Uspelo mu je s pesmijo z naslovom Debela, v kateri rapa o svojem debelem dekletu, v podtonu pa pesem sporoča, da je ljubezen slepa. Foto: Andrej Nagode
Uspelo mu je s pesmijo z naslovom Debela, v kateri rapa o svojem debelem dekletu, v podtonu pa pesem sporoča, da je ljubezen slepa. Foto: Andrej Nagode
Fil Tilen
Fil Tilen je na glasbeno pot stopil pred nekaj več kot 10 leti. Foto: Andrej Nagode
Glasovi iz soseščine

Uspelo mu je s pesmijo z naslovom Debela, v kateri rapa o svojem debelem dekletu, v podtonu pa pesem sporoča, da je ljubezen slepa. Hrvaški raper Fil Tilen pravi, da pri svojem ustvarjanju sledi osrednjemu delu balkanske miselnosti, to naj bi bila humor in provokacija, ki ju občasno združi z resnejšimi družbenimi temami. Pred novembrskim izidom novega albuma sodeluje z največjimi balkanskimi glasbenimi producenti.

S Filom Tilnom sem se srečal na njegovem koncertu v vrhniškem študentskem klubu. Kot pravi, pred takimi poslušalci, kot so študenti in mladi, najraje nastopa. Čeprav je raper, na svojih koncertih ne želi imeti raperskega občinstva, saj to na dogodek po večini pride ocenjevat izvajalčevo znanje, namesto da bi glasbenika prišlo podpret in uživalo v koncertu.

Tak uspeh sem pričakoval
Fil Tilen je na glasbeno pot stopil pred nekaj več kot 10 leti. V glasbo je vlagal vse, zato je pričakoval tak uspeh. Natančno ve, kam gre in kaj bo naredil. To se ni spremenilo vse od začetka, ko je še kot Slaven Berič prodajal sendviče, pa do danes, ko kot Fil Tilen s svojo tričlansko ekipo koncertira po vsem Balkanu. Na veliki oder je prvič stopil s 14 leti. Takrat so ga, ker se je s svojimi prijatelji prijavljal na vse razpise, opazili Toše Proeski, Nered in General Woo ter ga povabili k sodelovanju na koncertu. Ob zelo veliko dela, ki ga moraš vložiti v vse, pa za del uspeha po besedah Fila Tilna poskrbi še vesolje.

To so otroške zgodbice
Kot pravi, je rapovska scena zelo razgibana. Nenehno se na njej pojavljajo novi avtorji, z nje pa odhajajo nekateri stari. Scena je ta hip po njegovem mnenju odlična in se še bolj razvija. Dobre izvajalce imajo na Hrvaškem, nekaj odličnih je tudi v Sloveniji in Srbiji, najboljši pa so bosanski raperji. Imajo pa nekateri ljudje težave z uspešnostjo drugih glasbenikov. Fil Tilen omeni, da mu je po uspehu s pesmijo Debela in ob vzponu kariere zelo veliko rapovskih prijateljev obrnilo hrbet. Po njegovem mnenju so to otroške zgodbice nevoščljivosti. Pomembno se mu zdi, da ga imajo radi njegovi poslušalci, in samo to šteje.

Del mojega sloga je tudi provokacija
Fil Tilen poskuša na svojem nastopu na občinstvo prenesti čim več energije in pozitivnih vibracij. Seveda skupaj s hudomušnimi besedili svojih pesmi. V njih marsikdaj uporablja precej sočen jezik s kar nekaj kletvicami. A pri tem omeni, da je treba v glasbi z njimi ravnati zelo previdno. Že ena preveč lahko pomeni, da si prestopil mejo dobrega okusa, in zato pesem izgubi svojo kakovost. V svoji glasbi uporablja vsakdanji jezik, tak, kot ga uporabljajo vsi, hiphop oziroma rap pa je glasba z ulice, zato se nima smisla opravičevati za taka besedila. Zanj je značilna tudi provokacija, ki je, kot pravi, vedno usmerjena proti nekomu. Nikoli je ne uporablja za šov. Če kdo želi ali išče provokacijo, pojasni, jo bo od njega tudi dobil.

Za njegov vzdevek ima nekaj zaslug tudi eden od slovenskih pisateljev
Vzdevek, ki ga nosi Slaven Berič, torej Fil Tilen, ima precej zanimiv izvor. Fil izhaja še iz njegovega osnovnošolskega obdobja, ko je kot zelo zgovoren deček ves čas nekaj govoril in po besedah njegove učiteljice hrvaškega jezika filozofiral. Zato mu je nadela tak vzdevek – Fil. Drugi del pa izhaja iz imena naslovnega junaka knjige slovenskega pisatelja Janeza Vipotnika, nemirnega dečka Tilna. To je bila Slavenova najljubša knjiga v otroštvu in čez leta, ko se je spomnil nanjo, je združil obe poimenovanji v skupni vzdevek Fil Tilen.

Devet besed v sekundi, P-Money in Hrvaška je premajhna
Fil Tilen svoje podobe ne gradi le na glasbenem ustvarjanju. Odlikujejo ga tudi igralske sposobnosti. Na povabilo režiserja Ivice Buljana je nastopil celo v ta hip najbolj provokativni hrvaški gledališki predstavi Garaža. Ima tudi svoj kanal na portalu Youtube in svojo mini spletno televizijo Tilen TV. Na njej ob koncu vsakega meseca svojim oboževalcem predstavi, kaj vse so z ekipo počeli od prejšnje oddaje.

Fil Tilen pa je tudi eden izmed najhitrejših jezikov Balkana. V sekundi je namreč sposoben izgovoriti kar devet besed. In ko pokaže to svojo nadarjenost, je slišati zares prepričljivo. Glasbenik je vse te svoje odlike sestavil v odlično celoto, ki zelo dobro deluje na odru in tudi pod njim. Vse to ga je pripeljalo do sodelovanja z zvezdo britanske scene grimma, hiphopa in dubstepa P-Moneyjem, s katerim sta posnela pesem Prodike. Premierno so je predvajali na največjih hrvaških radijskih postajah in celo na londonskem BBC-ju. Fil Tilen je že od nekdaj čutil, da je hrvaški trg zanj premajhen, zato načrtuje skorajšnjo selitev na Otok, kjer si bo poskusil zgraditi kariero.

Pred odhodom pa še lutke
Njegova igralska nadarjenost ga je povezala tudi z lutkami. Eno izmed najbolj znanih zagrebških lutkovnih gledališč ga je namreč povabilo k sodelovanju. Na začetku ni vedel, ali se mu bo uspelo uspešno predstaviti tudi otrokom, a po prvi vaji je videl, da je zadeva zelo podobna igranju, le da je ob tem skrit in na roki nosi lutko. Jeseni se odpravljajo na krajšo turnejo. Sicer pa ima Fil Tilen v glavi še veliko drugih projektov, zato bomo prav gotovo še veliko slišali o tem 26-letnem glasbeniku.

Glasovi iz soseščine