Katjo ljubitelji knjig poznajo tudi kot voditeljico oddaje Knjiga mene briga, ki se kmalu vrača na Prvi program TV Slovenija v prenovljeni podobi. Foto: Peter Giodani
Katjo ljubitelji knjig poznajo tudi kot voditeljico oddaje Knjiga mene briga, ki se kmalu vrača na Prvi program TV Slovenija v prenovljeni podobi. Foto: Peter Giodani
Katja Šulc
Na albumu Twisted Delight je združila avtorska besedila, ki so začela nastajati na pesniških delavnicah v New Yorku, in urbane beate DJ Piera. Foto: Mitja Puhar
Katja Šulc
Katja trenutno živi med Mehiko in Slovenijo. Foto: Peter Giodani
Pevka se zaveda, da je tudi pri glasbi pomembno vidno. Foto: MMC RTV SLO

Pevka, ki se giblje med različnimi performativnimi in glasbenimi žanri, ki obsegajo džez, šanson, uglasbeno poezijo in urbano glasbo, je povedala, da pozna svoje 'sotekmece', ki so prav tako nominirani za najboljšega izvajalca na območju nekdanje Jugoslavije: "Sem v dobri družbi. Všeč so mi Frenkie in Svi na pod!."

Podelitve nagrad, ki bo v nedeljo, 10. novembra, v Amsterdamu, bi se z veseljem udeležila, pravi, vendar ne pozna pravil in tako ne ve, ali na podelitev popeljejo vse nominirance. "Bi si pa seveda želela doživeti tudi prireditev in morebitna srečanja s tujimi glasbeniki," je dodala.

Za svojega favorita za MTV-jeve nagrade Best Adria Act lahko glasujete tukaj.

Od šansonov do elektronike
Katjo je širša javnost v pevski vlogi spoznala s projektom Mila iz leta 2008, uglasbeno poezijo Mile Kačič v šansonskih in džezovskih priredbah. Nato pa je presenetila z nekoliko drugačnim zvokom, igrivo, eklektično mešanico urbanih beatov, združenih v skladbi I Love You You Scream. V tem glasbenem slogu je z DJ Pierom ustvarila album Twisted Delight.

In kateri glasbeni slog ji je bližje, šansoni in džez ali bolj urban zvok? "Včasih elektronika včasih šanson, včasih kaj tretjega. Kar se ustvarjanja tiče, vsak projekt oziroma besedilo narekuje svojo glasbeno kuliso," pravi temnolaska.

Glasbenica je omenjeno uspešnico nadgradila tudi z zanimivim videospotom Mihe Knifica, ki je bil izbran med deset najboljših slovenskih spotov desetletja. "Vizualije glasbi vedno dodajo dodatno noto, jo odpeljejo nekam dlje, tako na koncertih kot v videospotih, tako da rada prepletam zvočnost s slikovitostjo," meni.

Več lahko o Katji in njenem prihajajočem nastopu na Ljubljanskem gradu pa lahko preberete spodaj.

Kako bi opisali svoj slog glasbe?
Težko opredelim, ker prepletam več žanrov, blizu mi je poezija v glasbi, džez, hipnotičnost ...

Kateri glasbeniki so vam blizu?
Glasbenikov, ki me navdihujejo, je preveč, da bi jih naštevala.

Kako vašo glasbo sprejema slovensko in tuje občinstvo?
Oba albuma sta bila pri nas toplo sprejeta. Tam, kjer smo pokukali na tuje, so bila doživetja zelo lepa, zanimivi so bili predvsem odzivi na Milo in peto slovensko poezijo - denimo v Španiji, Mehiki, Bosni in Hercegovini so jo zelo toplo in srčno sprejeli, kot da je bila Mila narejena za tja.

Trenutno ste v Mehiki. Kaj vas veže na to deželo in kaj tam trenutno počnete?
V Mehiki sem kar doma, preteklo leto in pol sem preživela pol tu (v Mehiki), pol tam (v Sloveniji). V Mehiki se mi je marsikaj zgodilo in odprlo, tu imam glasbenike, s katerimi igram in trenutno tudi razvijam nov projekt.

Študirali ste v New Yorku. Kakšna je bila ta izkušnja? Vas je veliko jabolko prevzelo tako kot Mehika?
Izkušnja je bila izjemna, študirati na New School ob izjemnih mentorjih je veliko darilo, za katero sem neizmerno hvaležna. Tudi New York je šola in izkušnja zase, zelo me je potegnil vase, bivanje tam pa je morda malo težje izvedljivo kot bivanje v Mehiki, če že delamo primerjave.

V decembru boste imeli koncert na Ljubljanskem gradu. Kaj pripravljate?
Gre za cikel z naslovom Ta glas, ki združuje štiri pevce, poleg mene še Severo Gjurin, Tinkaro Kovač in Nuško Drašček. Pripravljam večer sodobnega šansona z naslovom Nežnosti, izbor skladb Aznavourja, Gainsbourga, Atija Sossa, Nina de Glerie in drugih, v malce drugačni preobleki, v družbi Igorja Matkovića na trobenti, Roberta Jukiča na kontrabasu in Blaža Jurjevčiča na klavirju.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Najprej skorajšnji odhod v Istanbul, kjer z glasbenim nastopom sodelujem na razstavi Srce tandema olgafacesrok (Olga Košica in Rok Marinšek, ustvarjalca nakita, op. a.), ki bo potekala 17. decembra v Milk Gallery v produkciji Kina Šiške, do konca leta še kakšen predstavitveni koncert plošče Twisted Delight, premiera novega videospota, ki smo ga posneli konec avgusta, omenjeni koncert na Ljubljanskem gradu, prihodnje leto bi se rada posvetila novemu projektu, ki ga za zdaj še ne želim razkriti.

I Love You You Scream

There Will Be Boys

Na poti domov

Delicious Solitude