Evrovizija
Nastope bodo pridno pilili še ves prihodnji teden. Foto: Jani Ugrin
Ena od tistih, ki se ji je uspelo letos uvrstiti v finale, je Lea Sirk, ki lani ni imela te sreče. Foto: Jani Ugrin
Finalisti se bodo za zmago potegovali v soboto, 24. februarja. Foto: Jani Ugrin
V veliki večini vozovnice za finale niso pričakovali, a veselja vseeno niso mogli skrivati. Foto: Jani Ugrin
Dolenjska zasedba Indigo je sprva na Emo "prišla samo pogledat". Foto: Jani Ugrin
BQL sta pojasnila, da ima njuna uvrstitev v finale vseeno precej grenak priokus, saj je v polfinalu ostala njuna zelo dobra prijateljica Nika Zorjan. Foto: Jani Ugrin
Najmlajši na letošnjem izboru, ki je v soboto praznovala tudi 17. rojstni dan, so po razglasitvi pripravili tudi rojstnodnevno presenečenje. Foto: Jani Ugrin
Ina Shai je imela, če se na Emo ne bi uvrstila, za angleško različico pesmi pripravljen tudi načrt B - in sicer jo je njena založba poslala drugim državam, ki sodelujejo na Evroviziji. Foto: Jani Ugrin

Dodaj v

Ema 2018: V predizboru slavili štirje novinci in štirje povratniki

Finale bo v soboto, 24. februarja
18. februar 2018 ob 08:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

Izvajalci so prvo dejanje letošnje Eme že opravili, vozovnico za finale pa jih je dobilo osem, ki bodo v soboto, 24. februarja, svojo pesem znova poskušali prikazati v najboljši luči in se potegovati za nastop v drugem polfinalnem večeru Evrovizije.

Uvrstitev v finale je uspela zasedbi Proper s pesmijo Ukraden cvet, Lari Kadis s pesmijo Zdaj sem tu, BQL, ki sta se predstavila s Ptico, Lei Sirk s pesmijo Hvala, ne!, skupini Indigo z Vesno, Ini Shai s pesmijo V nebo, Marini Martensson z Blizu in Nuški Drašček z Ne zapusti me zdaj.

V finale je štiri izvajalce poslala strokovna komisija, štirje pa so si ponoven nastop na Eminem odru prislužili z glasovi gledalcev in poslušalcev. Slavili so štirje povratniki na Emo (BQL, Lea Sirk, Ina Shai in Nuška Drašček) in štirje novinci (Proper, Lara Kadis, Indigo in Marina Martensson).


Novinci prijetno presenečeni
Proper, ki so letos stavili na balado, takšnega uspeha niso pričakovali. "Zelo smo hvaležni in veseli, tega nismo pričakovali. Najbolj pa smo veseli, da so ljudje začutili nas, torej naše ustvarjanje in našo pesem. Strumno naprej," je povedal Luka Sešek, ki že od začetka dogajanja poudarja, da se jim zdi odlično, da nastopajo kot skupina, saj ni boljšega kot imeti na odru družbo. Sicer pa pesmi tudi za finale nočejo prirejati v angleščino. "Zagotovo pesem ostane v slovenščini, ker je to najlepši jezik na svetu," je sklenil v pogovoru za MMC.

Še ena novinka, ki si je s pesmijo Zdaj sem tu prav tako prislužila vozovnico za finale in možnost zastopanja Slovenije na izboru za pesem Evrovizije, ki bo letos potekal na Portugalskem, je Lara Kadis. "Počutim se fenomenalno, sem zelo srečna, da sem prišla do te točke, tega sploh ne morem opisati." O spreminjanju nastopa bo v prihodnjem tednu morala še malenkost razmisliti. Sicer pa je najmlajša tekmovalka na letošnji Emi na veliki oder v polfinalu stopila prav na 17. rojstni dan, po razglasitvi pa so jo presenetili tudi s prav posebnim rojstnodnevnim darilom v obliki torte. "Presenečenje je super, res imam tako rada svojo družino in sem bila zelo vesela, do finala pa bom zdaj raje delala in praznovanju čas namenila šele potem."

