Glasba
BoBo|Kot drugo najbolj motečo težavo so Tolminci navedli nezmožnost dostopa do sotočja in bregov Soče oziroma Tolminke v času festivalov.
Kot drugo najbolj motečo težavo so Tolminci navedli nezmožnost dostopa do sotočja in bregov Soče oziroma Tolminke v času festivalov. Foto: BoBo

Festivali v Tolmin privabljajo številne turiste, a z njimi pride tudi hrup

Skoraj vsi anketirani podpirajo festivale, vendar ...
6. februar 2018 ob 17:46
Tolmin - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Soča Reggae Riversplash je bil leta 2000 prvi večji festival ob tolminskem sotočju, ki je omenjeni kraj v naslednjih letih povzdignil v znano festivalsko prizorišče. Zdaj pa se je občina Tolmin znašla pred vprašanjem, kako naprej - festivali resda prinašajo denar, vendar pa se oglašajo tudi tisti, ki trpijo zaradi hrupa in drugih omejitev.

Zato je Občina Tolmin na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici naročila študijo z naslovom Izpostavljenost občine Tolmin obremenitvam festivalskega turizma. V ponedeljek je v tolminskem kinogledališču potekala predstavitev omenjene študije, sledila ji je burna javna razprava, vse skupaj pa bo izhodišče za usmeritve, ki jih bo sprejel občinski svet.

Velika večina, skoraj 90 odstotkov vprašanih v telefonski anketi, je odgovorila, da jih izmed festivalov, ki so potekali lani, prav noben posebno ne moti. O številu festivalov je en odstotek vprašanih odgovoril, da festivali niso potrebni, dve tretjini pa sta odgovorili, da jih je lahko več oziroma toliko, kot jih je zdaj. Tolminci so torej za festivale, vendar so v okviru fokusne skupine v individualnih pogovorih prišle do izraza prave težave, predvsem hrup.

Najbolj s hrupom obremenjen del Tolmina je Ulica pod brajdo, kjer pa osrednja težava ni glasba z odrov, ampak festivalski kamping, ki sega do ceste - na stotine šotorov s pravimi dnevnimi sobami, prava težava pa so ozvočenja, ki jih metalci pripeljejo s sabo, in agregati, ki jih poganjajo. Na drugi strani sotočja, v vaseh Poljubinj in Prapetno, je težava glasba z odrov.

Kot drugo najbolj motečo težavo so Tolminci navedli nezmožnost dostopa do sotočja in bregov Soče oziroma Tolminke v času festivalov.

VIDEO
Ali Tolmince festivali motijo?
T. K. B., Miloš Batistuta (Televizija Slovenija)
Prijavi napako
Komentarji
Ghurka
# 06.02.2018 ob 18:09
Hell Over Paradise je bil dolga leta moto Metalcampa.In prav zaradi Tolmina in okolice so ljudje toliko raje prihajali,da ne omenjam da je Metalcamp in sedaj Metaldays daleč najbolj obiskana prireditev na prostem v SLO.in tam sem bil že desetič in poznam dosti domačinov in vsi podpirajo te prireditve.Vse pač ni za vse.Ampak tolminci so prijazni in poterpežljivi.Upam,da še dolgo.LP iz Maribora
Geres*
# 06.02.2018 ob 19:48
Sem Tminka. Ogromna vecina Tmincev ne nasprotuje festivalom. Smo se naucili z njimi zivet. Eni od tega sluzijo, drugim je vsec, da je kraj ozivel, tretji pac malo stisnejo zobe. Ampak osebno ne poznam nobenega, ki bi imel tezave s festivali in njihovimi obiskovalci.
Soni
# 06.02.2018 ob 18:48
Se bodo že morali odločiti. Ali turisti in posledično evri ali pa mir in nič evrov.
alfa333
# 06.02.2018 ob 18:38
Henodarling na metaldaysu niso samo mladi ,vidiš vseh starosti metalcev ,je pa res da je največ mladih.Ne vem pa zakaj ne bi ti festivali sodili v to okolje,ko na koncu vse pospravijo,se nikjer nič ne vidi da se je tam kaj dogajalo,zato ne bluzi v tri dni.Trgovine ,gostinci.ponudniki prenočišč in še kdo pa v tem času verjetno več zaslužijo kot v pol leta kasneje.
Nicr
# 06.02.2018 ob 20:03
Bil sem na festivalu Punk Rock Holiday že večkrat, tudi lansko leto, na ostalih pa (še) ne.
Glede narave je tako, da je to tisti velik (vsaj zame največji) plus, ki ga lahko tak festival nudi. Organizacija je vsako leto boljša in "strožja", omejitve gibanja ter urejen sistem smeti in ostalih zadev (kdor ne ve-za smeti je takole: prvi dan na vhodu v del, kjer je kamp (koncertno prizorišče je posebej) plačaš posebno kavcijo, za njo dobiš vrečke za smeti za ločevanje odpadkov in ko je festivala konec, neseš te vrečke v smetnjak, kjer "preverijo vsebino" in ti vrnejo kavcijo, sicer pa ima organizator čistilce, ki delajo vsak dan. Naj pa poudarim to, da je večina obiskovalcev normalna in humana do narave, čeprav se povsod najde kdo, ki je malo preveč pod gasom ali pač samo kreten. Lani se tudi ni smelo več z vozili v kamp, kar je tudi + za okolje, je pa - ker je treba vse na roke nositi od avta, čeprav to sprejmem čisto normalno.
Gostinci in sobarji ter tgovci imajo dobiček, glede zvoka pa ja, to je lahko težava ponoči, če se folk sprehaja do Tolmina in nazaj in so pijano glasni, ampak enako lahko reče prebivalec Stare Ljubljane in to v veliko večji meri vsak dan, ne le število festivalov krat 5dni v Tolminu. Je pa res, da tista zadnja ulica pred travnikom, verjetno najbolj nasrka zaradi zvoka agregatov in feršterkerije, ki jo ima folk na začetku kampa.
Poleg tega, da greš zvečer na koncertno prizorišče, imaš čez dan opcije izletov po okolici ipd, kar spet prinese + v blagajne, oz samemu sebi nekaj dobrega narediš.
Osebno ne vem kako je na ostalih festivalih, pri Metalcampu (Daysih) je zadeva precej večja in je s tem tudi pritisk na okolje in prebivalce večji.
Pri PRH so bendi in obiskovalci festivala navdušeni nad prizoriščem (okolico), saj ne gre za neko dvorano, travnik, ampak faking Slovenijo in prelepo Sočo! Tako da jaz to podpiram, z dobro organizacijo in dobrim ozaveščanjem se da doseči veliko pozitivnega za vse. Lahko končam, da je treba začeti pri sebi, pri posamezniku, ampak to je že za drugo debato.
KLIPAN
# 07.02.2018 ob 07:41
@sempetrc
"Igle, kondomi, steklenice... so pa biološki odpadki!"

