Alya je zvezda stalnica slovenske glasbene scene. Foto: Sašo Radej
Alya je zvezda stalnica slovenske glasbene scene. Foto: Sašo Radej
Alya
Prisluhnite ji popoldne. Foto: Sašo Radej
Alya
S svojo ekipo. Foto: Sašo Radej

Poleg nastopa na Emi z Nenom Belanom je Alya prejela zlato ploščo za himno Live It svetovnega prvenstva v rokometu v Katarju, ki jo je odpela skupaj z izbranimi pevci držav udeleženk.

V letošnje leto je zakorakala dobre volje, pred nastopom v studiu Hendrix Radia Koper je odgovorila na nekaj naših vprašanj.

Nekoč si izjavila, da ljudje jemljemo življenje "čisto preveč resno". Kako pa gre tebi pri tem, da bi jemala vse - ob doslednosti in marljivosti - na igriv način? Se motimo, če sklepamo po tvoji aktualni "Dober dan", da ti dobro uspeva?
Hahaha, res je, dobro mi je in dobro mi gre (smeh). Menim, da je treba jemati življenje kot igro, sploh pa je treba biti fleksibilen in odprt ... Seveda pridejo tudi težji trenutki, ko je vse skupaj precejšen izziv ... Ampak tako pač je življenje (nasmešek).

V oddaji Radio LIVE! bodo v prihodnjih mesecih nastopili Bilbi (2. marec), skupina Orlek (6. april) in Samo Budna (4. maj).


Ne vem, ali veš, prejšnji teden smo v istem studiu, kjer boš nastopila, gostili Jana Plestenjaka. V enem izmed intervjujev si izjavila, da se je pri tebi vse spremenilo, ko si spoznala njega. Kaj se je zgodilo?

Jan mi je na neki način spremenil pogled na glasbo ... Poznava se že dolgo in izredno ga cenim kot glasbenika in osebnost, zato me je tudi verjetno tako prepričal. Prva pesem, s katero sva sodelovala, je pesem "A veš". To je prva pesem, kjer si upam pokazati čustva, biti ranljiva in povedati, da je tudi meni kdaj hudo, prej tega nisem znala, bila sem preponosna ali pa enostavno nisem želela svetu jamrati ... Naučila sem se, da je prav, da kdaj pokažem tudi svojo ranljivo plat, oziroma da s tem ni nič narobe ...

Nedavno si nastopila na letošnji podelitvi boba leta. Si prisluhnila bobom in kateri od njih je (bil) tvoj zmagovalec?
Najboljši sta mi bili izjavi boksarja Dejana Zavca ("Saj kdo reče, njemu je lahko, ko pa je rojen za to. Toda razliko dela volja, delo premaga vsak talent.") in publicistke Mance Košir, ki je izjavila, da se v domu starostnikov človek ne meri po tem, koliko je bogat ali slaven, marveč koliko ima obiskov.

Lani si na Emi nastopila z Nenom Belanom. Kot je opaziti, si temu festivalu naklonjena. Ali to velja morda za glasbene festivale na splošno? Zakaj?
Ema je bila moja prva "odskočna deska", bi lahko rekla. Prvič sem se pojavila na njej leta 2001 in pela pesem Dejana Radičeviča. Od takrat se je kar pogosto udeležujem, saj me nanjo vežejo lepi spomini. Sploh od "Fluida"dalje, ki mi je obrnil svet na glavo (smeh). Ema je eminentna prireditev, kjer predstaviš svojo novo stvaritev, sicer pa pri nas pogrešam tovrstne prireditve ... Lahko bi jih bilo več!

Kako ti je pri srcu Primorje? Nekatere videospote si namreč posnela ob morju, na Emi si pred leti nastopila z Rudijem Bučarjem, ki je iz Izole ...
Obožujem morje, glede na to, da ga vsaka dva meseca obiščem, bi lahko rekla, da sem že kar domača (smeh). Zanimivo, ampak vedno, kadar pripravljamo tematiko videa, nas ponese ravno tja! Mogoče zato, ker je morje simbol romantike, glasbe, zabave in nosi v sebi skrivnost in močna čustva … Tudi aktualni single Dober dan smo posneli na naših Sečoveljskih solinah Lepa Vida. Prek morja sem povezana tudi z ustvarjalci ... Leta 2010 sva skupaj z odličnim Rudijem Bučarjem pela pesem, ki jo je spisal Jan Plestenjak, to je Zadnji dan. Če pa se vrnem k začetkom, sem eno prvih pesmi Ne vzemi me zares in pozneje skladbo Mr. Poželenja posnela ravno z "vašim" Marinom Legovičem ...

Tvoja pesem Zlaži se mi je po podatkih zavoda IPF najbolj predvajana pesem leta 2013. Kaj ti pomenijo taki dosežki? Oziroma ali tak podatek jemlješ kot takega, torej da si nekaj dosegla? Kaj je zate uspeh na področju glasbe? Je to koncert v zraku, razprodan koncert, vrtoglavi ogledi na YouTubu ...
Vesela sem, da lahko ustvarjam in da lahko komu s tem mogoče celo polepšam dan. Izvajalec se zave, da je naredil nekaj dobrega oziroma uspešnega takrat, ko vzbudi pozornost ljudi in jim dà mogoče nekaj več od vsakdanjika, jih spomni, da so čustva najbolj pomembna in da smo si bolj podobni, kot si morda mislimo. Vsekakor pa sem ponosna na projekt, ki smo ga priredili ob izidu plošče Car v letalu v Zagrebu skupaj z mojimi prijatelji, novinarji in gostom Massimom Savičem.

Vidim, da si precej aktivna na družbenih omrežjih. Ti to vzame veliko časa, kako jih dojemaš?
Družbena omrežja so v tem času kar neka nuja, viralnost je velika ... Nekako sem se navadila, da stvari jemljem mimogrede in da mi ne predstavljajo nekega bremena. V bistvu, če pomislim malo bolje, zdaj že nekako kar uživam v tem (smeh).

Pred svetovnim rokometnim prvenstvom v Dohi je zakrožila informacija, da si med 24 izvajalci sedemminutnega videa, himne Live it, ki so jo posneli v Parizu. Zanjo si prejela tudi zlato ploščo ... Kako je pravzaprav prišlo do tega?
Res je, imela sem čast biti del velikega svetovnega projekta, ki se je odvijal januarja lani v Dohi. Za svetovno prvenstvo se je snemala himna Live it, ko smo jo artisti sooblikovali, snemali smo z odličnim producentom Hasanom El Šafejem (Arabian idol). Projekt je bil zelo obsežen, zato smo bili precej odsotni v Parizu na snemanjih, intervjujih, pripravah, vajah ... Snemali smo v enem najboljših svetovnih studiev SGA. Tukaj snemajo med drugim tudi Rolling Stones in U2. Dogodek je spremljal cel svet, prisotna je bila tudi kraljeva družina in ja, seveda smo bili vsi zelo nervozni. Ampak je pa bila to ena mojih najlepših glasbenih izkušenj. Nikoli si nisem mislila, da bom imela kdaj solzne oči na odru ... Ponosno sem držala tamburin s slovensko zastavo, oh ja ... Pesem je bila nagrajena tudi z zlato ploščo in ima na YouTubu okoli sedem milijonov ogledov.

Kako sprejemaš dogajanje v zvezi s kvotami, misliš, da lahko rešijo slovensko glasbo?
Na žalost smo Slovenci prevečkrat mačeha svojim dosežkom ... Zame je slovenska glasba odraz slovenstva in je prav, da se vrti na postajah, saj je to za glasbo najpomembnejši medij. Mislim, da imamo Slovenci veliko odlične glasbe in je ni treba skrivati.

Kaj si želiš za leto, v katerega smo stopili pred enim mesecem? Si si zadala kakšne cilje ali si jih postavljaš med letom?
Po navadi si ob novem letu ne zadajam prehudih ciljev oziroma zaobljub, jih oblikujem že prej (smeh). Si pa vsekakor želim več slovenske glasbe, več strpnosti in empatije.

Kaj pripravljate za današnji Radio LIVE? Vem, da je na seznamu 10 skladb in ena primorska priredba ... Zakaj ravno te pesmi? Kdo vse bo s teboj?
Vesela sem, da so pri nas radijske live oddaje, saj močno poživijo dogajanje. Kot izvajalka bi si jih želela več! Z mano na odru bodi moji fantje/skupina, to so: Marko Turk, Boštjan Artiček, Luka Jošovc in Nejc Ušlakar. Pripravljamo "lušt'n koncertič" novih pesmi s plošče Car in starih hitov ... Vsekakor komaj čakam. Se slišimo!