"Mac, zdaj imam tremo jaz. Ta je zate," je na odru dejal znani glasbenik John Mayer. Foto: AP
Koncert je sklenil Travis Scott, ki je navzoče opomnil, naj prijateljem povejo, da jih imajo radi. Foto: AP

Glasbenika, ki je 7. septembra umrl v 27. letu starosti, so se med drugim spomnili Action Bronson, Anderson.Paak, Chance the Rapper, Dylan Reynolds, Domo Genesis, Earl Sweatshirt, J.I.D, John Mayer, Miguel, Njomza, ScHoolboy Q, SZA, Thundercat, Travis Scott, Ty Dolla $ign in Vince Staples.

Koncert so začeli z naborom Millerjevih videoposnetkov iz otroštva, ki so bili osredotočeni predvsem na njegovo močno strast do glasbe, ki se je začela zelo zgodaj.

Med drugim je nastopil tudi John Mayer, ki je zbranim predstavil skladbo Small Worlds z Millerjevega zadnjega albuma Swimming. "Pred nekaj meseci sem Maca videl, kako je to odigral v hotelski kavarni. Stopil je na oder in imel kar precej treme. Mac, zdaj imam tremo jaz. Ta je zate."

Nato je na oder stopil Zane Lowe, znan po oddajah na BBC-jevem radiu, ki je prosil za trenutek tišine, hkrati pa se je poklonil še žrtvam strelskega napada v Pittsburghu. Sledilo je še kaj nekaj nastopov, vsi pa so imeli rdečo nit v tem, da so se spominjali Millerjevega življenja in dela, poroča ameriški tabloid People.

"Mac, hvala ti za ogromno različnih stvari – hvala ti za glasbo, ki si jo ustvaril, za vse priložnosti, ki si mi jih ponudil, in hvala ti za vsa prijateljstva, ki si jih zgradil s svojo glasbo in umetniško žilico," je dejal Chance the Rapper. Koncert je z mislijo, da je ključ do vsega ljubezen, sklenil Travis Scott. "Rad bi, da vsi ostanete močni. Če ste danes prišli s prijateljem, vam na srce polagam, da jim poveste, da jih imate radi."

Ob koncu koncerta so se vsi nastopajoči zbrali na odru, pridružila pa se jim je tudi Millerjeva družina – njegova mati Karen Meyers, oče Mark McCormick in brat Miller McCormick. "Mislim, da je vsa podpora, ki smo jo prejeli, jasno vidna in je odličen poklon Malcolmovemu neverjetnemu življenju," je dejala raperjeva mati. "Njegov oče, brat in jaz smo neizmerno hvaležni vsem, ki so sodelovali pri pripravi tega koncerta, ter vsem oboževalcem in prijateljem, ki še naprej podpirajo njegovo vizijo. Bil je resnično ljubeča oseba, z neverjetnim nasmehom in dušo, ki je želela ta svet narediti boljši."

Glasbenika so 7. septembra na njegovem domu v severnem Hollywoodu našli mrtvega, po neuradnih podatkih pa naj bi bil zanj usoden prevelik odmerek mamil. Zaslovel je leta 2011 z albumom Blue Slide Park, ki je bil prvi neodvisno izdani album po letu 1995, ki se je uvrstil na vrh Billboardove lestvice 200. Svetovno prepoznavnost je dosegel leta 2013, ko je v pesmi The Way moči združil z glasbeno zvezdnico Ariano Grande, s katero sta leta 2016 postala par in se razšla maja letos.