Glasba
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 1 glasov Ocenite to novico!
Dubioza kolektiv
Dubioza z novim albumom. Foto: Rock Vibe

Dodaj v

Dubioza z ilegalno firmo

Tokrat vse pesmi v bosanskem jeziku
12. junij 2008 ob 19:37
MMC RTV SLO

Novi album skupine Dubioza kolektiv z naslovom Firma ilegal bo izšel pod okriljem Menart Records.

Pisana druščina je izid nove plošče napovedala z istoimenskim singlom. Za razliko od prejšnjih albumov so tokrat vse pesmi odpeli v bosanskem jeziku, kar daje projektu novo dimenzijo. Kot gosta sta ga oplemenitita še Frenkie in Gino Banana (Kultur Shock).

Skupina Dubioza kolektiv se je na predhodnih albumih ukvarjala predvsem s socialno tematiko. Firma ilegal pa zaradi dejstva, da je odstranjena tudi jezikovna prepreka med skupino in poslušalci, na še bolj jasen način spregovori o političnem in družbenem položaju, v kakršnem živimo. Ta je skupna vsem družbam v tranziciji, katerih glavne značilnosti so korupcijski škandali, privatizacijske tatvine in politična oligarhija.

Firma ilegal skozi vse pesmi opisuje položaj, ki je, čeprav govori o bosensko-hercegovskem vsakdanu, razumljiva tudi drugim, okoliškim državam. Izjave bosensko-hercegovskih politikov, ki so zajete med pesmi na albumu, lahko poljubno zamenjamo z izjavami njihovih kolegov iz drugih regij, ne da bi se s tem spremenil pomen sporočil.

Dubioza kolektiv je izdala že dva studijska albuma – ‘Dubioza kolektiv’ (2004) in epsko izdajo Open Wide, na kateri se kot gosta pojavita Benjamin Zaphaniah, "dubumetnik" iz Velike Britanije in Mush Khan iz pakistansko-britanske skupine Fun-da-mental. Na drugem studijskem albumu Dubnamite (2006) pa gostujeta skupina Defence iz Tuzle (BiH) in francoski umetnik Niköll.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Nove note
link
Mariborčan, na katerega stavi Gramatik: Drugačnost v Sloveniji niti ni preveč zaželena
11
16. april 2015 ob 19:11 Emiljo Albert Cassagrande oz. Emiljo A. C. je 16-letni producent, rojen v Mariboru. Njegovo nadarjenost pa je prepoznal tudi Gramatik. In prav pri njegovi založbi je izdal prvi samostojni izdelek.
Več novic ...
Kazalo