Slovenija se je iz prvega bobna odkotalila v četrtkov polfinalni večer. Foto: Eurovison.tv
Slovenija se je iz prvega bobna odkotalila v četrtkov polfinalni večer. Foto: Eurovison.tv

Ta bo v četrtek, 12. maja, skupaj z nami pa se bodo borili še Albanija, Avstralija, Belorusija, Belgija, Bolgarija, Danska, Makedonija, Gruzija, Irska, Izrael, Latvija, Litva, Norveška, Poljska, Romunija, Srbija, Švica in Ukrajina. V finale se bo uvrstilo 10 držav.

V prvem polfinalnem večeru, ki bo v torek, 10. maja, pa se bodo za deset prostih mest v finalu potegovali Armenija, Avstrija, Azerbajdžan, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Grčija, Madžarska, Islandija, Malta, Moldavija, Črna gora, Rusija, San Marino in Nizozemska.

V sobotnem finalu, ki bo 14. maja v Stockholmu, se bodo polfinalnim izbrankam pridružile še države t. i. velikih pet - Nemčija, Italija, Španija, Francija in Velika Britanija - ter gostiteljica Švedska, ki so tja uvrščene že neposredno.

V čakanju na Emo 2016
Slovenija bo svojega potnika za Švedsko izbrala 27. februarja na Emi 2016. Anja Baš, Anja Kotar, D Base, ManuElla, Nuša Derenda, Raiven, Regina, SAN Di EGO, Sebastijan Lukovnjak in Žan Serčič so izvajalci, ki se bodo takrat borili za zmago.

Izbor Ema 2016 bo enak kot v letih 2011, 2014 in 2015, ko smo se na Pesmi Evrovizije vedno uvrstili v finale. Zmagovalec Eme bo namreč znan po dveh krogih glasovanja. V prvem krogu bo tričlanska strokovna žirija na podlagi glasovanja določila dva superfinalista, v drugem krogu pa bo zmagovalca s telefonskim glasovanjem izbralo občinstvo.

Način glasovanja bo torej enak kot na izboru Ema 2011, na katerem je slavila Maja Keuc in nato v velikem finalu Pesmi Evrovizije osvojila 13. mesto, kar je najvišja uvrstitev Slovenije v zadnjih dvanajstih letih. Enak izbor pa smo imeli tudi lani, ko sta Maraaya v velikem evrovizijskem finalu osvojila 14. mesto.