BQL finale pričakovala
Če so bili Proper in Kadisova nad uvrstitvijo v finale presenečeni, sta brata Anej in Rok Piletič to po tihem pričakovala. A kljub temu je ostal grenak priokus, saj je v predizboru ostala njuna dobra prijateljica in glasbena kolegica Nika Zorjan, ki je tudi letos pela v prekmurščini, zapela pa je pesem Uspavanka - Lullaby. "Čisto iskreno so občutki sladko-grenki. Namreč super, finale, če sem iskren, smo ga nekako vsi pričakovali. Po drugi strani pa smo se ves čas šalili, tudi midva sva tako čutila, da je najina največja konkurentka Nika. To, da ona izpade, je nama prav 'uau'. V bistvu sva malo razočarana. Zdaj bi se morali vsi veseliti in sva nekako obstala tukaj pred našimi vrati ter skušava sočustvovati, čeprav je v tem trenutku to res težko. Ampak hvala vsem, ki so glasovali," je iskreno priznal Rok.

Na to sta dodala, da se bosta v finalu seveda potrudila, da bo nastop še boljši, sta se pa že odločila, da bosta tisto točko posvetila prav Niki. V finalu bosta pela v angleščini, glede drugih sprememb nastopa pa še nista popolnoma odločena.

Lei Sirk na lanski Emi uvrstitev v finale ni uspela, si ji je pa mesto med finalisti uspelo zagotoviti s pesmijo Hvala, ne!. "Nepričakovano, čeprav se je šušljalo, da je pričakovano, ampak meni je tukaj vedno vse skupaj neznanka. Sem pa vesela, čaka me še en teden dela, čaka me drugi jezik, tako da moram zdaj kar nehati sanjati in iti v akcijo." Čeprav je po nastopu dejala, da bi morala ob spremembi jezika pesmi spreminjati tudi celotno koreografijo, pa se ji teden dni časa za kaj takšnega vseeno zdi premalo. "Za finalni nastop bom morala spremeniti samo jezik, drugega ne bom, ker se mi zdi en teden premalo časa, da kar koli spreminjamo vsebinsko."

Nastopov večinoma ne bodo spreminjali
Dolenjci Indigo so bili popolnoma presenečeni. "Ostala sem brez besed. Uvrstitve v finale nismo pričakovali, ampak smo zelo zelo veseli, hvala za glasove," je po razglasitvi povedala vokalistka Anja, ki sicer z Janom Medletom sestavlja tudi duo Tretji kanu. Na to je Maj Valerij dodal, da so oni "prišli samo pogledat, očitno pa bomo gledali tudi prihodnjo soboto". "Nastopa ne bomo spreminjali, mogoče kakšno malenkost, sicer pa raje ne. Zdaj smo vsega skupaj že vajeni in bomo kar tako tudi pustili. Očitno deluje." Ob tem pa je poudarila še, da imajo odlično ekipo, ki jim je pri vsem skupaj tudi pomagala.

Podobno kot Lea Sirk je lani v finalu ostala tudi Ina Shai, ki se je tokrat na Emo prijavila popolnoma brez pričakovanj - angleška različica pesmi pa je bila njeni založbi tako všeč, da so jo v poslušanje poslali celo drugim državam, ki sodelujejo na Evroviziji. "Zelo sem srečna, res vesela in hvaležna, da smo se uvrstili v finale, še posebej če pogledam na lansko Emo, ko nam ni uspelo, tako da sem resnično vesela." Na vprašanje, ali bo za finalni nastop kar koli spreminjala, pa je odgovorila, da če je čisto iskrena, o tem sploh ni razmišljala, ker resnično ni pričakovala uvrstitve v finale. "Sicer pa se mi zdi, da bom zapela v angleščini, ker je bila pesem prvotno napisana v angleščini, glede samega nastopa pa bo treba še malenkost premisliti, ali bomo kaj spreminjali ali bo vse ostalo enako."

Marina Martensson je pesem Blizu pela za dedka oziroma nona. Vedno poudarja, kako pomembno se ji zdi, da poje v slovenščini in da se vedno bolj uči jezika, priznala pa je tudi, da mora večkrat paziti, da ji "ven ne udari primorski naglas".

