Z rdečo rožo v laseh se je Bilbi po več kot letu dni vrnila v prestolnico. Foto: BoBo
Z rdečo rožo v laseh se je Bilbi po več kot letu dni vrnila v prestolnico. Foto: BoBo
Bilbi
Tokrat se je prvič predstavila v živo sredi Ljubljane s svojo spremljevalno skupino Direktorji. Foto: BoBo
- Veter Joče
- Nič me ni sram
- V dnevni doma
- Drobne slike
- Hvala za vijolice
- Ko tvoja sem še bila
- Rdeči plašč
- Nič ne de
- Obljubi
- 505
- Pesem za včeraj
- Hipijska
- Toskana
- Kaj pa ti
- Če srce se vname
- Konichiwa
- To ni blues
- Jokala bom jutri
- Iskrice
-------------------
- Hvala za vijolice
- To ni blues
Bilbi
Večer so poleg čutnih balad zaznamovali predvsem solistični inštrumentalni vložki. Foto: BoBo

Delež Petra Dekleve na kitari, Davorja Klariča na klaviaturah, Luke Hermana Gaiserja na basu in Urbana Krča na bobnih - četverice, ki sestavlja Bilbino spremljevalno skupino Direktorji - predstavlja pevko v drugi luči. Od baladnih izpovedi, kjer je bil v ospredju vokal, na Drobnih slikah, v živo Bilbi prepušča precej prostora instrumentalnim "egotripom". Še več - tudi sama poseže občasno na kazu piščali (s podobnimi zvoki, kot smo jih vajeni pri Zaz).

"Onadva (Dekleva in Klarič op. a.) sta srečneža, ki dobita največ solaž. Nekaj jih dobi tudi moj kazu (smeh). To je tudi namen, saj to opravljata briljantno. Sta pa tudi pozorna na moj vokal, da ga ne potopita. Gre za zelo lepo prepletanje in sodelovanje," je pojasnila Bilbi za MMC. Zvok je tako precej drugačen od prvega albuma, saj je bil tudi cilj skupine, da se približa – kot je dejala Bilbi – rokenrolu.

Bilbi je na živahne ljubljanske ulice prišla z – po Lentu – zaspanih mariborskih ulic. Zvok, ki ga je predstavila sinoči v Paviljonu - s čimer se je tudi začela serija brezplačnih koncertov, ki bodo tam še naprej vsako sredo do 27. avgusta -, je tako bližje ritmu, ki ga je predstavila na letošnji Emi s skladbo To ni blues. V ospredju je poleg njenega izrazitega vokala Klaričev "elevatorski" dotik na črno-bele tipke in Deklevov distorzijski zvok kitare, v sicer milejši obliki.

To so sinoči vsi zbrani pred Pavilijonom, ki jih ni posrkala nogometna vročica, lahko slišali že s prearanžirano prvo skladbo večera (sicer tudi s prvenca) Veter Joče. Bilbi se je vrnila v prestolnico po več kot letu dni na samostojni koncert. In zaradi toplega sprejema, kot je dejala sama, doživela manjši "kulturni šok". "Malo je bilo treme, ker mora biti. Ampak bila je krasna noč, krasno občinstvo in mi smo uživali," je priznala pevka po nastopu za MMC.

Obvezna rdeča nit
Uro in pol trajajoči koncert je tako poleg skladb z Drobnih slik in nekaterih novosti spremljal pevkin poskus, da v spremnih besedah približa del Štajerske statičnemu ljubljanskemu občinstvu. "Vedno skušam splesti zgodbo – vsaj zame -, da imam rdečo nit in z njo lahko pletem koncert od začetka do konca in držim energijo," je razkrila Bilbi.

Glasbenica je v repertoar vnesla kar nekaj skladb, ki se bodo znašli na njenem novem albumu Toskana jeseni. Niz novih skladb je odprla s singlom V dnevni doma - uokvirjenjem novih realističnih motivov s kančkom šaljivosti: "Jezi te še Balašević, ker je že vse napisal." Po "prelomu" začetne zadržanosti s starima uspešnicama Hvala za vijolice in Ko tvoja sem še bila je predstavila tisti "udarniški" del, ki bo napovedano krasil nov album s "furjasto" zgodbo – tokrat izvedeno sredi ljubljanskih ulic - Rdeči plašč.

"Na novem albumu bo veliko rokenrola. In seveda tudi nekaj balad. Ampak prevladujejo bolj živahne stvari. Za zdaj se še odločamo, koliko skladb bo pristalo na albumu, saj je nabor kar velik. Smo na polovici snemanja in lahko že zdaj izdam, da bo bolj migajoča plošča," je v smehu za MMC dejala Bilbi.

Balade v ospredju
Vseeno so bile sinoči na koncertu še vedno prevladujoče "srce parajoče balade" z Drobnih slik. "Zdaj se bomo za hip prestavili na en pomol in si predstavljali, kako ladja z zelo lepimi mornarji pluje stran. Na tem pomolu ostane ena deklica v rdeči obleki," in zazvenela je Nič ne de.

Znotraj repertoarja so izstopale še čutna izpoved Obljubi, nostalgija, ki jo nosi 505 (spomin na nekdaj priljubljene žvečilke) ter zrelejša izvedba Konichiwa, katere besede sta najprej na Emi 2011 predstavili dvojčici Prusnik. Tu se je za obiskovalce šele dobro začelo, saj so jim sledile bolj znane To ni blues, Jokala bom jutri in Iskrice (v rojstnodnevni poklon dveh obiskovalcev). In za bis še ponovitev najbolj udarnih: To ni blues in Hvala za vijolice. Skromno prepevanje za zdaj njene največje uspešnice pa so zbrane glave nadomestile s sklepnim aplavzom.

"Vedno je nekaj posebnega v prestolnici," je za konec dejala Bilbi.

Več utrinkov s koncerta si lahko pogledate spodaj.

- Veter Joče
- Nič me ni sram
- V dnevni doma
- Drobne slike
- Hvala za vijolice
- Ko tvoja sem še bila
- Rdeči plašč
- Nič ne de
- Obljubi
- 505
- Pesem za včeraj
- Hipijska
- Toskana
- Kaj pa ti
- Če srce se vname
- Konichiwa
- To ni blues
- Jokala bom jutri
- Iskrice
-------------------
- Hvala za vijolice
- To ni blues