Evrovizija se je preselila nazaj v Ericsson Globe areno. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Evrovizija se je preselila nazaj v Ericsson Globe areno. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Evrovizijski navdušenci se še danes spominjajo, kako je bila Globe arena pred 16 leti v temi, za tem pa se je na televizijskih zaslonih prikazalo na tisoče zastavic. Vse je bilo podkrepljeno z gromozanskim vzklikom.

Priprave na izbor za Pesem Evrovizije 2016 je mogoče spremljati na MMC-jevem portalu, na Facebooku, Twitterju, Instagramu in kanalu ter na Snapchatu (EmaEvrovizija).

Spektakel se nadaljuje v Ericsson Globen, v areni, ki stoji v naselju Johanneshov. Prvič so jo odprli 19. februarja 1989 in velja za največjo sferično zgradbo na svetu. V širino meri 110 metrov, medtem ko v višino 85 metrov.
Zgrajena je iz betona, jekla in stekla. Kot zanimivost: celotna konstrukcija stoji na 48 upognjenih jeklenih nosilcih. Projektiralo jo je podjetje Berg Arhitektkontor AB, prva dela pri gradnji pa so se začela leta 1986. Danes lahko pod svojo streho sprejme 16.000 gledalcev predstav in koncertov oz. 14.000 gledalcev za hokej na ledu.
Leta 2013, ko je izbor potekal v sosednjem Malmöju, je prav pod streho Globe arena potekalo svetovno prvenstvo v hokeju na ledu. Arena je v prvi vrsti dom hokejistov. Prvo tekmo v njej so odirali hokejisti švedskega kluba Hammarby IF in finskega kluba Jokerit – nekaj tednov pred svečanim odprtjem.
Od Metallice do Evrovizije
V areni so prav tako potekali finalni izbori Melodifestivalen od leta 2002 do leta 2012. Poleg tega pa so se pod njeno streho ustavile svetovne glasbene zvezde, kot so Lady Gaga, Katy Perry, Britney Spears, U2, Metallica, Rihanna, Beyoncé …

Leta 2010 je pred dvorano začelo obratovati dvigalo Skyview, ki potnike popelje do vrha arene. Sestavljeno je iz dveh gondol, ki lahko vsaka sprejme 16 potnikov, ki nato potujejo po vzporednih stezah na zunanjem delu južne stene arene. Na vrhu arene pa je mala koča iz aluminija, ki za ljubitelje umetnosti predstavlja dva pomembna simbola Švedske: visoko tehnologijo, ki je bila uporabljena za izgradnjo dvorane, in enostavno stran, ki označuje mentaliteto Švedov.