Glasba
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 30 glasov Ocenite to novico!
Nuški Drašček je med prvimi čestitala drugouvrščena na letošnji Popevki Jana Šušteršič. Foto: Jani Ugrin
Petčlanska strokovna žirija je izbrala tri najboljše skladbe, zmagovalno popevko pa so nato v velikem finalu določili gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem. Foto: Jani Ugrin
Nuška Drašček je nagrado prejela iz rok lanske zmagovalke Eve Boto. Foto: Jani Ugrin
Dvojec Mon'ami je pri ustvarjanju glasbe in besedila za skladbo Kušn me sodeloval z Rokom Lunačkom in Blažem Hribarjem, za aranžma pa je poskrbel Primož Grašič. Z enako zasedbo je pri pripravi glasbe in besedila sodelovala tudi Jana Šušteršič, za aranžma skladbe Sama pa je poskrbel Patrik Greblo. Foto: Jani Ugrin
       Nuška je carica – ena izmed prvih ljudi, ki sem jih spoznala, ko sem prišla v Slovenijo. Odlična pevka in zlata, zlata oseba. Skladba pa ti sploh ne pusti, da si pri miru od prvega takta.       
 Jana Šušteršič
false
Draščkova je drugič nastopila na Popevki. Foto: Jani Ugrin
       Nuška je stara, prekaljena mačka – "the best".       
 Mon'ami
false
Dnevi slovenske zabavne glasbe se bodo nadaljevali v petek. Foto: Jani Ugrin

Dodaj v

Infografika: Tak zmagovalni dan Nuške Drašček

Zmagoslavni dan Nuške Drašček na festivalu Popevka
16. april 2017 ob 08:04
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nuška Drašček je nov festivalski krog začela lani z osvojitvijo drugega mesta na festivalu Melodije morja in sonca, sledil je preboj v finale letošnje Eme, trojček pa je zaokrožila z zmago na Popevki.

Visoki uvrstitvi tako na MMS-ju kot na Popevki imata skupni imenovalec – avtorski tandem Aleš Klinar in Anja Rupel. "Že dolgo se poznamo in razmišljali smo, da bi še kaj ušpičili, saj sva že za MMS sodelovala z Alešem. Že takrat je razmišljal o Popevki in privolila sem v novo sodelovanje," je pojasnila Draščkova v pogovoru za MMC.

Preberite tudi:
Na Popevki slavila Nuška Drašček s skladbo Tak dan

Več utrinkov iz zakulisja festivala si boste lahko ogledali popoldne v oddaji Vikend paket in v sredo v oddaji Popšop na 2. programu Televizije Slovenija.


Slaba dva meseca po preboju v finale Eme je Draščkova znova stopila na oder Gospodarskega razstavišča. Toda izkušnja je bila drugačna. "Glavna razlika je v tem, da eno je matrica, drugo je orkester. Zvočno in tonsko so popolnoma druge razmere – ekipa ima ogromno dela. Kar pa zadeva pristop k prireditvi, sta bila oba festivala na visoki ravni. Kot izvajalci smo se super počutili. Tako mi kot ekipa smo dali vse od sebe," je povedala Draščkova.

Po vidnejših uvrstitvah na tujih festivalih, kjer je tudi že zmagala, je prišlo zmagoslavje še na domačem odru. "Mislim, da bom jutri začela sestavljati kockice. Danes se sprašujem, kaj se je zgodilo," je povedala v smehu Draščkova. "Zelo sem vesela, ker sem nora na Popevko, na zlate čase Popevke. Res sem vesela," je z nasmeškom na obrazu dodala Draščkova. Ob tem je poudarila, da preprosto uživa v prepevanju ob orkestru. "Všeč mi je, da je skladba energična in da ti pusti, da se premikaš. Lepo je videti obraze ljudi, ki poslušajo skladbo, kako jim z njo narišem nasmehe," je povedala o skladbi Tak dan.

Drugo in tretje mesto sta zasedli skladbi avtorskega tandema Rok Lunaček (bolj znan kot pevec in kitarist skupine Flirrt) in Blaž Hribar. "Našla sta me po telefonu in mi povedala, da imata zame skladbo. Poslušala sem jo in zagrabila priložnost. Na začetku je imelo besedilo ljubezensko tematiko, toda imela sem občutek, da bi jo lahko naredili še bolj intimno. Zato sem jima dala nekaj iztočnic in skupaj smo ustvarili to skladbo," je povedala drugouvrščena Jana Šušteršič.

Glasbenica se je po Emi 2015, na kateri se je predstavila s pesmijo Glas srca (delo tandema Klinar in Rupel), vrnila na festivalski oder. "Živimo v dobi, v kateri živimo. Ogromno je načinov, da se predstavi glasba. Čutila sem, da je ta skladba prava za Popevko in za to ozračje – intimo z orkestrom. In imela sem prav," je povedala Šušteršičeva.

Z nastopom na Popevki in predstavitvijo skladbe Sama pa je – po nekajmesečni odsotnosti z glasbenega prizorišča – začela tudi novo poglavje. "Malo pozabljate, da smo tudi mi ljudje. Sem dekle, ki se ni ustavilo od sedmega leta. Po zmagi na Talentu sem se prvič v življenju ustavila in se vprašala: 'Kje si? Kdo si?' Zadnji dve leti sem posvetila raziskovanju same sebe. Pustila sem stvari, da se skuhajo. Pomembna je glasba in ne ustvarjanje na silo."

DSZG lahko spremljate tudi na družbenih omrežjih:
- Facebook,
- Twitter
- in Instagram.


