Robert Smith se le še redko pojavijo na odru. Foto: Reuters
Robert Smith se le še redko pojavijo na odru. Foto: Reuters

Skupina, ki je svoj zadnji album izdala leta 2008, letos še ni nastopila, tudi lani je imela le nekaj izbranih nastopov, med drugim na dobrodelni prireditvi v Londonu.

Turneja leta 2016 bo obsegala 25 datumov, a so za zdaj znane le tri postaje - maja in junija jih bo mogoče videti v Los Angelesu, Chicagu in slovitem newyorškem Madison Square Gardnu.

The Cure so bistveno pripomogli k razvoju t. i. gotsknega rocka, zlasti z albumom Pornography iz leta 1982, ki ga prežemajo temačni akordi in samomorilska besedila. Pozneje se je izkazalo, da je njihova ustvarjalnost spremenljivega razpoloženja, saj ni zaobšla vplivov popa, na primer v uspešnici Friday I'm In Love.

Oboževalci skupine po vsakem albumu in turneji ugibajo, kdaj bo skupina razpadla. Pevec in kitarist Robert Smith, ki slovi po svoji odrski vzdržljivosti, saj je na odru pogosto več kot tri ure z minimalnimi prekinitvami, je lani v enem od intervjujev povedal, da so posneli nov material za album z delovnim naslovom 4:14 Scream. Vendar ni bil prepričan, ali ga bodo tudi izdali.

Pesmi so nastale pri snemanju zadnje plošče 4:13 Dream, ki je bil po Smithovih besedah mišljen kot dvojni album, a so ga skrajšali, ker je pri tem vztrajala njihova založba. Kmalu zatem je Porl Thompson, poleg Smitha ustanovni član The Cure, zasedbo zapustil, da bi se posvetil slikarstvu. Smith pa je v zadnjem času sodeloval s škotskimi punkerji Twilight Sad, ki jih je izbral tudi za predskupino na prihajajoči turneji po Severni Ameriki.