščeni do 5. mesta. Na 2. mesto se je uvrstila OŠ Križe, ki se bo za nagrado peljala z ladjico Subaquatic po Piranskem zalivu. Odlično 3. mesto je zasedla OŠ Antona Šibelja Stjenka Komen, ki se bo podila s kartingom po Rollbaru. 4. mesto je šlo v Moravče na OŠ Jurija Vege, ki jih čaka bowling v Klubu Spider. Petouvrščeni so mladi novinarji z OŠ-ja Antona Ingoliča Spodnja Polskava – Podružnica Pragersko, ki se bodo za nagrado odpeljali s pletno po Blejskem jezeru. 6. Nagrada pa gre na OŠ Poljane, ki jih čaka predstava po izbiri v Koloseju.

Tudi v prihodnjem šolskem letu bo program za mlade nadaljeval projekt novinarskih delavnic Radio Hudo!, zato se osnovne šole že lahko prijavijo k sodelovanju na hudo@rtvslo.si.