33-letna pevka Barei je dejala, naj sprejmejo, da pač ustvarja v angleščini. Foto: EPA
33-letna pevka Barei je dejala, naj sprejmejo, da pač ustvarja v angleščini. Foto: EPA
Mans Zalmerlöw
Barei je kot tipičen primer dobre evrovizijske pesmi navedla lansko zmagovalko, pesem Heroes Mansa Zelmerlöwa. Foto: Reuters

Španija je kot članica "velikih pet" uvrščena neposredno v finale Evrovizije, ki bo 14. maja potekal v Stockholmu. Izbrali so tudi že svojo predstavnico, pevko iz Madrida Barei, ki bo skušala čim več točk zbrati s pesmijo Say Yay.

Odsotnost maternega jezika v pesmi med državljani sproža različne odzive, močno pa je razjezila najuglednejšo jezikovno ustanovo v državi, Kraljevo akademijo za španski jezik (RAE), ki je močno kritizirala to odločitev.

"Če upoštevamo, da španski jezik po svetu govori 500 milijonov ljudi, je odločitev, da se pesem predstavi v angleškem jeziku, presenetljivo neumna," je dejal član akademije Jose Maria Merino. Dodal je, da ima španska nacionalna radiotelevizija RTVE kot prireditelj tekmovanja "moralno in kulturno odgovornost" za zaščito lastnega jezika.

Jeza akademije, ki skrbi za uporabo maternega jezika v javnosti, ni presenetljiva, saj so njeni člani že leta 2014 vihali nos nad takratno špansko pesmijo, ki je bila mešanica angleškega in španskega jezika.

"Pesem mora biti mednarodna"
Barei je stopila v bran svoji pesmi, čeprav so jo z javne televizije pozvali, naj premisli, da v besedilo vključi vsaj nekaj španskih besed. A s tem se ni strinjala: "Nič nimam proti našemu jeziku, a moj trenutni projekt je pač v angleščini. Morda to komu ni všeč, a gre za mnogo bolj mednarodni jezik, kot je kastiljščina. Mislim, da je ključ do uspeha, da se na festival pošlje univerzalna pesem."

Morda pa bo prav angleščina ključ do visoke uvrstitve, ki je Španija ni dosegla že več kot 40 let. Zadnja njihova zmaga sega v davno leto 1968, ko so evropsko občinstvo osvojili s skladbo s preprostim naslovom La, La, La pevke Salome. Zmago so si takrat razdelili še s tremi državami. Leta 1978 so poskusili tudi s kombinacijo španskega in francoskega jezika.

15 od zadnjih 16 zmagovalnih pesmi na Evroviziji je bilo zapetih v angleščini.