Glasba

Poudarki

  • Kratka zgodovina "ljubiteljic glasbenikov"
  • Zlata leta so bila sedemdeseta
  • Pamela Des Barres napisala vrsto avtobiografskih knjig
Sable Starr, nekronana kraljica nove generacije losangeleških groupies v 70. letih. Spala je s številnimi rockzvezdniki, vključno z Jimmyjem Pageem, Marcom Bolanom, Johnnyjem Thundersom in Richardom Hellom. Lani je umrla zaradi možganskega tumorja.
       Prave groupies so tiste, ki jim gre v prvi vrsti za glasbo: hočejo biti obdane z glasbo. Da vidi, od kod vse prihaja, kaj poganja te fante, od kod prihaja "čarovnija".       
 Pamela Des Barres
       Vse ženske so groupies.       
 Mick Jagger
Pamela Des Barres se danes ukvarja pretežno s pisanjem, poučevanjem in jogo. Zakonski stan jo je razočaral - verjetno zato, ker je ostala zvesta svoji groupie mladostni karieri in se poročila s pevcem Michaelom Des Barresom. Ločila sta se, ker jo je - varal.
Zgodba (uspešne groupie) zase je Cynthia Plaster Caster. Ime si je prislužila z delanjem mavčnih odlitkov spolnih udov rock zvezdnikov. V različnih stanjih vzburjenosti. Njen najljubši? Jimi Hendrix.
Cvet kalifornijskih groupies iz 70. let: Queenie, Lori Maddox, Sable Starr in Karen Umphrey.

Dodaj v

Groupie: Med gorečo oboževalko in kurbo

Spomini na neko obdobje
21. april 2010 ob 19:13
Los Angeles - MMC RTV SLO

"Vsi moji fantje so kršili vsa pravila, ker pri rokenrolu gre za točno to," pravi Pamela Des Barres, ki je spala z Mickom Jaggerjem, Jimom Morrisonom in Jimmyjem Pageem. Ultimativna supergroupie.

Z besedo "groupie" se danes morda malce razmetava - vsaka, ki kampira pred vrati dvorane ure pred koncertom ali se krčevito oklepa železne ograje prve vrste pod odrom, pač ni groupie.

In danes, ko so premnogi glasbeniki tisto slovito mantro "seks, droge in rokenrol" zamenjali za indijske dišeče palčke, zeleni čaj in konvencionalno družinsko idilo, groupies nimajo več pomena in slovesa, kot so ga imele na vrhuncu, v 70. letih.

Sladka dekleta sladkih imen
Cherry Vanilla, Dee Dee Keel, Cynthia Plaster Caster, Lori Lightning
... Imena, ki bi jih lahko nosili okusi lizik. Ali pa napihljivih sekslutk. To ni naključje. Groupie je namreč po definiciji "oseba, ki išče čustveno in seksualno intimnost z glasbenikom ali kakšnim drugim zvezdnikom".

Che rry, Pamela, Cynthia in Lori niso po koncertu čakale pred vrati turnejskega avtobusa Led Zeppelinov in Rollingov zato, da bi dobile avtogram ali trzalico.

Res pa je, da je, denimo, Robert Plant ločil med oboževalkami, ki so si želele le krajši skok med rjuhe s svojim idolom, in dekleti, ki so z glasbeniki potovale na daljša časovna obdobja in delovala kot nekakšne nadomestne žene ali matere, ko so skrbele za njihove dragocenosti, garderobo, mamila in družabno življenje.

Groupies v polnem pomenu besede. Nekakšna bolj predana verzija Penny Lane (upodobila jo je Kate Hudson) in druščine v filmu Almost Famous (Skoraj slavni, 2000) - samo, da so se tam imenovale "band aides" ali "pomočnice benda".

Sid in Nancy - slaba romanca
"Polno zaposlena" groupie je bila tudi Nancy Spungen, ki je celo postala uradno dekle Sida Viciousa iz The Sex Pistols - dokler je ni ta v enem od svojih zadetih besnenj ubil v sobi newyorškega hotela Chelsea. Stara je bila 20 let.

Tudi Pamela Des Barres je bila take vrste groupie. Za razliko od mnogih deklet, ki so pri 15 spale z zvezdniki, pri 16 posnele pornofilm v kakšni temačni garaži, pri 17 pa vzele prevelik odmerek, je danes 61-letna Američanka preživela najbolj burno obdobje v svetu glasbe - in leta pozneje o svojih doživetjih napisala dve avtobiografski knjigi: I'm With The Band (1987) in Take Another Little Piece of My Heart: A Groupie Grows Up (1993).

"Groupie je rockbendu to, kar je bila Marija Magdalena Jezusu," neskromno pove.

Varanje sprejemljivo
Pamela je poosebljala čisto bistvo groupie: po pravilu je hodila izključno z glasbeniki: "Hrepenela sem po naslednjem velikem fenomenu na lokalni glasbeni sceni - in po vseh njegovih mamilih."