"Jaz sem tako vesela, da nimam besed. Vesela sem zase, vesela sem za svojega nona, vesela sem za to, da sem prišla v Slovenijo. Zelo vesela. Prepričana sem, da nono zdaj doma joče od sreče, in vem, da me bo jutri poklical in bo rekel: 'Ti si tako močna, tako pridna.' Midva vedno jočeva skupaj," je povedala po razglasitvi, kjer je znova izpostavila dedka, ki v njenem življenju igra pomembno vlogo. Nastopa najverjetneje ne bo spreminjala, saj se je na odru počutila zelo dobro in je vesela, da so to začutili tudi tako snemalci kot tudi vsi gledalci. "Na odru sem takšna, kot sem."

"Lahko bi se razpletlo popolnoma drugače"
Zmagovalka lanske Popevke in še ena povratnica Nuška Drašček meni, da se je na tokratnem izboru našlo nekaj za čisto vsak okus oziroma za čisto vsakega gledalca in poslušalca. Ob tem pa poudarja, da se ji prerekanje na družbenih omrežjih ne zdi smiselno, saj bi se izbor lahko razpletel tudi čisto drugače. "Občutki so krasni, sem vesela. To je bila zelo lepa Ema oziroma polfinalni izbor. Mislim, da so bile pesmi zelo kakovostne, upam si trditi, da se je nekaj našlo za vsakega poslušalca oziroma za vsak okus. Upam, da se zdaj na družbenih omrežjih med seboj ne bodo preveč prepirali, ker to res nima smisla, ampak rezultat je tak, kakršen je. Preprosto bi lahko bil tudi čisto drugačen. To so pač stvari, na katere kot izvajalec nimaš vpliva. Sem pa seveda vesela in hvaležna, da sem v finalu." V finalu bodo nastopu dodali predvsem še več energije. "Po vsej verjetnosti nastopa ne bomo spreminjali, morda kakšno malenkost. Posvetovala se bom z Miho Krušičem, ki je naredil koreografijo, sem pa načeloma zelo privrženec tega, da nečesa, kar funkcionira, ne spreminjam, bomo pa seveda še dodali energije, tako da bo."

Polona Brajkovec, foto: Jani Ugrin
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 18.02.2018 ob 08:41
Meni osebno niti en komad ni všeč. Res nič od glasbe, žal.
in Bac ill
# 18.02.2018 ob 08:44
dajte ljudem kruha in iger. položnica sledi
adventnivencek
# 18.02.2018 ob 08:54
glede na to da slovenci radi ponavljamo za lanskimi zmagovalci bomo letos najbrž poslali v lizbono seška jr. - podobno kot portgalec lani tudi sešek deluje malce "posebno" (if you know what I mean)
Henrik
# 18.02.2018 ob 08:57
Pri izvedbi tega s***** niso bila uporabljena davkoplačevalska sredstva.
Oh, saj res ...
Kiklop
# 18.02.2018 ob 08:50
Raven glasbene izvirnosti že od vsega začetka EME ni bila ne vem kako visoko, ne glede na skladbo ali letnik ali izvajalca. Bilo je nekaj skladb, ki so izstopale - v preteklih letih - letos v mojih očeh nobene - ali (morda) pol ene. Ampak: Show must go on! Zato srečno izbranki/cu na sobotnem finalu.
Vsaj scenografija je bila izvirna a najbrž čisto poceni, ne pa kot lanskoletno zapravljanje denarja. Scenografu čestitke.. kamere so se lepo znašle v odsevih teh folij ali karkoli je že bilo... res učinkovita impresija... in lučni show je bil prav tako učinkovit... glede na najbrž minimalno vložena sredstva. Bravo!
alex961
# 18.02.2018 ob 09:42
Ali je z mano kaj narobe, ali pa tole ni za nikamor. Niti enega besedila nisem razumel kaj pojejo.
securle
# 18.02.2018 ob 11:20
Nuška pa njeno petje je katastrofa. Toti njen uber wannabe energičen nastop z uber resnim pogledom pa z njenim nasilnim šrajanjem oz. poje na silo pa trdo. Nagravžni in nenaravni vibrato. Kričeče! Ogabno. Komad je nevem iz kod potegnjen, besedilo pa je še bolj tumasto. Fail.
Mr.Blobby
# 18.02.2018 ob 10:08
Kot sem zapisal par tednov nazaj, se bojim, da bo ''strokovna'' žirija v Lizbono poslala Nuško. Pesem je produkcijsko vsaj 10 let za sodobnimi glasbenimi trendi, kar pa me sploh ne čudi, če se je pod njo podpisal Agropopovec...

