Glasba
(3)
Dubioza kolektiv
Dubioza z novim albumom. Foto: Rock Vibe

Dodaj v

Dubioza z ilegalno firmo

Tokrat vse pesmi v bosanskem jeziku
12. junij 2008 ob 19:37
MMC RTV SLO

Novi album skupine Dubioza kolektiv z naslovom Firma ilegal bo izšel pod okriljem Menart Records.

Pisana druščina je izid nove plošče napovedala z istoimenskim singlom. Za razliko od prejšnjih albumov so tokrat vse pesmi odpeli v bosanskem jeziku, kar daje projektu novo dimenzijo. Kot gosta sta ga oplemenitita še Frenkie in Gino Banana (Kultur Shock).

Skupina Dubioza kolektiv se je na predhodnih albumih ukvarjala predvsem s socialno tematiko. Firma ilegal pa zaradi dejstva, da je odstranjena tudi jezikovna prepreka med skupino in poslušalci, na še bolj jasen način spregovori o političnem in družbenem položaju, v kakršnem živimo. Ta je skupna vsem družbam v tranziciji, katerih glavne značilnosti so korupcijski škandali, privatizacijske tatvine in politična oligarhija.

Firma ilegal skozi vse pesmi opisuje položaj, ki je, čeprav govori o bosensko-hercegovskem vsakdanu, razumljiva tudi drugim, okoliškim državam. Izjave bosensko-hercegovskih politikov, ki so zajete med pesmi na albumu, lahko poljubno zamenjamo z izjavami njihovih kolegov iz drugih regij, ne da bi se s tem spremenil pomen sporočil.

Dubioza kolektiv je izdala že dva studijska albuma – ‘Dubioza kolektiv’ (2004) in epsko izdajo Open Wide, na kateri se kot gosta pojavita Benjamin Zaphaniah, "dubumetnik" iz Velike Britanije in Mush Khan iz pakistansko-britanske skupine Fun-da-mental. Na drugem studijskem albumu Dubnamite (2006) pa gostujeta skupina Defence iz Tuzle (BiH) in francoski umetnik Niköll.

Prijavi napako
Komentarji
SANTER
# 12.06.2008 ob 21:41
Tokrat vse pesmi v bosanskem jeziku
Malce sem tup, se mi kdo pridruži?
(je, šišenski jezik je čisto drugačen od murgelskega:-))
trevor
# 02.11.2014 ob 07:52
Demokracija zmaga v kateremkoli primeru.
ZDA številka 1!!!

trevor
# 02.11.2014 ob 07:51
Demokracija zmaga v kateremkoli primeru.
ZDA številka 1!!!

Kazalo