Iced Earth so se sinoči vrnili v Slovenijo v sklopu svoje evropske turneje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Iced Earth so se sinoči vrnili v Slovenijo v sklopu svoje evropske turneje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Iced Earth
Iced Earth je projekt, ki ga je leta 1985 začel kitarist Jon Schaffer. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
- Democide
- Dark Saga
- V
- If I Could See You
- Disciples of the Lie
- Jekyll & Hyde
- Among the Living Dead
- Red Baron/Blue Max
- Blessed Are You
- Vengeance Is Mine
- Cthulhu
- My Own Savior
- The End?
- A Question of Heaven
--------------------
- Dystopia
- Watching Over Me
- Iced Earth
Iced Earth
Z Iced Earth se je tudi vrnila maska Anonymous, ki jo v zadnjem času nosijo s sabo po nastopih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Skupina, ki se približuje 30. obletnici svojega delovanja, je svojevrsten odsev časa, skozi katerega je premagovala vse težave. No, natančneje Schaffer, ki je v zadnjem obdobju okoli sebe zbral kitarista Troya Seeleja, baskitarista Luka Appletona, bobnarja Jona Detteja in pevca Stuja Blocka. Block se je skupini pridružil leta 2011 in s tem dobil težko nalogo, da se približa standardom, ki so jih postavili njegovi predhodniki.

Polna Katedrala Kina Šiška (sicer ne nabito polna) je po ogrevanju, za kar so poskrbeli predskupini Warbringer in Elm Street, nekaj minut do desete ure zvečer pozdravilo udarce najbolj svežega člana skupine, Detteja, ki se je letos pridružil skupini. Vrnitev na prvi sneženi dan v prestolnici, potem ko so bili v spominih nekaterih obiskovalcev še sveži vtisi iz njihovega poletnega nastopa na Metal Days je po nekaj odpetih tonih in pripovednih "growlih" že vrnilo tisto miselnost "iced earth".

Obiskovalci so sledili pozivom "haj, haj" in složno dvigovali roke v zrak. V dobrih dveh urah je skupina ob precej bučnem odmevu Katedrale ponudila prerez svojih težkometalskih zvokov, ki so se občasno spogledovali s heavy rockom in mirila ozračje z baladami, kot je If I Could See You.

Iced Earth so še enkrat več potrdili, da so del zgodovine, ki jo je treba doživeti. Zgodba sega v 80. leta prejšnjega stoletja, ko je skupina Purgatory izdala svoj prvi demoposnetek. Skladbo Night of the Stormrider bi moral prvotno odpeti Gene Adam, toda edini zdaj še stoječi član Iced Earth (vmes so se zamenjali že vsi drugi) Schaffer je takrat izrazil skrb, da Adam ne bo zmogel odpeti vokalnih melodij, in ga zato prosil, da odide na nekaj pevskih vaj. Adam je njegovo prošnjo zavrnil in nadomestil ga je John Greely, ki so ga pozneje tudi vrgli iz skupine.

Shafferjevi boji na sodišču
Le nekaj tednov po izdaji Night of the Stormrider je Shaffer šel v vojno proti založbi Century Media, ker jim niso uredili novih snemalnih ur. Domnevno pa mu tudi niso izplačali honorarja iz naslova prejšnjih dveh albumov.

Zadeve so se po uredile in po triletnem odmoru se je skupina vrnila z novim vokalistom - Matthewom Barlowom, Jonovim svakom (saj se je poročil z njegovo sestro). Barlow je zapustil skupino leta 2003 med snemanje albuma Department of Homeland Security. Njegove vokalne linije je odpel Tim Owens, ki so ga takrat vrgli iz Judas Priest.

Kot zanimivost: Barlow je postal policist in se pridružil skupini First State Force Band, ki je bila sestavljena izključno iz policistov, s katerimi so gostovali po različnih šolah in promovirali geslo: "Recite ne drogam. Ostanite v šoli." K metalu se je vrnil leta 2007, ko se je pridružil skupini Pyramaze. Schaffer je izkoristil ta trenutek in ga povabil, da je odpel The Crucible of Man. Toda Barlow se je kmalu spet vrnil k policijskemu življenju. Po tem sta skupino zapustila tudi basist Dennis Hayes in vokalist Owens.

Pred dvema letoma se je Iced Earth znova znašel v sodnem sporu. Njihova založba Century Media je izdala tožbo proti 7.000 spletnih uporabnikov, ki so delili njihov album Dystopia in album Dark Adrenalin skupine Lacuna Coil's. Schaffer je v uradni izjavi na Facebookovi strani skupine zapisal, da se pri tem založba ni posvetovala z njim, kajti če bi se, jim tega ne bi dovolil. Vtis je popravljal na turneji, v sklopu katere se je tudi sinoči vrnil v Ljubljano.

Več utrinkov s koncerta si lahko pogledate spodaj.


- Democide
- Dark Saga
- V
- If I Could See You
- Disciples of the Lie
- Jekyll & Hyde
- Among the Living Dead
- Red Baron/Blue Max
- Blessed Are You
- Vengeance Is Mine
- Cthulhu
- My Own Savior
- The End?
- A Question of Heaven
--------------------
- Dystopia
- Watching Over Me
- Iced Earth