Še največ možnosti na Evrosongu bi imela Lea Sirk (ja vem, kopija Beyonce), ampak ne bo dobila dovolj glasov s strani poslušalcev, ker je ta stil glasbe izven okvirjev povprečnega slovenskega poslušalca glasbe...
BACK
# 18.02.2018 ob 10:07
Jaz verjamem,, da imamo v SLO dobre izvajalce, sposobne producente, dobre tonske mojstre, dobre scenske mojstre, dobre režiserje, dobro strokovno režijo........ampak ne morejo zraven te kuhne ..... vse bazira na poznanstvih ... ne pa na kvaliteti. Drugače ne bi bilo tako bedno.
jakosol
# 18.02.2018 ob 11:37
Pozabljivi komadi. V Lizboni bo spet trd boj za 42. mesto.
witness
# 18.02.2018 ob 12:45
Zanima me kdo je spustil Nuško naprej? Povozil jo je čas, kam bi vi z njo, s komadom, ki je nastal 20 let prepozno, če ne raje 30. Pustite mlade naprej. Pevke, ki jih je povozil čas pustite doma.
Ocelot
# 18.02.2018 ob 09:10
Ob pričujočih pesmih se sprašujem, ali imamo v Sloveniji tako katastrofalne pisce glasbe in besedil, ali pa je žirija, ki vsako leto izbira pesmi, ki pridejo na (pred)izbor, popolnoma nesposobna in je s svojim okusob obtičala tam nekje srefi 90-ih. A če se je v prejšnjih letih vendarle našel kakšen poslušljiv komad, je tole letos gola polomija. Živ dolgčas, vse narejeno po enem in istem kopitu (čudno, kajne, glede na to, da je pod vsaj 1/3 pesmi podpisan Raay), vse skupaj en nezanimiv, zlajnan in dolgočasen pop. Niti ene pesmi ni, ki bi prepričala z izvirnostjo, drugačnim žanrom, minimalizmom, ... Skratka, letos bo spet polom na Evroviziji, a za to upam da se ne bo krivilo "kuhinje". Finala si s tem izborom ne zaslužimo.
Resnica123
# 18.02.2018 ob 08:59
Drescek ima vsaj bolj zivo melodijo, sicer se drzi cudno skljuceno. Ostalo zelo povprecno. Pevce imamo, ocitno Sloveniji primanjkuje talentiranih producentov.
konjice
# 18.02.2018 ob 10:25
Lea Sirk ali Lara Kadis, to je sodeč po komentarjih in ocenah tujcem najbolj všeč ostalo bo pogreb če bo šlo naprej.
Mety
# 18.02.2018 ob 10:50
Nuška "catchy"?? Pa kaj res sedite na ušesih in spremljate pesmi z zaprtimi očmi? V tujini ji pravijo, da je "stara mama", da se preveč dere, da je pesem iz sredine 90-ih... Njen glas je prisiljen in me nikakor ne prepriča. Vse je na silo.. Še najbolj sproščeno vokalno in plesno je na odru delovala Lea Sirk. Vidi pa se, da smo Slovenci zelo omejeni in kar štrli iz povprečja, hitro potlačimo.. Zato tudi Nika ni uspela, ker Slovencem gre hitro na živce nekdo, ki si upa nekaj več in celo ustvariti neko scensko podobo na odru. Najraje imajo tiste, ki se sključeno držijo in imajo izraz na obrazu, kot da jih nekam tišči.

