Jennifer Lopez, ena izmed nastopajočih na Ameriških glasbenih nagradah. Foto: Reuters
Jennifer Lopez, ena izmed nastopajočih na Ameriških glasbenih nagradah. Foto: Reuters
One Direction
One Direction so glasbeni izvajalci leta. Foto: Reuters
Taylor Swift
Taylor Swift je prejela nagrado za odličnost. Foto: Reuters

Britanska fantovska zasedba One Direction je osvojila najpomembnejšo nagrado večera - nagrado za najboljšega izvajalca leta (drugi nominiranci so bili Iggy Azalea, Beyonce, Katy Perry, Luke Bryan). Poleg tega pa so po zaslugi glasov oboževalcev, ki jih je po svetu res veliko, zmagali še v dveh kategorijah. Imenovani so za najboljšo pop/rock skupino, imajo pa tudi najboljši pop/rock album Midnight Memories.

"Čudovito je, saj smo resnično trdno delali pri zadnjih dveh albumih," je povedal član skupine Liam Payne, ki je s preostalimi štirimi člani skupine na glasbenem dogodku predstavil najnovejšo skladbo Night Changes.

Veselili so se tudi člani avstralske fantovske zasedbe 5 Seconds of Summer, ki so zmagali v kategoriji najobetavnejši glasbenik.

Še ena pevka iz Avstralije se je veselila na Ameriških glasbenih nagradah - raperka Iggy Azalea je dobila nagrado za najboljšo rap in hiphop glasbenico, njen album The New Classic pa je bil imenovan za najboljši rap in hiphop album. Ob prevzemu kipcev je dejala: "Kot glasbeniki smo deležni veliko kritik in resnično se občasno začnemo spraševati, ali je prav to, kar počnemo, ampak mislim, da te nagrade kažejo, da sem na pravi poti."

Popzvezdnica Katy Perry je osvojila tri nagrade, ki pa jih ni mogla prevzeti, saj je na turneji po Avstraliji. Perryjeva je imenovana za najboljšo pop/rock izvajalko, njena skladba Dark Horse pa je imenovana za najboljšo uspešnico leta, zmagala je tudi v kategoriji sodobni umetnik.

Pevki Taylor Swift so organizatorji AMA-nagrad podelili nagrado za odličnost - to nagrado so podelili prvič, ustanovili pa so jo v spomin na ustanovitelja ameriških glasbenih nagrad Dicka Clarka, ki je umrl leta 2012. Nagrado je Swiftovi podelila legendarna pevka Diana Ross: "Navdušena sem, da sem prejela nagrado iz rok Diane Ross, ki se je med svojo kariero velikokrat postavila zase, in to v obdobju, ko je bilo ženskam veliko težje postaviti se zase, za svoje pravice."

Za najboljšo soul/r&b izvajalko je bila imenovana Beyonce, v moški kategoriji je zmagal John Legend, naj kantriizvajalka je Carrie Underwood, naj kantriizvajalec je Luke Bryan, Calvin Harris je najboljši didžej, za najboljšo alternativno rock skupino je bila imenovana skupina Imagine Dragons, najboljši izvajalec v pop/rock kategoriji je Sam Smith, najboljši latinopevec je Enrique Iglesias ...

Na triurnem glasbenem dogodku, ki ga je povezoval Pitbull, so najpomembnejše nagrade pobrali moški, so pa premori pripadli nežnejšemu spolu. Popzvezdnice so s svojimi vročimi nastopi navdušile predvsem moški del občinstva, Jennifer Lopez je tako zapeljevala z Iggy Azaleo, nastopile so še Ariana Grande, Selena Gomez, Nicki Minaj, Lorde, Fergie, Mary J. Blige, Taylor Swift ...