Namen Dvorane slavnih je predvsem ohranjanje in promoviranje slovenske glasbe. (fotografija je simbolična) Foto: BoBo
Namen Dvorane slavnih je predvsem ohranjanje in promoviranje slovenske glasbe. (fotografija je simbolična) Foto: BoBo

Sklad ameriško-slovenske polke ter Dvorana slavnih polke in muzej v Clevelandu so na seznam najznamenitejših izvajalcev polke v ZDA uvrstili tri nova imena, in sicer harmonikarje Freda Kuharja iz Ohia, Boba Timka s Floride in Hanka Thunanderja iz Minessote.

Ustanovni predsednik Dvorane slavnih polke Kuhar je več kot 40 let vodil svoj orkester, Timkov ansambel pa je bil v 70. letih prejšnjega stoletja eden najpomembnejših v Clevelandu in eden prvih, ki je populariziral polkaizlete na Havaje in v Slovenijo. Thunander je vodilna osebnost polke v Minnesoti in okolici vse od 60. let.

Legendarni Trzinka in Ne prižigaj luči
Med legendarne so uvrstili tudi dve znani skladbi. To je pesem Lojzeta Slaka Ne prižigaj luči, ki jo je v angleščino prevedla Cecilia Dolgan kot Save the Last Dance. Ta pesem je železni repertoar polke iz Clevelanda vse od 80. let. Počastili so tudi skladbo Trzinka, ki jo v ZDA igrajo številni ansambli vse od 20. let prejšnjega stoletja.

Poleg imenovane trojice veličastnih so v soboto počastili tudi radijskega voditelja Tonyja Petkovska za 50 let vodenja slovenskega radia v Clevelandu. Petkovskov abraham so popestrili s koncerti ansamblov iz Ohia, Michigana, Pensilvanije, Tennesseeja, Minnesote in tudi Kanade.

Petkovsek je letos zadnjič organiziral festival, od prihodnjega leta pa bo to naloga Dvorane slavnih polke.