14. maja bo britanska skupina Depeche Mode nastopila v ljubljanski dvorani Stožice. Foto: EPA
14. maja bo britanska skupina Depeche Mode nastopila v ljubljanski dvorani Stožice. Foto: EPA
false
Depeche Mode, ki slovijo po uspešnicah, kot so People Are People, Just Can't Get Enough in Personal Jesus, so del glasbene scene že od 80. let preteklega stoletja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Album Spirit bo na prodajne police prispel na začetku prihodnjega leta, na veliko veselje številnih oboževalcev pa ga bomo lahko v živo slišali tudi v Sloveniji - 14. maja bo britanska skupina namreč nastopila v ljubljanski dvorani Stožice.

Skupina je v Ljubljani nastopila že pred desetimi leti, ko se je leta 2006 v okviru turneje Touring The Angel ustavila na bežigrajskem stadionu.

Najprej Evropa, nato čez lužo
V prvem delu turneje Global Spirit Tour bodo Dave Gahan, Martin Gore in Andy Fletcher obiskali 32 mest po vsej Evropi. V skupno 21 državah bodo tako nastopili pred več kot 1,5 milijona oboževalci.

Turneja se bo začela 5. maja v Stockholmu, že 14. maja bodo gostovali v Sloveniji, nato pa bodo 23. julija v Romuniji sklenili evropski del turneje.

Pot jih bo nato vodila še čez lužo, kjer bodo obiskali tako Severno kot Južno Ameriko. Njihova zadnja turneja The Delta Machine Tour je bila ena največjih in najuspešnejših glasbenih turnej leta 2013. Zaznamovale so jo razprodane dvorane po Evropi in Severni Ameriki, končni seštevek obiskovalec pa je bil vrtoglav - skupno si je njihovo turnejo ogledalo kar 2,5 milijona oboževalcev.

Prodali že več kot 100 milijonov plošč
Depeche Mode, ki slovijo po uspešnicah, kot so People Are People, Just Can't Get Enough in Personal Jesus, so del glasbenega prizorišča že od 80. let preteklega stoletja. V svoji karieri je britanski trio, ki ga poleg Gora sestavljata še Dave Gahan in Andy Fletcher, prodal več kot 100 milijonov plošč, njihovi albumi in pesmi pa so večkrat kraljevali na vrhovih glasbenih lestvic po vsem svetu.

Prihajajoči Spirit bo že 14. studijski album glasbenih pionirjev. Njegov predhodnik, kritiško priznani album Delta Machine iz leta 2013, je v 26 državah dosegel top 5 na lestvicah, v 12 državah pa je osvojil prvo mesto.

Za albumom Spirit stoji producent James Ford, ustanovni član skupine Simian Mobile Disco, ki je produciral tudi albume skupin Florence and the Machine in Arctic Monkeys. Album bo izšel na začetku leta 2017 pod okriljem izložbo Columbia Records.