Tujina je rekla Nika ali Manuella, Slovenci pa smo ju že na predizboru izločili. Tako uspehov nikoli ne bo. Edino upanje, da ne bomo poslali spet neke zastarele popevke, je sedaj Lea Sirk. Vse ostalo je slabo.
josh k.
# 18.02.2018 ob 09:34
BACK, nimam nič proti izboru in evrosongu, ampak žalost me prime, ko vidim take nastope, kajti tak glasbeni dogodek naj bi prikazal top glasbene scene. Recimo Italijani pošljejo zmagovalca iz San Rema, ki sem ga gledal in je bil super, od vodenja do glasbenikov. In, ko pogledaš naše resnično izpade vse skupaj bedno.
Bivši uporabnik
# 18.02.2018 ob 11:51
Ma nobena pesen ni bila tip za eurosong in to je dejstvo. Morda, še najbližje Lea Sirk. Kdorkoli pa že potuje na eurosong ne bo prišel v finale. Ne rabiš biti pesimist, da prideš do takega sklepa.
mike1968
# 18.02.2018 ob 09:46
Po eni strani gre ogromno denarja za tole Evrovizijo, po drugi strani pa imamo reporterje za Olimpijske igre doma. Kdo se dela norca
zabavljac
# 18.02.2018 ob 09:10
Mah privatizirat rtv, ukint prispevek pa je. Itak so nekonkurencni in taka skropucala delajo. Pustmo sicer razliko v denarju, ampak BBC ima tudi prispevek tako kot mi s tem, da oni sproducirajo Top Gear mi pa maria galunica.
kefig11
# 18.02.2018 ob 09:10
imamo premalo avtorjev in producentov in veliko dobrih izvajalcev z neizkoriščenimi potenciali.
draščekova je recimo prišla s skropucalom, ki ga hitro pozabiš. zato sem presenečen, da je v finalu. zmore pa punca veliko več.
beton
# 18.02.2018 ob 11:16
Dokler bo v vsaki drugi pesmi mel prste vmes Raay, ne moremo pričakovati kaj pristnega, veselega, spontanega,....
Bevcan
# 18.02.2018 ob 10:56
Nič nimam proti EMI. Samo naj se financira iz prodanih kart, če bo pa zguba pa naj primaknejo nastopajoči.
Bivši uporabnik
# 18.02.2018 ob 09:57
To je za ta denar sramota vsi v fabrike delat.wtf
nimely
# 18.02.2018 ob 11:14
Dejansko je enim komad od nuske všeč??? Resno?? Meni deluje kot da so ga potegnili vn iz naftalina. Se mi pa zdi da bo kar ona zmagala. Saj poznanstva na rtv-ju delajo svoje
socrates
# 18.02.2018 ob 12:03
tale EMA je en sam šmorn tudi zato, ker ima RTV urednike, ki so podn od podna. Forsirajo ene in iste "dvorne dobavitelje", zato so komadi ali slabe kopije svetovnih izvajalcev ali pa vse po enem kopitu (Raay). Če se ne bi futrali z obveznim RTV prispevkom, bi bilo zagotovo drugače .... sicer pa je tale Top Shop program nekaj posebnega že sam po sebi. A je Češko na tiho privatiziral? :)
Eesti
# 18.02.2018 ob 12:02
mnenje od tako rekoc hardcore fana ESC- ja in moznostih za finale:
edine pesmi, ki imata moznost za finale sta od Lara in mogoce od BQL-a, mislim da bo pesem od BQL precej boljsa v anglescini in morata vaditi na vokalih, sploh harmonijah. Lara pa se mora njuno preobleci, vokalno je pa super. Ina in Lara bi nam pripeli kaksno 11, 12, 13, 14 mesto ne bi bilo pa dovolj za finale, a vseeno boljse kot lanski Omar. Vse drugo je za 16, 17, 18 mesto v polfinalu. Tako da zirija prosim ne posiljat nekaj samo zaradi dobrih vokalov, pesem je bolj pomembna, saj Evrovizija niso talenti , ampak tekmovanje pesmi. Zal mi je pa Nike saj bi si z njo upal trditi da bi skoraj zagotovo prisli v finale
titojecar
# 18.02.2018 ob 09:44
Totalno nikakvi komadi, ozvočenje, itd....
based god
# 18.02.2018 ob 09:41
koliko konjev ima ~!RrrRrrRRaaaAAaAaAAaAAaY_y_Y-_y_y-Y!~ se v igri?
glasilo
# 18.02.2018 ob 13:24
Poslušal sem vse pesmi... nobena nima šans za kakšno vidnejšo uvrstitev na Eurosongu. Imamo dobre pevce ni kaj, a pesmi so res slabe!
Sploh pa ne vem, zakaj tako rinemo na to Eurovizijo kjer s takimi pesmimi ne moremo priti niti v finale, kaj šele da bi dosegli kaj več... razočaran!
Bono1
# 18.02.2018 ob 12:02
1-2-3-
Osebno mi je izstopala Lara Kadis, zanimiva in dobra pesem, zanimiv glas, navijam zanjo. Tudi tujini so bili kar navdušeni nad njeno pesmijo.

