Prvencu je nazdravljala slovenska elita. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prvencu je nazdravljala slovenska elita. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rok Pečečnik - Tristan
Rok Pečečnik - Tristan je stopil na samostojno glasbeno pot. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Joc Pečečnik in Mojmir Sepe
Ponosni oče Joc Pečečnik je pozdravil na sinovi promociji moža, ki je pripomogel k nastanku albuma, Mojmirja Sepeta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jure Robežnik
Glavni 'krivec' za Rokov oz. Tristanov prvenec je - kot smo izvedeli sinoči - legendarni Jure Robežnik. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Družina Pečečnik
Rok oz. Tristan v družbi svojih najbližjih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

19-letni sin uspešnega podjetnika Joca Pečečnika, Rok, je izdal svoj prvenec z naslovom Večer za dva, ki ga je predstavil najbližjim in slovenski eliti v Klubu Cankarjevega doma. "Mislim, da lahko brez težav zatrdim, da to ni moj projekt. To je projekt od Roka, jaz sem malce pomagal pri organizaciji: nakupil kakšno vrtnico, rezerviral kakšno dvorano. Malo ga pa tudi usmerjam in poskušam pomagati," je za MMC dejal njegov oče Joc.

Cel pogovor z Rokom oz. Tristanom si boste lahko ogledali v prihodnjih dneh.

Pri Rokovem glasbenem udejstvovanju sta mu pomagala znana slovenska skladatelja Mojmir Sepe in Jure Robežnik, ki sta se lotila aranžmajev. Sam album priredb nekaterih največjih slovenskih uspešnic je Pečečnik ob pomoči svoje ekipe posnel v dobrega pol leta. "Prepričala me je neverjetna poučenost tega zelo mladega fanta. Najprej ga niti ne vzameš tako zares. Nato pa vidiš, da on ve o tej naši muziki neverjetno veliko, da jo obvlada, študira, proučuje ... In seveda to enemu človeku, kot sem jaz, godi. Da pride en mlad fant, ki pozna mojo glasbo in glasbo mojih kolegov tako dobro in jo želi interpretirati. To redko doživimo," je za MMC pojasnil Robežnik. Sepe pa je ob tem dodal: "On je navdušenec za glasbo. On je navdušenec za slovensko glasbo. In takoj smo se ujeli."

Album pesmi Slovenske popevke v novih preoblekah je novinarka Miša Čermak v spremni besedi poimenovala "Tristanova glasbena pravljica" in ob tem pojasnila, da je Rok postal Tristan "zaradi nesmrtne ljubezni, zaradi večne zvestobe do njegove Izolde, do glasbe stare Slovenske popevke! In ljubezni do dobre glasbe brez letnic in meja".

"Glasba je zame nedotakljiva zadeva. Zato je posebna. Ne morem je prijeti niti videti, lahko jo le samo slišim in čutim in to je tudi najlepši čar, ki ga ima - da je neoprijemljiva," je za MMC dejal Tristan oz. Rok.

Pevca sta že v otroštvu zanimala kultura, gledališče, umetnost, predvsem pa zgodbe preteklosti. "Prvo kot prvo sem Slovenec. Moja kultura je na prvem mestu. Hudo mi je samo, ker ljudje mislijo, da slovenska kultura ni konkurenčna, na primer francoski, španski, nemški, angleški ... Jaz se bom s to tezo strinjal, ker jo tudi preseže, ne samo da je konkurenčna. Mislim, da ne bi smela biti konkurenca, ampak da bi se morale zlivati. Težava pa je, če ena kultura uniči drugo, kot se to dogaja pri nas," je svojo očaranost nad slovensko glasbo za MMC pojasnil Rok oz. Tristan.

Ko je bil star šestnajst let, je sedel za babičin klavir in se po spominu in posluhu začel učiti znane melodije. In postal je neločljiv z glasbo. A ne samo klavir, pozneje se je lotil učenja tudi prečne flavte. "Nisem hotel biti Mozart, hotel sem biti Sepe, a on je imel pomembno prednost - imel je poezijo," je zapisano v spremni besedi, ki spremlja plošček. Pravo ljubezen do glasbe je spoznal šele s petjem. In kako to, da ni ubral očetove podjetniške poti? "Te stvari me nikoli niso zanimale. V veliko stvareh sva zelo različna. Ta pot, ki jo je on izbral, je njemu zelo pisana na kožo, meni ni," je zatrdil za MMC Rok oz. Tristan.

Povabljenci nazdravljali ob Tristanovi glasbi
Nekaj let pozneje ... in večer, ko je prepeval pred svojo družino in prijatelji ter slovensko gospodarstveno in politično elito, je prišel. In kako dobro so pravzaprav zbrani poznali Tristana? Nekdanja mis Hawaiian Tropic Tina Gaber je njegovo glasbo spoznala prek spleta, potem ko je prejela vabilo na predstavitev prvenca. Podjetnik Erazem B. Pintar je poznal Roka že od malih nog, toda v vlogi pevca ga je prvič videl in slišal šele sinoči, je povedal v krajšem pogovoru za MMC. Podjetnik Janez Škrabec pa je že v začetku našega pogovora poudaril, da ni glasbeni strokovnjak, toda "verjetno bo potrebno še veliko dela", je bil kljub vsemu realističen.

Več pa si lahko pogledate v spodnjih videih in fotogaleriji.