Protoje je kljub maloštevilnemu občinstvu pripravil korekten koncert. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Protoje je kljub maloštevilnemu občinstvu pripravil korekten koncert. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Prvi je pred mikrofon stopil I-Razor. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Klub Pržan se je preoblekel v reggae barve. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Na obrobju mesta se je zvečer precej shladilo, tako da je Protoje nastopil kar s šalom. Foto: MMC RTV SLO/P.S.

Najbolj zagreti so se na prizorišču kluba Pržan začeli zbirati kmalu po 9. uri zvečer, ko so za glasbeno podlago skrbeli didžeji. Pod oder pa se je okoli 100 gostov premaknilo šele okoli polnoči, ko se je iz zvočnikov zaslišal glas Avstrijca I-Razorja.

Druščino je v gibanje spravil s svojimi poskočnimi ritmi in jamajškim naglasom, nastop pa je končal z napovedjo zvezd večera Protojeja in Don Corleoneja.

Protoje je mladi up jamajške glasbe, ki mu je uspelo združiti klasično rootsglasbo z modernejšim zvokom in mu dodal še ščepec dancehalla. Na sceno je prišel leta 2009 s skladbo Arguments, leto pozneje pa je sklenil tesno zavezništvo z enim največjih jamajških producentov, Don Corleonejem.

Zabava je bila sicer organizirana v sklopu festivala Overjam, ki bo od 26. do 28. julija v Vrtojbi pri Novi Gorici, v bližini mednarodnega mejnega prehoda. Glavni zvezdi festivala bosta Jamajčana Sizzla Kalonji in Jah Mason.

Glasbeni razpored na glavnem odru:

Četrtek, 26. julij 2012:
ZAA (Srbija)
Makako Jump (Italija)
Sizzla Kalonji & The Firehouse Crew (Jamajka)

Petek, 27. julij 2012
R.esistence in Dub (Italija)
Train To Roots (Italija)
Jah Mason (Jamajka)

Sobota, 28. julij 2012
Siti Hlapci (Slovenija)
The Authentics (Italija)
Zion Train (Velika Britanija)

Odraščala v času revolucije reggaeja
Samo nekateri redki izbranci se lahko ponašajo z več kot 65 albumi, 1.300 pesmi in 15 let uspešnic. Sizzla Kalonji je eden izmed njih. Rodil se je kot Miguel Collins leta 1976 na Jamajki. Med odraščanjem v 80. letih je dobil priložnost, da postane priča eksploziji reggaeja in dancehalla. Oborožen z znanjem je začel piliti svoje sposobnosti in potovati z največjimi glasbeniki tistega časa. Tako si je Sizzla ustvaril ime in se je uvrstil med najboljše.

Njegova kombinacija rastafarijanskih načel in najnovejših ritmov dancehall mu je ponudila veliko prednost pred drugimi glasbeniki. Nadarjen pisec besedil in strasten izvajalec je porušil meje in pritegnil pozornost vseh tistih, ki iščejo kaj novega.

Jah Mason se je rodil v Manchester ParishU na Jamajki leta 1970. V otroštvu so ga imenovali Perry Mason zaradi njegove sposobnosti reševanja sporov. S tem imenom je leta 1991 izdal svoj prvi single Selassie I Call We. Leta 1995 se je pridružil Rastafarijancem gibanja Bobo Ashanti in začel nastopati pod imenom Jah Mason.

V reviji Jamaica Gleaner so o njegovem albumu Wheat and Tears zapisali: "Ljubiteljem glasbe hardcore reggae album zagotavlja obilo vibracij za dobro počutje." David Jeffries iz Allmusic pa ga je opisal kot "neutrudnega umetnika, sposobnega izražati ljubezen, patos, revolucijo, duhovnost in tankočutnost."

Na odrih tudi številni domači glasbeniki
Poleg mednarodno priznanih zasedb in lokalnih italijanskih glasbenih ustvarjalcev bo na festivalu mogoče slišati tudi izvrstne slovenske izvajalce reggaeja. V četrtek bodo plošče sukali koprski Freedom Fighters, v soboto bodo na glavnem odru nastopili mariborski Siti hlapci, na odru Overstage se bosta predstavila Puparobie & Dubsystem sound in Ziggi & Dubtafari sound, na odru Dancehall bodo obiskovalce razgreli energični Roots in Session iz Ljubljane, na odru Dub area pa Djane Sista.

Obiskovalci festivala bodo imeli na voljo brezplačno kampiranje v neposredni bližini prizorišča. Tisti, ki si želijo prave postelje, pa bodo lahko prenočili v Dijaškem domu Nova Gorica. Poskrbljeno bo za stranišča, tuše, hrano, pijačo in spominke.