Bila je v prvih vrstah, v backstageu, nosila jim je kitare, jim polnila kozarce, kupovala cigarete. Žonglirala je s po dvema članoma skupine naenkrat in divje flirtala z vsemi preostalimi, ki so ji padli v oko.

"V tistih časih je bilo v tistih krogih varanje sprejemljivo. Če vas je ljubimec predstavil prijatelju, je bila velika verjetnost, da boste spale tudi z njim," priznava Bebe Buell, ena bolj znanih groupies iz 70. let, ki ji je taka sproščena zveza s Stevenom Tylerjem (Aerosmith) prinesla hčerko Liv Tyler.

Resnična Penny Lane
Bebe je bila v svojem času izjemna lepotica, ki se je podala "harati" po newyorški glasbeni sceni takoj po koncu srednje šole. Ukvarjala se je z manekenstvom, bila je Playboyeva zajčica in muza skorajda vsakega rockzvezdnika tistega obdobja, ki pod svoje trofeje prišteva vse od Micka Jaggerja, Iggyja Popa in Davida Bowieja do Jimmyja Pagea, Roda Stewarta in Elvisa Costella.

Lik Penny Lane iz Almost Famous temelji prav na Bebe.

A tanka je linija med rockmuzami, kakršna je bila ona, ali pa, denimo, Patti Boyd, ki je Erica Claptona tako navdahnila, da ji je napisal med drugim Laylo in Wonderful Tonight, in zgolj glorificiranimi kurbami, ki jim bo življenjski cilj izpolnjen že s potešitvijo drugorazrednega bradača v usnju na kemičnem stranišču v festivalskem zaodrju.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
hegel
# 21.04.2010 ob 22:04
dragi MMC...

morda bi vas opozoril na nekaj podrobnosti, ki so se vam zapisale. in ne bom sel pregloboko.

1. Eric Clapton ni nikoli napisal pesmi Wonderful Night, temvec kvecjemu Wonderful Tonight...
2. Patti Boyd je bila med drugim tudi tudi Claptonova zena, kar bi znal biti pri posvecanju pesmi vse prej kot zanemarljiv podatek, mar ne...
Kapitan Kljuka
# 22.04.2010 ob 13:30
Vse pijano, vse zadeto... Rock on!!!
Botox45
# 22.04.2010 ob 05:54
http://en.wikipedia.org/wiki/Nancy_Spung
en

nisem prepričan, da je upraivčeno s tako gotovostjo zapisati, da je nancy spungen ubil sid vicious ...

drugače pa ja, nori časi ... alternativno naravnanim ljudem se je preprosto strgalo, kar verjetno niti ni čudno, glede na tedanje zgodovinske okoliščine. vsekako pa te scene definitivno ne gre poveličevati (dobri stari časi in te stvari). hvala za obilico dobre muzike, blaznost scene pa je treba hladnokrvno zanalizirati in se iz nje kaj naučiti. sodobni precej omiljen, modificiran derivat hipijade, je po mojem sodobna indie scena, od katere valov pa na slovensko pljuskajo dorbne kapljice, se mi zdi.
slaya
# 22.04.2010 ob 02:11
@geek

slika: 7/14 - leva je kot mama od planta
9/14 - kitarist od Slayed
13/14 levo plant, desno bonham od zeppelinov

10,12,14 mi pa ni jasn keri kroniki so
go keith go
# 21.04.2010 ob 22:51
Sejnik,
Pattie Boyd je bila groupie? Hmm. Po moje ne v tem klasičnem pomenu besede (prej muza tako za Harrisona kot za Claptona) razen, če nastopamo s stališča Micka Jaggerja, ki je napisano zgoraj.
LFC
# 21.04.2010 ob 21:10
Jah, kje so tisti dobri cajti...
geeek
# 21.04.2010 ob 20:56
Vse ok, sam kdo so sploh ti modeli na spodnjih slikah? prepoznam samo Iggy Popa in pa Blondie.
Dejte no mal napisat.
elaine
# 22.04.2010 ob 13:40
kakšen je sploh to sex bil, če so bili ves čas zadeti?
uros23
# 21.04.2010 ob 23:04
Še pred Claptonom je bila Pattie Boyd poročena tudi z Georgom Harrisonom, ki ji je posvetil Something, Clapton pa poleg naštetih tudi Bell Bottom Blues. Če kaj, potem je Pattie gotovo ena največjih rock muz. Zanimivo pa je, da sta tudi po "zamenjavi" ostala dobra prijatelja, čeprav je Clapton album Layla & Other Assorted Love Songs (kjer je še nekaj bluesovskih priredb pesmi s tematiko neuresničene ljubezni) napisal, ko je Pattie še bila z Georgom. No, tudi njuna zgodba se je končala se mi zdi na zečetku 90ih.
1japajade2
# 21.04.2010 ob 19:28
*facepalm*, kua pa druzga
sejnik
# 21.04.2010 ob 22:31
@hegel
glede druge točke - saj v tem je bistvo, da je bla Pattie Boyd groupie, ki je ostala malo dalj, ne le za par noči (poročila sta se 2 leti po Wonderful Tonight)
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
17
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo