Biffy Clyro sestavljajo Simon Neil na kitari in vokalu ter brata Johnston - James na baskitari in Ben na bobnih. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Biffy Clyro sestavljajo Simon Neil na kitari in vokalu ter brata Johnston - James na baskitari in Ben na bobnih. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Biffy Clyro
Za skupino je eno izmed najbolj uspešnih let do zdaj. Svoje nastope so nizali tako na velikih oderih, festivalih (kakršen je Sziget - od kjer je tudi fotografija) in manjših klubih. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Biffy Clyro
Škotski rokerji so postali znani po svojih doživetih nastopih. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Biffy Clyro
Skupina je znana predvsem po skladbah, kot so Many of Horror, 57, Mountains, The Captain itd. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Biffy Clyro
Biffy Clyro bodo najblližje Sloveniji nastopili 7. decembra v Bologni. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Biffy Clyro je svojevrstna anomalija v svetu instantnih glasbenih zvezd, ko velike založbe podpisujejo pogodbe z izvajalci, kot je A$AP Rocky, za tri milijone ameriških dolarjev. Škotske rokerje, polne tetovaž, je težko zgrešiti.

Poleti so prepotovali dobršen del Evrope in obiskali vse večje festivale. Še predtem pa so odpirali koncerte izvajalcem, kot je Muse, po Združenih državah Amerike in se ustavili tudi na Coachelli. "Končno smo odrasli," je v pogovoru za Daily Mail poleti razlagal bobnar Ben Johnston. Poleg njega skupino sestavlja še njegov brat dvojček James na basu in Simon Neil na kitari. A vsi trije si delijo vokalne "dolžnosti", a večina pade na Neila.

Skupina je potrebovala 18 let, da se je njihov album povzpel na prvo mesto prodajnih lestvic v Veliki Britaniji. Gre za album Opposites iz leta 2012, ki jih je iz neskončnih nastopov po malih klubih ponesel na velike stadione in do milijonskih prodaj. Album je bil svojevrstna prelomnica, saj je med snemanjem v Los Angelesu bobnar obračunal s svojim alkoholizmom. "Benova moč je bila vir moči tudi zame," ga je izpostavil kot navdih Neil.

"Vsi smo živeli v tej skupini že tako dolgo in zato so skladbe, ki jih pišem, zelo osebne. Še posebno na naših zadnjih treh albumih. Je skoraj tako, kot da bi trgal svoje srce. In mislim, da me je načela teža pritiska. Zato v nekem obdobju sploh nisem več v celoti užival zaradi tega. To je vzelo svoj davek," je o razlogih za alkoholizem spregovoril bobnar. Ko se je vrnil domov, je spremenil svoj način življenja in zdaj priznava, da vsak dan meditira.

Zgodba nekdanjih sošolcev
Motor Biffy Clyra teče od leta 1995, ko so trije sošolci iz mesta Ayrshire na zahodu Škotske, pri petnajstih letih ustanovili svojo skupino. Zaljubljeni so bili v heavy rock: bolj kot je bilo obskurno in 'hardcore', raje so imeli. Celo njihovo ime je zavito v tančico skrivnosti. Skozi leta so zanj ponudili številne razlage, toda največkrat so izpostavili anekdoto, v kateri je imel Cliff Richard ob sebi pisalo Cliffy Biro. Ko so obrnili črke, je nastal Biffy Clyro.

Preboj v 'mainstream'
Svoj debitantski album so izdali pred enajstimi leti in sledila sta mu še dva pod neodvisno založbo Beggars Banquet. Po podpisu pogodbe z založbo Warner Bros so izdali tri albume in vsa teža ter ostrina rocka z njimi ni zbledela. Njihove melodične sposobnosti pa so se še izboljšale do te mere, da je Simon Cowell izbral njihovo skladbo Many Of Horror (iz njihovega z mercuryjem nagrajenega albuma Only Revoluions) za prvi singel zmagovalca X-Factorja Matta Cardla. Prirejeno skladbo (s še večjim poudarkom na baladnem popzvoku) z novim naslovom - When We Colide - je osvojila lestvice decembra 2010.

Po tem so šli na letalo in se pridružili svetovni turneji rokerjev Muse. Avgusta pa so zavzeli vlogo prvega nosilca festivala Reading.

Kritiki jih označujejo za naslednike grungea, ki so vstali iz senc Nirvane. Neil je nekoč dejal, da so v določenem obdobju svojega ustvarjanja mogoče res zveneli tako kot vsaka skupina, ki je kadar koli slišala Nirvano. "Odkrili smo pedal za distorzijo. Potem smo se nagnili malo bolj v pank. Ampak zdi se mi, da potrebuješ nekaj časa, da ugotoviš, kaj hočeš početi. Na začetku vsi zvenijo kot njihove najljubše skupine, ampak še preden se zaveš, lahko postaneš najljubša skupina nekomu drugemu."