Macklemore je letošnje leto kraljeval lestvicam s singlom Thrift Shop. Podoben uspeh pa je dosegel tudi album The Heist, ki sta ga z Ryanom Lewisom izdala lani. Foto: EPA
Macklemore je letošnje leto kraljeval lestvicam s singlom Thrift Shop. Podoben uspeh pa je dosegel tudi album The Heist, ki sta ga z Ryanom Lewisom izdala lani. Foto: EPA
Macklemore in Ryan Lewis
Že v videospotu za Thrift Shop je Macklemore predstavil še eno njegovo posebnost: njegov slog oblačenja. Kričeče barve in plašč iz umetnega krzna sta postali stalnici njegove podobe. Foto: EPA
Macklemore in Ryan Lewis
Seattelski rapersko-producentski dvojec Macklemore & Ryan Lewis se je v zadnjem letu iz neodvisnih voda zavihtel v sam vrh mainstream popa in ima sedem nominacij, tudi za pesem leta (Same Love v sodelovanju z Mary Lambert) in za najboljšega novega izvajalca. Dvojec se bo v kategoriji najboljšega na novo odkritega talenta pomeril s Kendrickom Lamarjem, kantripevko Kacey Musgraves ter Britancema Jamesom Blakom in Edom Sheeranom. Foto: EPA
Macklemore in Ryan Lewis
"Ne želim se oblačiti kot drugi raperji, hočem ostati kreativen," pravi Macklemore. Foto: EPA

Do konca poletja je njuna skladba Thrift Shop, oda dobrodelnemu nakupovanju, postala ena izmed najbolj zapomljivih melodij letošnjega leta. "Tvoja zasebnost ni več ista, sprehod po ulici ni več isti," je o pasteh večje prepoznavnosti potožil v intervjuju za britanski Independent. "Mislim, da nihče ne ve, kako je, dokler se ne znajdeš z dekletom in ne moreš nikamor, saj te na vsakem koraku čakajo ljudje, ki bi se želeli s tabo fotografirati," je še dodal Maclemore.

Nekaj časa je tako nosil klobuke in sončna očala, toda na koncu se je vdal v usodo. A ne le večja prepoznavnost, Thrift Shop mu je prinesla neskončne ure, preživete na poti, med eno in drugo koncertno postojanko ali intervjujem. "Malo smo spali, veliko potovali in vse to te izčrpa. Mislim, da smo bili od prejšnje jeseni štirikrat doma."

Sanje najstnika, ki so postale resničnost
Že res, da je slava prišla letos, a 29-letni hiphoper ni novinec v glasbi. Rapati je začel pri 15 letih in njegov priv 'mikstejpe" Open Your Eyes je izdal leta 2000 pod imenom Professor Macklemore.

Kmalu je postal stalnica na seattelskem prizorišču hiphopa in si zgradil zvesto bazo oboževalcev. Čeprav je bil belopolti najstnik iz urejenega doma. "Zrastel sem med hišami Capitol Hill z obema staršema in dvema avtomobiloma. Imela sta lep zakon in celo prostor za plesanje svinga na dvorišču," je rapal leta 2005 v skladbi Claiming the City in črpal besedilo iz svoje preteklosti.

A ravno, ko se je njegova kariera začela vzpenjati, je Macklemore začel popivati in se znašel v spirali prepovedanih substanc. V nasprotju z drugimi zvezdniki je sam odkrito spregovori o svoji odvisnosti: "Prišel sem do točke, ko je odvisnost škodovala mojemu življenju, mojemu potencialu."

Usodno prijateljstvo z Lewisom
Po očetovem posredovanju je leta 2008 odšel na zdravljenje in od takrat se mamil in alkohola nič več ne pritakne. Da bi našel znova svoj glas v glasbi, se je leta 2008 povezal s producentom in poslovnim partnerjem, 25-letnim Ryanom Lewisom. In kako drugače kot prek družabnega omrežja MySpace. "Pričakala me je prošnja za prijateljstvo, potem ko je Ben slišal enega izmed mojih 'mikstejpov' in kmalu po tem sva se srečala v hiši mojih staršev. Od takrat sva prijatelja," je o njem spregovoril Lewis.

Sprva je Lewis sodeloval z Macklemorjem kot njegov fotograf, toda par je s časom začel skupaj ustvarjati glasbo. Prvi rezultat je nastal leta 2010 z izdajo male plošče (EP) VS (Redux). Pravi preboj pa je nastal s Thrift Shop, a slava ju (še) ni odnesla.

Večni pripadnik 'undergrounda'
Ko sta nastopila na podelitvi filmskih nagrad MTV-ja, je Macklemore tvitnil: "Še vedno se mi zdi, da sem le raper 'undergrounda' na televiziji ... In to se ne bo nikoli spremenilo." Širši krog poslušalcev ga je sprejel za svojega na račun njegovih izvirnih besedil (med drugim rapa tudi o zakonu med istospolno usmerjenima partnerjema) in dejstva, da se z Lewisom še vedno nista podredila nobeni založbi.

Sam se dobro zaveda, da ga bodo zaradi njegove polti vedno primerjali z drugimi belimi raperji, kot sta Vanilla Ice in Eminem. "Vse primerjamo v današnji družbi in zato pričakujem, da me bodo ljudje primerjali z drugim. Mislim pa tudi, da so časi, ko je težko, da si kredibilen umetnik, toda upam, da lahko glasba pove vse."