Moonlight Sky trenutno delujejo kot akustični trio. Foto: Osebni arhiv Moonlight Sky
Moonlight Sky trenutno delujejo kot akustični trio. Foto: Osebni arhiv Moonlight Sky
- Barely Modern
- Bro
- Furry Walls
- Hamo & Tribute 2 Love
- Helahirn
- Icarus Down
- Katice
- Kill Kenny
- Moonlight Sky
- Napravi mi dete
- Puppetz
- The Vast Blasts
Moonlight Sky
Moonlight Sky je skupina, ki jo že nekaj let zaznamuje žanrska raznolikost. Foto: Osebni arhiv Moonlight Sky

Janez Moder na basu, Miha Petric na kitari ter Žiga Kožar na bobnih in tolkalih trenutno delujejo kot akustični trio. Maja lani so izdali svoj tretji album in v času svojega delovanja imeli okoli sto koncertov, večinoma po Sloveniji in nekaj na Hrvaškem in v Avstriji.

Letos so se prvič prijavili na Slovenski teden glasbe (STG). Mednarodna komisija jih je izbrala med 111 prijavljenimi in jim tako povečala možnosti, da letos nastopijo vsaj na enem izmed partnerskih festivalov STG-ja, med katerimi so srbski Exit, madžarski Sziget, hrvaški Terraneo, makedonski Taxirat ter avstrijska Waves Vienna in Springfestival.
"STG se nam zdi priložnost za skupine, ki bi same težko prišle do nastopov na takšnih prizoriščih," je za MMC pojasnil Petric.

Z njim smo izmenjali nekaj besed pred nastopom skupine v sklopu tekmovalnega dela STG-ja 7. februarja v Menzi pri koritu.


Že zaradi svoje fuzije glasbenih slogov veljate v Sloveniji za edinstvene. Je to prednost ali slabost - če gledate z vidika, da konkurenca krepi?
V interesu nam je, da se število fusion džezskupin poveča, da je čim več avtorske produkcije, saj je to edini način, da bodo ti žanri v našem prostoru bolj prisotni. Ne počutimo se omejene s slovenskim prostorom, ker glasba ne pozna meja (naša glasba je instrumentalna).

Kako bi sebe opredelili žanrsko?
Do zdaj smo izdali tri CD-je, ki se žanrsko precej razlikujejo. Trenutno igramo instrumentalni fusion - mešanico džeza, etnoglasbe in bluza.

Ste ena izmed redkih domačih skupin, ki je obstala več kot 12 let v prvotni zasedbi. Kako to?
Prvotna člana v zasedbi sva Miha Petric in Janez Moder, bobnar Žiga Kožar pa se je pridružil pred štirimi leti. Na prvih dveh CD-jih so z nami sodelovali še Andraž Kržič, Bor Zakonjšek, Izak Košir in Aleš Kajtna. S skupino želimo raziskovati meje glasbenega sveta in nam jih še ni uspelo najti.

Lani je izšel vaš zadnji album. Kako ste pristopili k njegovemu ustvarjanju v primerjavi z, na primer, prvim?
Zadnji album je instrumentalni album z naslovom Changing Parameters. Kot nakazuje že naslov, smo se ukvarjali s spreminjanjem parametrov v glasbi. Igrali smo se s harmonijo, ritmom in melodijo in jih obračali ter tako prišli do novih. Tudi ti seveda niso dokončni. Se pa pri izvajanju vseeno držimo osnovne forme skladb. Pri prvih dveh ploščah smo imeli še vokal in klaviature, ki jih zdaj ni. Poleg tega je zdaj električno kitaro zamenjala akustična.

Je Moonlight Sky za člane skupine prva služba ali prva prostočasna dejavnost?
Delo v skupini jemljemo resno, to pa je tudi edino, kar je pomembno. Pri nas samo od nastopov tovrstne žanrske skupine ne morejo preživeti. Skupino jemljemo kot primarno, imamo redne vaje. Vsi sodelujemo še v drugih glasbenih projektih, skupinah.

- Barely Modern
- Bro
- Furry Walls
- Hamo & Tribute 2 Love
- Helahirn
- Icarus Down
- Katice
- Kill Kenny
- Moonlight Sky
- Napravi mi dete
- Puppetz
- The Vast Blasts