Največja fora pa je v tem, da so metalci 100x bolj ozaveščeni kot obiskovalci gasilskih veselic.
študentNajBo
# 06.02.2018 ob 20:53
Tolminci bodo našli dijalog,zagotovo!
Dejmo še podebatirat o preglasnih zvonovih,ki onesnažujejo Slovenijo!
Amethist
# 07.02.2018 ob 07:49
Ja najboljse da nrdiste iz Tmina Gorico... k je ratala zabaceno selo kjer se nic ne dogaja.
Murpek
# 06.02.2018 ob 22:40
Ja noben ne bo denarja po pošti poslal... je treba kaj ponudit al pa travo jest.
Remix
# 06.02.2018 ob 21:45
dve leti sem bil zdaj zapored, noro dobro. komi čakam še!! tiste tri tedne bodo pa ja potrpeli no joj
Lupo
# 06.02.2018 ob 21:33
...tistim, ki hočejo mir naj občina v času festivala zrihta brezplačno bivanje v Kneških Ravnah!
drevo1
# 06.02.2018 ob 21:42
Festivali v Tolmin privabljajo številne turiste, a z njimi pride tudi hrup

omg, you don't say
alfa333
# 06.02.2018 ob 20:10
henodarling ,in ti misliš,da ima Tolmin z okolico tolk prenočitvenih kapacitet ,da ne bi blo potreb po kampu,ja saj na te festivale ne pride samo tristo ljudi.Ne vem kateri prispevek si poslušal verjetno ga ni kraja na celem svetu,kjer bi bili vsi za. Sem pa iz posočja in zato ve da si razen par nergačev malo kdo pritožuje.
pazi_mina
# 06.02.2018 ob 20:59
Nekdo bi kako se reče...hebo al da mu ne uđe
Sujo
# 07.02.2018 ob 10:47
a se vi sploh zavedate, kaj je Metaldays? To je BRAND! to ne zraste iz danes na jutri....A se zavedate, da bodo lahko letos na festivalu mulci, ki se na prvi ediciji niti rodili še niso? To pomeni da gre, kljub malenkostni spremembi imena, za dolgoživo zadevo, ki ima ugled v svetu in ugled med bendi, kar pa je ključnega pomena. In sve postelje v tolminu in okolici so zasedene leta vnaprej, mi imamo naš apartma plačan leto vnaprej, sicer bi ga zgubili....
Debely
# 07.02.2018 ob 09:34
Čudno, da hrup ni moteč drugje kjer prirejajo festivale. A je kdo kdaj slišal za Waldbühne v Berlinu? Koncertno prizorišče sredi gozda. To nam manjka v Sloveniji.
henodarling
# 06.02.2018 ob 19:06
alfa333
Ne bluzim v tri dni, poslušal sem prispevek in v njem krajane in njihovo doživljanje festivalov.
Kdo potem spi v vseh tistih šotorih, če s prenočišči toliko zaslužijo?

Pa sicer tudi sam roker in malo tudi metalec! Že 2x v Tolminu in še marsikje...
smartass2011
# 06.02.2018 ob 22:26
Obiskovalci koncerta naj glasbo poslušajo s slušalkami, ali pa naj občina lokalnim prebivalcem brezplačno razdeli čepke za ušesa. Koncert se lahko premakne bolj stran od naselja, ali pa se prebivalce za čas koncertov preseli v bivalne kontejnerje, nekam daleč v gozd.
sempetrc
# 06.02.2018 ob 19:45
Igle, kondomi, steklenice... so pa biološki odpadki!
heron
# 06.02.2018 ob 18:50
Take stvari ne pašejo v tako lepo naravo,denar bodo dobili na drugačen način .
henodarling
# 06.02.2018 ob 18:04
Mladi to vsekakor potrebujejo, a menim da tovrstne prireditve ne sodijo v neokrnjeno naravo in ta biser Slovenije...
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
17
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo