Glasba iz Tarantinovega Šunda je, morda malce presenetljivo, šele na 32. mestu. Foto:
Glasba iz Tarantinovega Šunda je, morda malce presenetljivo, šele na 32. mestu. Foto:
1. mesto NME-jevega seznama zaseda glasba iz filma Twin Peaks: Ogenj hodi z menoj.
V filmih Wesa Andersona lahko vedno pričakujemo odlično glasbo.
Trainspotting je naglo postal kulten film z enako kultno glasbeno podlago.
Naravna morilca.

Sledijo utemeljitve.

Na sam vrh je NME postavil glasbo iz filma Davida Lyncha, Twin Peaks: Ogenj hodi z menoj iz leta 1992. Film, ki sicer ni dosegel kultnosti predhodne serije, je vseeno postregel z izvrstno glasbo, kot se za Lyncheve filme spodobi. Glavna zvezda je seveda Lynchev stalni skladatelj, Angelo Badalamenti, glasba iz tega filma pa uspešno združuje presunljivo milo glasbo s skorajda zlobnim, žvenketajočim džezom. Ena tistih brezčasnih kompilacij, ki uspešno prikliče v spomin film in se ti zažre v podzavest.

2. Zadeti in zmedeni (1993): Večinoma klasični rockerski kitarski zvezdniki, od Foghata, Lynyrd Skynyrd, ZZ Top in Teda Nugenta do Kiss, Black Sabbath in Deep Purple, kot se spodobi za srednješolski film o izgubljeni (in zadeti) generaciji. Filmska glasba, ki tudi v mlajših generacijah zbudi nostalgijo po časih, ki jih verjetno niso nikdar živeli.

3. Trainspotting (1996): Težko si predstavljamo prizor, ko Ewana McGregorja preganjajo po ulici, brez udarnega Lust For Life Iggyja Popa. Born Slippy skupine Underworld po drugi strani s svojimi odpevi izjemno uteleša vznemirjenje ob zadevanju, Lou Reedov Perfect Day pa popolno zaokroža tragedijo usod filmskih likov.

4. Rojena morilca (1994): Koproducent soundtracka, Trent Reznor iz Nine Inch Nails, je kultni film Oliverja Stona gledal več kot 50-krat, da bi se spravil v pravo razpoloženje. Nato je sestavil skupaj kakofonijo nasprotujočih si glasbenih slogov, vse od lastnega industrijskega rocka do Leonarda Cohena, Boba Dylana in Cowboy Junkies.

5. Stanje zamaknjenosti (Garden State, 2004): Neodvisna klasika Zacha Braffa je za ponazoritev čustvenih stanj glavnih junakov uspešno uporabila akustične pesmi in indieizvajalce, ki so, tudi zahvaljujoč Stanju zamaknjenosti, v tistem času prodrli v mainstream. Na zgoščenki najdemo med drugim Simona & Garfunkla, Iron And Wine, Nicka Draka, Noah & The Whale in Mumford & Sons.

6. Življenje pod vodo (The Life Aquatic, 2004): Soundtrack tega prikupnega filma Wesa Andersona, h kateremu so med drugim prispevali Devo, Seu Jorge, David Bowie in The Zombies, je povezana zbirka popa s primesmi džeza in indieja.

7. Blade Runner (1992): Temačni sintetizatorji skladatelja Vangelisa dajejo klasiki Ridleyja Scotta iz leta 1982 (zgoščenka je bila izdana šele desetletje pozneje) posebno srhljivo moč, iz katere so črpali tudi sodobni indie-rockerske skupine s podobnim zvokom, kot so Editors in Glasvegas.

8. Peklenska pomaranča (1972): Kubrickova temačna reinterpretacija romana Anthonyja Burgessa je potrebovala primerno sprevrženo glasbo, za katerega je več kot uspešno poskrbela Wendy Carlos (oz. Walter Carlos pred operacijo spola) s svojimi popačenimi in sintetiziranimi različicami klasik.

9. Stekli psi (1992): Eden od nezmotljivo tarantinovskih kompilacij filmske glasbe, ki ga oblikujejo pretežno uspešnice iz 70. let.

10. The Blues Brothers (1980): "Blues brata" Dan Aykroyd in John Belushi počastita uspešnice Steva Winwooda, Elvisa in ostalih, a album zares povzdigneta Aretha Franklin in James Brown.
Soundtracki na mestih med 10 in 60:
11. Deviški samomori
12. Škrlatni dež
13. Superfly
14. The Breakfast Club
15. The Harder They Come
16. Pat Garrett & Billy The Kid
17. Mularija
18. Diplomiranec
19. This Is Spinal Tap
20. Družbeno omrežje
21. Empire Records
22. Dobri fantje
23. Judgement Night
24. Izgubljena cesta
25. Stand By Me
26. Romeo + Julija
27. Resnična zgodba
28. Rushmore
29. Veličastni Tenenbaumi
30. Večno sonce brezmadežnega uma
31. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
32. Šund
33. Moon
34. Ulice zla
35. Marie Antoinette
36. Kill Bill
37. Where The Wild Things Are
38. Tekla bo kri
39. Greenberg
40. Shaft
41. Otožni Valentin
42. Nick And Norah's Infinite Playlist
43. Goli v sedlu
44. Plesalka v temi
45. Umazani Harry
46. Blackboard Jungle
47. Črni labod
48. 500 dni s Summer
49. 127 ur
50. Vse o fantu
51. Revni milijonar
52. Llewyn Davis
53. Pretty in Pink
54. Hanna
55. Spring Breakers
56. The Perks Of Being A Wallflower
57 Tron
58. Veliki Gatsby
59. Vozi!
60. Ameriške prevare