Tinkara je pred kratkim za pesem Spet posnela tudi videospot. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Tinkara je pred kratkim za pesem Spet posnela tudi videospot. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Voditelji Evrovizije
Skozi tri evrovizijske večere bodo krmarili Lise Rønne, Nikolaj Koppel in Pilou Asbaek. Foto: EPA

Na uradni spletni strani Pesmi Evrovizije so razkrili vrstni red nastopajočih v obeh predizborih. Države so z žrebom že pred časom razporedili v prvi in drugi predizbor in v prvo ali drugo polovico nastopajočih, zdaj pa so jih producenti dogodka, ki ga bo maja gostil Köbenhavn, po poslušanju vseh pesmi sami razporedili od prve do zadnje nastopajoče. Vrstni red nastopov je potrdil tudi izvršni nadzornik Evrovizijske radiotelevizijske zveze (EBU) Jon Ola Sand.


Slovenska predstavnica Tinkara Kovač bo tako nastopila tik pred koncem drugega polfinala, kot 14. izmed 15. nastopajočih. Za njo bo nastopil le še predstavnik iz Romunije.

Začetek maja
Prvi polfinale bo potekal 6. maja, drugi 8. maja, veliki finale, ki običajno pred male zaslone privabi večmilijonsko občinstvo, pa bo potekal v soboto, 10. maja.

Delno delegiran žreb
Za Norveško in Švedsko je bilo že pred januarskim žrebanjem znano, v katerem polfinalu bosta nastopili, saj so s tem danski prireditelji želeli pravično razdeliti vstopnice za šove med skandinavske narode. Norveški bo v drugem polfinalnem večeru delal družbo tudi predstavnik Izraela. Izrael namreč 6. maja praznuje državni praznik, zato so Izraelci prosili EBU za možnost nastopa v drugem polfinalnem večeru, kar je bilo odobreno.

Že takrat je "ples kroglic" tudi odločil, katerih pet držav, ki so se že neposredno uvrstile v finale - gostiteljica Danska, Francija, Španija, Italija in Velika Britanija -, bo s svojimi glasovi prispevalo k usodi v katerem predvečeru. Za eno članico izmed "velikih 5", Nemčijo, je bilo določeno, da bo "iz programskih razlogov" glasovala v drugem predizboru.

Skupno bo sodelovalo 37 držav.

Vrstni red nastopov
Prvi polfinale:
1. Armenija
2. Latvija
3. Estonija
4. Švedska
5. Islandija
6. Albanija
7. Rusija
8. Azerbajdžan
9. Ukrajina
10. Belgija
11. Moldavija
12. San Marino
13. Portugalska
14. Nizozemska
15. Črna gora
16. Madžarska

Drugi polfinale:
1. Malta
2. Izrael
3. Norveška
4. Gruzija
5. Poljska
6. Avstrija
7. Litva
8. Finska
9. Irska
10. Belorusija
11. Makedonija
12. Švica
13. Grčija
14. Slovenija
15. Romunija