A to misliš ko punca sploh ne ve drugače pet, kot da vse izgovarja z Ž in Š, katatsrofa.
pravaresnica123
# 18.02.2018 ob 11:52
Luka je kazalce kazal. Bo zmagal enako kot na znanem obrazu. Iz usmiljenja.
davide
# 18.02.2018 ob 11:03
Osebno se mi je še najbolj dopadla Lara Kadis, samo tisti zadnji del je malo "over the top" pa obleka princeske mi ne potegne

Se pa bojim da bodo letos kompenzirali BQL, čeprav je ta komad daleč slabši od lanskega
miss_theory
# 18.02.2018 ob 13:38
Hmm, Ema je letos prava srednja žalost. Noben komad nima potenciala, da se na Evrosongu uvrsti v finale. Še najbližje temu sta Ina Shai (a kaj ko je odrska prezenca Martine Šraj preveč 'shai') in Lea Sirk, ki pa se ni mogla odločiti ali bi repala ali pela (v njenem komadu nekoherentno slišim 3 pesmi).

Nuška Drašček in disco!? Žal ob super vokalnih sposobnostih nima okusa za izbor pesmi.

Lara Kadis mi je po 30 s predstavitve s prejšnjega tedna obetala, ampak v celoti 'to še ni to'. Za njena leta vsekakor pohvale vredno!

Škoda je, da se Anabel ni uvrstila v finale, bi si gotovo bolj zaslužila kot Martina Martensson, ki je fušala.

A še koga komad Vesna (Indigo) malo preveč spominja na U2?
Kapitan Kljuka
# 18.02.2018 ob 11:37
A ni škoda dnarja za ta umeten cirkus in kvazi umetnike?
windmaster
# 18.02.2018 ob 09:49
Da bi kako tekmo več prenašali iz olimpijade, za to ni denarja. Za tako obcesne stvari kot je ema, ni težav, denarja ko pečka.
Mr.Blobby
# 18.02.2018 ob 15:09
Morda pa bo bolje naslednje leto, ko se bo na EMI 2019 predstavil Đuro. V tretje gre rado...
sugar
# 18.02.2018 ob 13:55
Lea edina sposobna priti v finale.Ostalo katastrofa,da večje ni.
sonchek
# 18.02.2018 ob 13:24
Lea Sirk. <3
samogledam
# 18.02.2018 ob 13:09
strinjam se, da bi morali mladim ponudit priložnost...samo ne takšnim, ki oponašajo ameriško artikuliranje z glasilkami brez melodije...pesem mora v uho in ko se ti naježi koža veš, da je to prava pesem iz pravih ust...in kdo je spustil na oder tetko Ribič ?
Amethist
# 18.02.2018 ob 12:57
Ne gledam. Vec. Tud eurosonga ne. Skoda cajta.
grom-instrela
# 19.02.2018 ob 10:58
Vzel sem si par dni, da me najhujša jeza mine:

Najprej povem, da nisem poznavalec sodobne muzike, niti si ne umišljam, da bi to lahko kdaj bil, pa vendar, nekaj pa je po mojem mnenju vendarle treba povedati o tem dogodku.
Najprej, to naj bi bil praznik glasbe? Praznik na playbeck. Si občinstvo, kakršno koli že je, ne zasluži orkestra? Si ga prireditelj ne more privoščiti niti za "praznik"? Je to znak vse obsegajoče bede, ali pa gre samo za bedo v glavi, ne vem in me niti ne zanima več?

