Buena Vista Social Club so tudi stari znanci slovenskih odrov. Nazadnje so pri nas nastopili junija. Foto: EPA
Buena Vista Social Club so tudi stari znanci slovenskih odrov. Nazadnje so pri nas nastopili junija. Foto: EPA
Leta 1998 so dobili grammyja, nato so sledile smrti več članov zasedbe: leta 2003 sta umrla Compay Segundo in Ruben Gonzalez, leta 2005 Ibrahim Ferrer in leta 2006 Pio Leyva. Foto: EPA

Predsednik Združenih držav Amerike Barack Obama je izrazil navdušenje, da so se glasbeniki skupine, ki je že dve desetletji simbol trdnih vezi med državljani obeh držav, odzvali povabilu. Njihov nastop pomeni nov dokaz normalizacije odnosov, ki sta jo začela predsednika Obama in Raul Castro po lanski izmenjavi zapornikov.

Obama je dejal, da se spominja svojega navdušenega nakupa zgoščenke z njihovo glasbo leta 1999, ko je videl dokumentarni film o skupini. Film je bil velika uspešnica, saj je po svetu iztržil 23 milijonov dolarjev.

Skupino Buena Vista Social Club sta leta 1996 ustanovila kubanski skladatelj Juan de Marcos in ameriški kitarist Ry Cooder. To se je zgodilo skoraj 50 let po zaprtju istoimenskega kluba na Kubi, kjer so se zbirali glasbeniki in igrali. Skupaj s kubanskimi glasbeniki, ki so nastopali v njem, so posneli ploščo, in začeli uspešno glasbeno pot, na kateri so navduševali občinstvo po vsem svetu.