Med šesto in sedmo ploščo Dandelion Children gostujejo pri Juretu Longyki v oddaji Izštekani. Foto: Arhiv skupine
Med šesto in sedmo ploščo Dandelion Children gostujejo pri Juretu Longyki v oddaji Izštekani. Foto: Arhiv skupine

Vedno delamo stvari, ki jih sploh ne poslušamo. Country, reggae … Muziko, o kateri nimamo pojma. Nekakšne otročje interpretacije.

Dandelion Children
Dandelion Children album
Provokativno naslovljeni album Dandelion Children so pičke si lahko brezplačno naložite na spletni strani skupine: www.dandelion-children.com. Foto: Arhiv skupine
Dandelion Children
Po gostovanju Dandelion Children Izštekani tudi v poletnih mesecih ne bodo počivali. V petek, 19. julija, in v petek, 16. avgusta, bodo postregli z izborom številnih izjemnih izštekanih trenutkov iz zadnjih let. Foto: Arhiv skupine

Akustični izleti, izvedbe skladb, ki jih prej nikoli niso igrali v živo, gostje in številne povsem nove skladbe so njihovi izštekani aduti.

Oddajo Izštekani lahko v videprenosu spremljate na spletni strani Vala 202.

Znajdi se in naredi sam
Zgodba o Dandelion Children se je začela pred osmimi leti, ko sta brat in sestra Jure in Katja dobila glasbila in začela "nažigati". Če so ju ob tem primerjali s slovitim rdeče-belim ameriškim rokerskim duom, sta se najbrž le pomenljivo muzala. Večkratno sodelovanje s sošolcem Anžetom je preraslo v bend in tricikel je kmalu zdrvel z divjo hitrostjo.
Pomanjkanje denarja? Težavno utiranje poti novega benda? Neznanje? Nikakršna težava. Če nimamo denarja, bomo naredili sami. Če nas ne "šmirglajo", jim bomo že pokazali. Če ne znamo, se bomo naučili. In so se. Koliko slovenskih bendov se lahko pohvali, da so nastopili na festivalu Exit v Novem Sadu? Dandelion Children so, lani, kot izbranci Slovenskega tedna glasbe.
Izganjanje glasbenih demonov
Albumom Perfection Off, Perhaps Maybe, Dandelion Children Stole My Bike, Dandeloid in Dandelion Children so pičke so pred dnevi dodali šestega s preprostim naslovom Dandelion Children. Posneli so ga s kitaristom in producentom Petrom Deklevo v njegovem ustvarjalnem gnezdu na Kodeljevem in pri tem igrivo izkoristili vse, kar jim je prišlo pod roke.
Kompleksen in žanrsko znova nadvse nepredvidljiv album dokazuje, da Regratovi otroci skokovito napredujejo in obenem ostajajo na že davno osvojenih okopih. Ne pustiti se ujeti v kakršen koli obrazec. Dovoliti, da se lahko v tvoji glasbi zrcali kakršen koli vpliv. Vpliv glasbe, ki jo imaš rad in ti je nadvse drago, da jo lahko suvereno igraš. In vpliv vsega drugega, kar te obdaja, preseneča, obseda ali nezavedno drži v krempljih. Do te mere, da se pri igrivem ustvarjanju prikrade pod tvoje prste in glasilke.
Pustiti, da tvoji prsti in glasilke takemu vzgibu sledijo, pomeni zagrabiti vraga za roge. Izgnati glasbene demone iz sebe. Narediti prostor novemu.
Ko se združijo System of a Down in MGMT
"Vedno delamo stvari, ki jih sploh ne poslušamo. Country, reggae … Muziko, o kateri nimamo pojma. Nekakšne otročje interpretacije,” pravijo Dandelion Children. In nadaljujejo: "Zraven pa je seveda vse tisto, kar nas navdušuje. Všeč so nam tako System of a Down kot MGMT, in če se to v kakšni naši skladbi združi, je to nekaj najlepšega, kar se nam lahko kot ustvarjalcem zgodi.
Če k temu stališču dodate podatek, da hkrati z izidom šeste plošče končujejo snemanje sedme in da so pesmi za osmo že napisane, si lahko predstavljate, s kakšnimi kalibri imate opravka. Kaj lahko torej pričakujemo v Izštekanih? Katji, Anžetu in Juretu se bo z violino, glasom in še čim pridružila gostja Urška. Akustična kitara seveda bo. A bo precejšnji del nastopa počivala. V povsem električni maniri bodo Dandelion Children namreč postregli s številnimi povsem novimi "štikli". In s takimi, ki jih še nikoli prej niso odigrali v živo.

Vedno delamo stvari, ki jih sploh ne poslušamo. Country, reggae … Muziko, o kateri nimamo pojma. Nekakšne otročje interpretacije.

Dandelion Children