Potem pa o glasbi sami. Očitno ustvarjalci tega "glasbenega praznika"Ppoznajo samo trendovsko glasbo. Glasbo, ki se v svoji pojavnosti izgubi v tisočih podobnih skladbah. Kje hudiča je tu naša lastna identiteta? identiteta dvomilijonskega naroda? Italijani (San Remo), ki jih je petdeset milijonov in več, se nočejo pokoriti diktatu trendovske muzike in so toliko samozavestni, da ohranjajo in ustvarjajo svojo muziko z jasno razpoznavnim sporočilom kdo so in od kod prihaja melodija, ki jo slišiš. Mi, ki nas je komaj dva milijona pa v trdo, brezosebno, nekarakterno sodobnost. Brez dodane vrednost, brez identitete, brez inovativnosti in brez ponosa in samozavesti. Hura, hura, hura.

Pa saj drugače ne more biti, ko se pod kar nekaj skladb kot soavtor izpiše Raay. OK, ko sem prvič slišal njegov komad, sem si rekel, no, ta pa je del nove glasbene scene, potem sem ga slišal še večkrat, pa še Maraayo in počasi sem začel razumeti, da imam pred sabo glasbenika, ki je postal najboljši imitator samega sebe in sam svoja ikona. In zdaj ga slišim že povsod, še na Emi večkrat, kot bi ga želel. Prevečkrat. Vtis je, da trendi muzika stoji in pade z Raayem. Zdi se, da drugih v te zvrsti glasbe ni. Pa dosti o tem, se ne splača. Raay je slovenska glasba in slovenska glasba je Raay. Mimo grede; se še kdo spomni Rudija Bučarja, samosvojega, nič trendovskega, ampak glasbenika po srcu in duši. Istrijana in Slovenca, ki diha muziko, ki ohranja muziko in ki z njo ravna kot z ljubico in ne kot z modno muho.

Ste poslušali San Remski festival, saj ste profesionalci? Ste razumeli besedila. Ste si dali prevesti vsaj naslove? Vsaj tiste najbolj udarnih skladb. Ste začutili kritičnost italijanskih popevkarjev, da ne rečem rokerjev? Vas je postalo kaj sram ob tem, našem, "prazniku". Je bilo vsaj malček sram libretiste? Tekstopisce skladb, katerih interpretacija na odru je bila komaj razumljiva ali pa še to ne. Vsa čast izjemem, ki so vsaj znali razumljivo zapeti tekst, ki jim je bil naložen skupaj z melodijo.

O glasovih in nastopajočih, pa sploh ne bom zgubljal besed. Razen par izjem, milo rečeno: polomija.

Razmislek:
Ko glasba, ko nastopajoči na odru rabi šov, da prikrije pomamnjkljivo znanje, majhen talent in slabe glasovne zmožnosti, ko postanejo pomembnejša od muzike razno razna mašila (obleke, plesalci, skratka šov) je to, - vsaj po mojem laičnem mnenju, - začetek konca kvalitetne in izvirne muzike in strmoglavljenje v glasbeno povprečje s tem pa v neprepoznavnost. Neprepoznavnost pa je hkrati tudi neopaženost. Če si neopažen in spregledan te pa preprosto ni. Si to želimo?

Pevcu s karizmo in glasom, ja, in glasom, ni treba skakati po odru gor in dol ali se skrivati za plesalci, ekstravagantnostjo obleke, hudim light-showom in podobnimi substituti. Tak rabi samo oder in mikrofon (zares dober še tega ne rabi), zadošča mu že barski stol, morda kitara, če je sam sebi spremljava - in čarobnost trenutka je tu. Koliko pevcev z glasom in karizmo nam je bilo dano videti tokrat?

