Med tistimi, ki jim grozi izbris, so tudi Radiohead. Foto: Youtube
Med tistimi, ki jim grozi izbris, so tudi Radiohead. Foto: Youtube
Oškodovani bi bili lahko tudi Arctic Monkeys. Foto: Youtube

Google, ki ima v lasti YouTube, namreč uvaja plačljivo platformo, namenjeno naročnikom, v kar so privolile vse tri velike založbe (Universal, Sony, Warner), neodvisne, ki sicer po navedbah vodje vsebin pri YouTubu predstavljajo le pet odstotkov glasbene industrije, pa se s tem niso strinjale. Zdaj naj bi jim "v nekaj dneh" blokirali videe, da bi tako zagotovili, da vsa vsebina na novi platformi ustreza novemu pravilniku.

Alison Wenham, predstavnica neodvisnih založb iz Worldwide Independent Network, je povedala, da Youtube dela "hudo napako s komercialno presojo", YouTube pa se brani, da glasbeni industriji zgolj zagotavlja "nov priliv dohodkov".

A vsi glasbeniki se s tem ne strinjajo. Tako denimo kitarist Radioheadov Ed O'Brien obtožuje Google, da skuša "prisiliti" založbe, da sprejmejo nizke honorarje. "Skušali smo in bomo še naprej skušali pomagati YouTubu, da razume, kako zelo pomembna je neodvisna glasba za vsako stran za pretok vsebin in zakaj bi morala biti temu ustrezno cenjena," je za BBC povedala Wenhamova. "S tem, ko YouTube svojim naročnikom onemogoča dostop do neodvisne glasbe, rine v propad. Velika večina neodvisnih založb po vsem svetu je razočarana nad YouTubovim pomanjkanjem spoštovanja in razumevanja."

Ostre kritike
Proti blokadi se je izrekel tudi BPI, organizacija, ki zastopa britanske založbe (vključno z vsemi tremi velikani). Po mnenju BPI-ja dela YouTube veliko napako z bojkotom neodvisnih založb. "S to potezo oboževalcem odrekajo priložnost slišati njihovo glasbo, založbam in izvajalcem pa priložnost zaslužka - ker se nočejo vdati ultimatu 'vzemi ali pusti," je dejal direktor BPI-ja Geoff Taylor. Založbe so se po pomoč že obrnile na Evropsko komisijo, ki bo proučila, ali Google zlorablja svoj prevladujoč položaj na trgu.

Kot navaja BBC, naj bi vsebine izvajalcev pri neodvisnih založbah kljub blokadi ostale dostopne prek kanalov, kot je Vevo, bodo pa najverjetneje odstranjeni videi akustičnih nastopov ali koncertov, do katerih imajo ekskluzivno pravico neodvisne založbe.

Z novo "premium" platformo YouTube bodo uporabniki plačali mesečno pristojbino, ki jim bo nato na vseh njihovih napravah omogočala ogled videov in poslušanje glasbe brez oglasov, tudi brez povezave s spletom.