Dead Obies izvirajo iz predmestja Montreala. Foto: Uradna Facebook stran skupine
Dead Obies izvirajo iz predmestja Montreala. Foto: Uradna Facebook stran skupine
Skupino sestavljajo Jo RCA, Yes McCan, Snail Kid, 20some, O.G. Bear in VNCE. Foto: Uradna Facebook stran skupine

Pet raperjev iz Quebeca - kanadske pokrajine, kjer prevladuje francoski jezik - se v besedilih ukvarja s klasičnimi tematikami: od seksa in denarja do prepovedanih substanc. Medtem ko stopajo po znanem hiphoperskem ozemlju, bolj razburjajo z načinom izražanja.

Njihov slog rapanja je pretrgan, težaven tok zavednih misli. In zaradi rim so postali največja tarča številnih kanadskih kritikov. Vse zato, ker so si drznili združiti v svojih besedilih francoščino in angleščino - včasih celo v isti vrstici, kot na primer: "Même si je suis six inch deep dans mes ses skinny jeans."

Dead Obies se zabavajo ob tem, ko govorijo v jeziku priseljencev, ki jih nihče ne razume. Kritik Christian Rioux je ob tem zapisal: "Vplivi priseljencev so bili samomorilski za Quebec in Dead Obies utapljajo francoščino v dominantnem angleškem jeziku."

Način izražanja kot upor?
Za nekatere je jezik Dead Obies prikaz, kako so mladi v Quebecu obupali nad francoščino, spet drugi to vidijo kot vsiljiv vpliv amerikanizacije. A francoski jezik kljub temu v Quebecu ni ogrožen, saj ga danes po raziskavah sodeč govori več ljudi, kot ga je leta 1989. Zagovorniki kolektiva priporočajo vsem, ki ne razumejo besedil, da preprosto odprejo Googlov prevajalnik.