Čeprav ni zmagala, je bila zaradi rezultata presrečna. "Drugo mesto mi veliko pomeni. Zgodba in besedilo skladbe sta zelo intimna – kot izpoved. Hkrati je iztočnica za predstavitev prihodnje Jane, ki je popolnoma iskrena," je povedala glasbenica. Glasbeni izraz, s katerim se na neki način vrača na glasbeno prizorišče, je nadgradila tudi z vizualno podobo. "To je razlog, da sem nosila obleko za princeske, vojaške čevlje, novo pričesko – s tem izražam novo zgodbo in novo energijo."

Tandem Lunaček in Hribar se je podpisal tudi pod tretjeuvrščeno skladbo dua Mon'ami, ki ga sestavljata Karmen Kaan in Štefan Kokalj. Debitanta sta priznala, da je bil že samo sprejem na festival zanju lepa nagrada.

"Osebno me je zelo presenetilo. Nisem pričakovala uvrstitve v finale, ker sva popolna novinca na glasbenem prizorišču. Sem presrečna zaradi uvrstitve v finale, saj mi tretje mesto pomeni enako kot zmaga," je povedala Kaanova.

A Kušn me ne razkriva vsega glasbenega razpona Mon'ami. "Žanrsko sploh nisva opredeljena. Prva skladba Prvič v življenju je bistveno drugačna. Ne obremenjujeva se z žanri – narediva to, kar čutiva. Gibljeva se znotraj različnih žanrov," je povedala Kaanova. Ob tem pa je Kokalj poudaril: "Obenem pa gledava tako, da lahko vse zaigrava minimalistično ob kitari ali klavirju. Tako da lahko pokrijeva vse: od klubov, barov do večjih dvoran."

Prihodnji teden vrhunec
Prihodnji petek, 21. aprila, se bo zgodilo še zadnje dejanje DSZG 2017 – festival Poprock s prav tako 12 nastopajočimi in enakim načinom izbiranja zmagovalca.

Po razglasitvi zmagovalca Poprocka bo strokovna žirija, upoštevajoč vse skladbe, predstavljene tako na Poprocku kot na Popevki, podelila nagrado za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo interpretacijo, nagrado za najboljšo priredbo in nagrado za najbolj obetavnega avtorja ali izvajalca.

Klavdija Kopina, foto: Jani Ugrin
Prijavi napako
Komentarji
Kar ena
# 16.04.2017 ob 09:36
In to je popevka?
smeško 562
# 16.04.2017 ob 11:07
Nuska je kvalitetna izvajalka ki ima plagiat
Kar ena
# 16.04.2017 ob 09:40
Najbolj podobna popevka je bila zame od volaskota
sivi gandalf
# 16.04.2017 ob 14:10
femme fatale, jao... :)
galoper
# 17.04.2017 ob 11:27
Ni mi všeč.
alenko.ms
# 16.04.2017 ob 11:13
Opazam da je veliko zanimanja za ta dogodek.
Bralka
# 16.04.2017 ob 11:39
Zmagovalna pesem mi ni všeč, čeprav Nuška zna zapeti dobro pesem kot so šasonjere. Pesem, ki jih je pela Edith Piaf, je čudovito zapoje.. Za tovrstne pesmi ima čudovit glas. Ta pesem, ki jo je odpela včeraj, mi ni šla nikakor v ušesa. Od vseh dvanajstih pesem je po mojem okusu bila najboljša od Gašperja Rifla, drugo je bilo za nič. Verjetno so bile boljše pesmi, ki jih neka komisija izločili še pred izborom. REs ne vem kakšen je trend popevk sedaj, vse pesmi so bile nekam počasne, ne melodične, otožne. Vse so bile brez življenja.
smeško 562
# 16.04.2017 ob 10:25
Na tvju je bil obupen zvok, tonca bi bilo potrebno odpustiti. Ce gledam samo komade je meni v uho padel fant iz ulice od vlasica, volasko in Jana. Ta vrh ko jana zaruzi gredo kar kocine po konci. Fant iz ulice je imel zanimiv aranžma ter precej tezko besedilo za izvajat. Zala je odlicna interpretka vendar na vokalu bo se morala delati. Tam ko bi morala priti do izraza jo je orkester povozil. Vendar jo bosta Vlašiča popedenala kot sta boto. Volasko pa vsako leto boljse izdelke predstavlja. Mogoce manjka malce predrznosti v komadu da bi zmagal. Ampak profesionalno odpeto. Ne razumem pa zakaj so dali komad Kušn me. Sej gre v uho, vendar to ni za popevko.
pbogataj
# 09.05.2017 ob 18:53
https://www.youtube.com/watch?v=bt1A1yPv
Um0
pbogataj
# 09.05.2017 ob 18:52
Nuška je res sposobna pevka
Haso
# 16.04.2017 ob 12:58
Nuska je izjemna pevka. Tale glasba zal tretja liga.
infostriker
# 16.04.2017 ob 10:46
Nuška je kvalitetna izvajalka, čestitke.
piarija
# 16.04.2017 ob 11:06
soliden komad.
Nove note
link
Futurski: Za našo glasbo ni računalnika. Z roko spreminjamo vsak filter posebej.
9
22. marec 2018 ob 06:25 "Trip", ki ga doživiš med vožnjo po prazni avtocesti sredi noči, za nekatere. Nežno, zasanjano risanje glasbenih pokrajin, za druge. To so Futurski - sveži val domačega synthpopa.
Več novic ...
Dnevi slovenske zabavne glasbe
link
Video: Spoznajte nastopajoče na festivalu Poprock
14
19. april 2017 ob 14:13 12 izvajalcev se že pripravlja na nastop na Gospodarskem razstavišču. V petek bo znano, kdo bo nasledil lanskega zmagovalca Poprocka Alexa Volaska.
Več novic ...
Kazalo