Simon Marlin in Max Reich sta stara znanca domačih odrov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Simon Marlin in Max Reich sta stara znanca domačih odrov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gramophonedzie
V Slovenijo se znova vrača Gramophonedzie. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kaiser Chiefs
Poleg pestrega programa na elektronskem odru, pa bo tudi glavni oder gostil številna znana domača imena in navsezadnje prihajajo letos na Schengenfest tudi Kaiser Chiefs. Foto: EPA
Siddharta
Od domačih skupin prihajajo na Schengenfest med drugim Siddharta z gosti, Big Foot Mama, Dan D, Tabu in LeeLooJamais. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Srbski umetnik, katerega pravo ime je Marko Miličević, bo na oder stopil v soboto poleg Funkermana, Nati Katchi in Paris Meets Dubai. "Vedno pripravim kakšen poseben uvod ali posebno priredbo skladbe, kadar nastopam na festivalih. Če sem odkrit, nisem še nič posebnega pripravil za Schengenfest, ampak nekaj bom zagotovo," je pred nastopom pojasnil srbski didžej, ki pod imenom Gramophonedzie nastopa od leta 2006.

Schengenfest pa bo letos tudi na glavnem odru gostil močno zasedbo. Med drugim bodo tam nastopili britanski alternativci Kaiser Chiefs.

Širša javnost ga je dodobra spoznala leta 2009, ko je ustvaril elektronsko uspešnico leta Why Don’t You. Za sam nastanek skladbe nosi kar nekaj odgovornosti njegovo dekle, ki ga je skoraj pol leta prosilo, ali lahko naredi remiks skladbe džezovske dive Peggy Lee. "Želel sem, da to staro glasbo dam novim generacijam, da v njih spodbudim zanimanje za to glasbo," je pred dvema letoma za MMC pojasnjeval didžej. Skladba je dosegla širše množice in danes je Why Don't you vključen v didžejsete didžejev, kot so Swedish House Mafia, Carl Cox, David Morales, Roger Sanchez, David Guetta ... A srbski didžej ne počiva na starih lovorikah. Tako je pred kratkim izdal svojo novo skladbo Boring Bass Track in hkrati nekaj remiksov skladb, med njimi Reckless Gurl (didžej Dan) in Sexy Dancer (Phil Fuldner).

Gramophonedzie je tako le eden izmed didžejev, ki letos prihajajo ob reko Kolpo. Pred njim bodo v petek na Schengenfestu nastopili The Shapeshifters, Gobert G Roy, didžeja Pookie in Aldo Morro. "Od nekdaj gledava na celo regijo, kamor štejeva tudi Slovenijo, za malce drugačno. Njihova ljubezen do elektronske glasbe je posebna, in sicer je takšna, da je drugje ne najdeš oz. jo pogrešaš. Upam, da ne bodo nikoli izgubili te lakote po njej," sta pred prihodom v Vinico dejala Simon Marlin in Max Reich - bolj znana pod imenom The Shapeshifters. Duet je stari znanec domačih elektronskih odrov, še najbolj znan pa je njun single Lola's Theme, ki je Marlina in Reicha popelajal po svetu. "Malce se bova upočasnila, saj se bova osredotočila na najin posebni album, ki ga bova izdala ob desetletnici delovanja. Upava, da bo to že prihodnje leto. Sicer pa bo izdaja albuma pospremljena s turnejo," sta še dejala.

Vsem, ki jih petkova oz. sobotna ponudba na elektronskem odru ne bo prepričala, pa še vedno preostane nedelja, ko bodo ljubitelje elektronike zabavali Tom Novy, Vanillaz, didžej Exo Beltram, DK Marcello ter Balearic Elegance Live. Prav vsak dan pa bodo za mešalno mizo prisotni Spinriders.
Organizatorji sporočajo, da so vstopnice za Schengefest na voljo po znižani ceni le še do 18. julija.