Sprašujem se, če je prikazano res jagodni izbor tistega, kar premoremo, kaj in kakšnih je bilo potem tistih 90% zavrženih skladb, ki (se) niso uspele pr(erin)iti skozi že tako redko sito tistih, ki so ponujeno ocenjevali.

Gre res samo za napačne koncepte, za neponesrečen izbor ali gre preprosto za (pre)skromen nabor kvalitete ob mantri, da smo narod pevcev, glasbenikov, umetnikov? Kje so, kje hudiča se skrivajo?
Je morda tudi ta beda posledica naše (ne)kulturne politike o kateri je govoril Möderndorfer ob našem kulturnem prazniku?
Nekoč, v svinčenih? časih so besedila popevk pisali pesniki. Takrat so melodije in harmonije skladali profesionalni, študirani glasbeniki, mojstri, z visokimi kriteriji o kvaliteti glasbe. Da ne govorim o kriterijih in sitih skozi katere je morala vsaka nova skladba in vsak nov izvajalec.
Takrat je bila vinilka ali pojavnost na radiju in kasneje tudi na televiziji nagrada za dobro opravljeno delo (največkrat), zdaj se pa zdi, da lahko vsak vaški posebnež spaca besedilo in malček tu in malček tam pokrade melodijo in na ogled postavi svojo, seveda trendovsko, mojstrovino za poneumljanje ljudi. Čista ustvarjalna in umetniška svoboda. Ampak ta svoboda je rudila pleve in puščavo.

Bili so časi, ko smo se hihitali in se zgražali nad t.im. štancano govejo muziko.
Si tokrat upamo tehtati govejo in sodobno, trendi muziko?

Goveja je preživela, si upa kdo staviti, da bo preživela tudi ta?
miss_theory
# 18.02.2018 ob 13:44
@tweety7: daj povej mi, kaj slišiš pri King Foo-jih? Meni je odleglo, da jih v finalu. Njihove muzike ne štekam, Golobu se je očitno ustavilo v 80', meni je ob tem komadu kliknilo samo nekaj v smislu 'aha, vintidž'. Pevko jim je spet trema zdelala, škoda. Se pa popolnoma strinjam glede pesmi Nike Zorjan, štanca od štance na potenco katastrofe.
Nejc2k9
# 18.02.2018 ob 12:25
Komad Lare Kadis pa spominja na zmagovalno pesem leta 2013 Dansko.
KovacevaKobila
# 18.02.2018 ob 11:19
Pevce imamo, ocitno Sloveniji primanjkuje talentiranih producentov.

Mislim, da je pop muzika tam, kjer je, ker veliko ljudi prepričanih, da je producent = skladatelj/tekstopisec. Žal so v to prepričani tudi tisti, ki furajo festivale a la Ema.

Obstaja razlog, da si komade iz 60ih še zmeraj požvižgavamo, sodobne hiperproducirane perle pa pozabimo že čez minuto.
roCkY
# 18.02.2018 ob 11:10
A te slike so vse negativi tako kot glasba, ki jo te osebe izvajajo?
kunta kinte
# 18.02.2018 ob 10:54
kruljenje in kurjenje eurov,čista dekadenca
iluzionistka
# 18.02.2018 ob 10:35
Tako slabe rezultate merjene v dekadah lahko nadalje financira samo javna rtv, katero prisilno financiramo davkoplacevalci, cetudi vasih kanalov ne gledajo.

Kaj se zgodi s tako kvaliteto srugje, redno beremo tudi na tem portalu, v stilu je odstopil, bil razresen.... ampak eme pod okriljem vecno mlade mise molk pa ze ne bomo skenslali
vesela veverica
# 18.02.2018 ob 12:05
meni glasba tudi ni bila kvalitetna.
najbolj pristno narejena se mi je od vseh zdela od Marine Martensson.
pravaresnica123
# 18.02.2018 ob 11:49
Jao, kakšna beda je bila pa to? Tule je pa še Valič popolnoma zatajil, čeprav ka drugače cenim kot voditelja in komika. Včeraj si pa res ni dvignil rejtinga.
Janezski
# 18.02.2018 ob 11:37
Letos nam vsaj ne bo nihče prepeval, da je modra modra, rdeč pa rdeča.
Kazalo