Letos je na Evroviziji Slovenijo zastopala Tinkara Kovač. Foto: MMC RTV SLO
Letos je na Evroviziji Slovenijo zastopala Tinkara Kovač. Foto: MMC RTV SLO
Avstriji je Evrovizijo pripela Conchita Wurst. Foto: Reuters
145 prijav je prispelo na javni razpis za Emo 2015. Foto: EMA

Dve udeleženki več kot na lanski Evroviziji se bo podalo v boj za najboljšega v Evropi, na tekmovanje pa se po letu odsotnosti vračajo Ciper, Češka in Srbija.

Celoten seznam držav udeleženk je videti tako: Albanija, Armenija, Avstrija, Azerbajdžan, Belorusija, Belgija, Ciper, Češka, Črna gora, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Gruzija, Islandija, Irska, Izrael, Italija, Latvija, Litva, Madžarska, Malta, Moldavija, Makedonija, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija, San Marino, Srbija, Slovenija, Španija, Švedska, Švica in Velika Britanija.

Glede na liho število držav udeleženk se je Evropska radiotelevizijska unija (EBU) odločila tudi, da bo v prvem polfinalu 19. maja nastopilo 16 držav, v drugem polfinalu 21. maja pa 17 držav. Iz vsakega polfinala se bo v finale uvrstilo deset držav. V finale se bo neposredno uvrstilo velikih pet - Francija, Nemčija, Italija, Španija, Velika Britanija - in gostiteljica izbora Avstrija.

Vrstni red nastopajočih bodo določili na žrebu 26. januarja na Dunaju, prenos pa bodo v živo prenašali na uradni strani Eurovision.tv.

Dve državi več kot lani
Pri EBU-ju so veseli, da se je prekinil trend upadanja držav udeleženk - leta 2012 se je tekmovanja udeležilo 42 držav, leta 2013 39, letos pa "le" 37.

EBU-ju in avstrijski javni televiziji je ob 60. jubilejni izdaji tekmovanja uspelo na evrovizijski oder pripeljati 39 držav: "Vse leto smo ves čas v navezi z javnimi televizijami, prizadevamo si skupaj krepiti blagovno znamko Evrovizije v njihovi državi, predstavimo jim potenciale in priložnosti, ki jih tekmovanje prinaša," je povedal Jon Ola Sand, izvršni nadzornik tekmovanja.

Na Emo prispelo 145 prijav
Letos je na Evroviziji Slovenijo zastopala Tinkara Kovač, naslednjega predstavnika pa bomo dobili na Emi. Na javni razpis za izbor Ema 2015, ki se je končal pred dnevi, je prispelo 145 prijav. Strokovna komisija jih bo izbrala do največ šest. Do največ šest avtorjev/izvajalcev pa jih bo na Emo tudi povabila. Koga pričakujete, koga bi radi videli in slišali?