Tinkara Kovač bo na Evroviziji nastopila 8. maja. Foto: BoBo
Tinkara Kovač bo na Evroviziji nastopila 8. maja. Foto: BoBo
Luči v köbenhavnski evrovizijski dvorani so že prižgane. Foto: Uradna Facebook stran Evrovizije
Tinkara Kovač
Slovenska delegacija na čelu s Tinkaro Kovač bo ob 6.45 odpotovala v Köbenhavn. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Po trinajstih letih Köbenhavn znova diha z Evrovizijo. V dvorani B&W Hallerne so se zvrstile prve vaje nastopajočih na letošnjem izboru, medtem ko slovenska predstavnica tja odhaja čez nekaj ur.

Prvih deset delegacij je že opravilo prve vaje in medijske obveznosti, med njimi tudi dva izrazita favorita letošnjih stavnic, predstavnik Armenije Aram MP3 in predstavnica Švedske Sanna Nielsen. Oba stavita na minimalizem, le da - kot so pokazali prvi posnetki - Aram MP3 načrtuje precejšnjo estetsko obogatitev svoje vokalne izvedbe.

Prve vaje odkrijejo precej manj detajlov kot vse druge. Tako je za zdaj znano, da bo estonska predstavnica Tanja svoj nastop podkrepila s plesalcema, Islandci Pollapöng vse stavijo na razigranost (tako na odru kot v zaodrju), ruski sestri dvojčici Tolmachevy in Albanka Hersi so na oder pripeljale posebne konstrukcije, Azerbajdžanka Dilara Kazimova pa akrobatko, ki bo izvajala svojo vajo na trapezu, ki je od tal odmaknjen osem metrov.

Slovenska delegacija se bo evrovizijskemu dogajanju priključila jutri. Ob 6.45 bo Tinkara Kovač skupaj s svojimi spremljevalnimi vokalisti (Niko Zorjan, Manco Špik, Leo Sirk in Raayem) sedla na letalo in začela svojo pravo evrovizijsko zgodbo.

Na Letališču Jožeta Pučnika je bil zjutraj tudi MMC.

"Pred leti sem imela priložnost, da sem lahko spremljala Evrovizijo v zakulisju. Tja sem se pretihotapila kot 'firbec'. To je bilo v Turčiji, Latviji in Estoniji. Opazila sem, da je veliko medijskih obveznosti. Tega se veselim, saj so to tiste zgodbe, ki povečajo in podprejo mojo glasbo. Če mi ta odpre nova vrata med kakršno koli drugo poslušalstvo, me to samo veseli," je povedala na današnji tiskovni konferenci, ki jo je izkoristila za predstavitev svojih sponzorjev. Ti ji bodo pomagali izpeljati vzporedno zgodbo - torej zgodbo zunaj dvorane, kjer se bo prepletalo glasbeno-gospodarsko sodelovanje.

Spodaj pa si lahko pogledate izbor najbolj izstopajočih trenutkov prvega dne letošnje Evrovizije.