Rufus Wainwright se bo slovenskemu občinstvu predstavil v solorazličici s klavirjem. Foto: EPA
Rufus Wainwright se bo slovenskemu občinstvu predstavil v solorazličici s klavirjem. Foto: EPA
Rufus Wainwright
Rufus Wainwright slovi po edinstvenih koncertih – tako tistih z kot tistih brez spremljevalne skupine. Stal je že na vseh pomembnejših svetovnih odrih – od festivalskih (Glastonbury) do klasičnih (Carnegie Hall, Royal Opera House, Hollywood Bowl). Foto: EPA
Rufus Wainwright
Nastopal je z najuglednejšimi orkestri na svetu (Chicago Symphony Orchestra, San Francisco Symphony Orchestra in drugimi). In Rufus se je vedno in povsod izkazal kot zabavljač. Leta 2009 je premiero doživela njegova prva opera 'Prima Donna', ki je navduševala občinstvo po Evropi in ZDA v naslednjih treh letih, Rufus pa že pripravlja novo. Foto: EPA
Rufus Wainwright
Ekscentrični glasbenik je v svoji karieri sodeloval s številnimi znanimi imeni svetovne glasbene scene. Na njegovem obširnem seznamu se znajdejo Pet Shop Boys, Shirley Bassey, Elton John, Antony, David Byrne, Joni Mitchell, Robert Wilson, Lou Reed, Boy George, Mark Ronson in Robbie Williams. Foto: EPA

V svojih 20 letih kariere je ustvaril zavidanja vredno glasbeno zapuščino. Glasbenik, rojen v New Yorku, odraščajoč v Montrealu, je do danes izdal sedem odmevnih studijskih albumov in dva "live" albuma, vključno z grammyjem nagrajenim Rufus Does Judy At Carnegie Hall.

Pred kratkim je izdal album s svojimi največjimi uspešnicami Vibrate: The Best of Rufus Wainwright, s katerim prihaja v soboto v Gallussovo dvorano Cankarjevega doma.
"Če boste kupili dvojno izdajo, boste dobili dve novi skladbi, ena opisuje Lizo Minnelli, za katero ne morem reči, da je moja tesna prijateljica, je pa dobra znanka, druga pa govori o kritiki iz časopisa New York Times. Obe gresta hitro v uho, preostale skladbe pa so zbrane iz dolge, lahko rečem kar pomembne kariere, ki je marsikdo ne pozna. Ko jo bodo poslušalci odkrili, jim bo pa toliko bolj všeč," je dejal v pogovoru z glasbenim urednikom Jernejem Venetom za Val 202.

Vse od izida prvenca leta 1998 se je Wainwright uspešno izogibal glasbeni kategorizaciji in se uveljavil kot eden izmed najboljših piscev, pevcev in performerjev moderne glasbe. "Skladbe pišem nepretrgoma, pisanje glasbe je pravzaprav neke vrste obrt, zato zahteva nenehno pozornost. Podobno je kot pred kratkim, ko sem gledal športnike na olimpijadi. Nenehno trenirajo in se urijo ter opazujejo, kako se telo odziva. Pisanje glasbe in ustvarjanje besedil zame sodi v podobne okvire in zahteva enako mero predanosti in žara," je o svojem ustvarjanju dejal v pogovoru za Val 202.

Velja za ekscentrika, ki ne skriva ničesar pred javnostjo. Glasba mu je bila položena v zibelko, saj je bila njegova mama kantavtorica Kate McGarrigle. Po njeni smrti januarja 2010 je nastopal po svetu skupaj s svojo sestro Martho v poklon njuni mami, ki je izgubila svoj boj z rakom.
Družina, ki mu pomeni vse
Dve leti po mamini smrti se je poročil s svojim partnerjem Jornom Weisbrodtom in postal oče Vivi, ki jo ima skupaj s svojo prijateljico iz otroštva Lorco Cohen (sicer hčerko legendarnega trubadurja Leonarda Cohena).
"Po smrti mame sem žaloval daljše obdobje in po koncu si nisem predstavljal, da bi moral skozi kaj tako dramatičnega in bolečega še enkrat. Toda potem, ko se je to zgodilo, sem začel razvijati globlja čustva do svoje hčerke in svojega partnerja. Življenje je pripravljeno, da ti poda drugi kos pite, da ga poskusiš in dokončaš. Je lep proces. Uživam v njem … Je pa tudi res, da postajam vedno starejši," je dejal Wainwright v pogovoru za britanski Guardian.

Na družino je še naprej močno navezan. "Na turnejah sem vedno užival. Moja starša, zlasti oče, sta to počela, odkar vem zase. To je naša družinska tradicija. No, ob tem pa bi rad preživel več časa z možem in hčerko. Zelo me veseli ustvarjanje glasbe za gledališče in opero ter za muzikale in filme, kar mi omogoča, da sem daljše obdobje doma," je dejal za Val 202.

Prvič v Sloveniji
V Slovenijo prihaja sam s klavirjem in s sestro Lucy. "Skupaj bova zapela nekaj pesmi, da bo večer dobil malce bratsko sestrskega vzdušja. Navadno me mesta, kjer nastopam, zelo navdihujejo. Upam, da me bo tudi Ljubljana navdušila, s čimer bo koncert dobil slovenski pridih," je še povedal glasbenik v pogovoru za Val 202.