Šibeniška klapa Maslina je ena najbolj znanih tovrstnih skupin. Foto: Klapa Maslina
Šibeniška klapa Maslina je ena najbolj znanih tovrstnih skupin. Foto: Klapa Maslina

Večer, posvečen petju dalmatinskih klap, so v Ljubljani prvič pripravili leta 2009, ko so dalmatinski zvoki odmevali v Hali Tivoli, pozneje so se klape preselile v večje Stožice, v soboto pa jih bodo ljubitelji lahko poslušali na Gospodarskem razstavišču.

Si želite večer klap v soboto, 28. 2., ogledati tudi vi? MMC v sodelovanju z organizatorjem podeljuje dvakrat po dve vstopnici. V žrebanju boste sodelovali vsi, ki boste do petka do 12. ure odgovorili na nagradno vprašanje:

Od kod izvira klapsko petje?
- Iz Dalmacije.
- Iz Slavonije.
- Iz Istre.

Odgovore z osebnimi podatki (ime, priimek, naslov) pošljite na mmc-nagrade@rtvslo.si do petka do 12. ure. Srečneža bosta o nagradi obveščena po e-pošti.

Letos bodo nastopile klape Maslina iz Šibenika, Cambi iz Kaštela, Šufit iz Splita, Kampanel iz Primoštena, Niko iz Zadra in slovenska predstavnica, klapa Lipa iz Litije. Poseben gost večera bo glasbenik Vlado Kalember, pravijo organizatorji.

Klapsko petje je tradicionalna hrvaška vokalna glasba, ki ima svoje korenine na jugu Hrvaške (Dalmacija), pretežno v primorskih in otoških krajih, in je uvrščena na Unescov seznam nematerialne svetovne dediščine v Evropi.