Glasba
Modrijani so znova dva večera zapored razprodali celjsko dvorano Zlatorog, ki sprejme 6.000 obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tudi tokrat niso izostale njihove največje uspešnice, kot so Daj mi poljub, Povej, Kiss me, Pobožal bi te, S teboj, Moja, Ti, moja rožica in nadgradnja Gromske strele Klemna Slakonje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Klemen Slakonja in Blaž Švab
Prav Gromska strela je najbolj razživela zbrane na koncu koncertnega spektakla. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pogled na razprodano dvorano. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jan Plestenjak
Med oboževalce Modrijanov se je vrnil Jan Plestenjak. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Helena Blagne in Modrijani
Prvič se jim je pridružila Helena Blagne. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Repertoar:
 - Ti, moja rožica
--- venček Lepo je biti skupaj z ansambli ----
- I follow rivers (Gadi)
- Pomigaj malo (Novi spomini)
- Kot dva golobčka (Vikend)
- Kje ste nori veseljaki (Naveza)
- Bog te živi (Nemir)
- Ti nisi taka (Pogum)
- Ko rožce ji bom sadil (Akordi)
- Če ved ljubici imaš (Veseli Dolenjci)
- Nocoj ti bom ... (Spev)
- Kiss Me (Mladi Dolenjci)
---- Lepo je biti skupaj z Branetom in Tinetom ---
- Ne bodi kot drugi (Modrijani in Ditka)
---- Lepo je biti skupaj s tistimi, ki jih imamo radi ---
- Ljubezen je večna zvezda (Vikend)
- Prav luštna je moja (Ognjeni muzikanti)
- Nobena ni lepša kot moja (Alfi Nipič)
- Imej me rada (Ansambel Braneta Klavžerja)
- Skupaj za vedno (Ansambel bratov Poljanšek)
- Pobožal bi te (Modrijani)
----- Lepo je biti skupaj z dekleti ... ----
- Morska pravljica (Urška Klobučar, Nataša Janžek, Andreja Črešnar)
- Preveč je belih rož (M.J.A.V.)
- Dekle iz Ribnice (Tjaša Horvat, Barbara Ogrinc)
- Boogie Woogie (Mateja Grabner, Darja Gajšek)
- Lunca (Anita Kadenšek in Saša Zamernik)
- Kokode
- Nora noč (Žagar in Modrijani)
- Srce je hotelo drugega (Modrijani in Kvatoprici)
- Moja (Modrijani in Kvartopirci)
- S teboj (Modrijani in Mark Sovinšek
- Pesem zvonov (Modrijani in Štajerskih 7)
- Mladi smo (Modrijani in Ansambel Saše Avsenika)
---- Lepo je biti skupaj z muzikanti ---
- Muzikant (Modrijani in otroci harmonikarji)
- Na zdravje (Akordi)
- Veseli muzikant (Rudi Trojner)
- Ostal bom muzikant (Avsenikov tercet)
- Kako lepo je biti muzikant (Avsenikov tercet)
---- Radi jih imamo ---
- Titanik (Rafko Irgolič)
- Vsi ljudje hitijo (Alenka Godec)
- V Bohin ma dž ta mvade (Klemen Torkar)
- Biseri sreče (Marko Vozelj)
- Veseli Ribnčan (Franc Lovšin)
- Dan ljubezni (Pepel in kri)
--- Alpski kvinteti ---
- Veselo po domače (Modrijani)
- Po Beli Krajini (Petka)
- Ker smo taki veseljaki (Ognjeni muzinati)
- Čas počitnic (Cvet slovenskih deklet)
- Ko Ivan zatrobi (Alpski kvintet)
- Dobro jutro (Alpski kvintet)
- Hvala za sanje (Modrijani)
- I wanna find you (Modrijani)
- Footloose (Modrijani in Perpetuum Jazzile)
---- Venček planinskih ---
- Gorska roža (Andrej Šifrer)
- Tri planike (Učenke OŠ Beltinci)
- Veselo v Kamnik (Ansambel bratov Poljanšek)
- Planinski krst (Brigita Vrhovnik Dorič)
- Rudeči cvet (Beneški fantje)
---- Avsenikov tercet ----
- Nocoj poglej v nebo, Kadar srečam te, Vrh planin (Avsenikov tercet)
- Bila sva mlada oba, Gozdovi v mesečini, Na Roblek (Modrijani)
- Ti in jaz (Teofil Milenković in Modrijani)
--- Lepo je biti skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ---
- En poljub (Zdenko Cotič Coto in Jan Plestenjak z Modrijani)
---- Lepo je biti spet doma ---
- Moj rodni kraj (Helena Blagne)
- Slovenskega naroda sin (Tomaž Domicelj)
- Ko zvonovi zapojo (Andrej Šifrer)
- V dolini tihi (Helena Blagne in Modrijani)
---- Venček Modrijanov ---
- Daj mi poljub
- Gromska strela (Modrijani s Klemnom Slakonjo)
- Pobožal bi te
- Moja
- Povej
- S teboj
- Kiss Me
- Ti, moja rožica
- Pozimi pa rožice ne cveto
Perpetuum Jazzile in Modrijani
Prav posebno vzdušje pa so skupaj z Modrijani priredili Perpetuum Jazzile ob prepevanju večne rokerske klasike osemdesetih let prejšnjega stoletja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Dodaj v

Noč Modrijanov: praznik slovenske glasbe in demistifikacija goveje muzike

MMC na Noči Modrijanov
24. oktober 2014 ob 10:41,
zadnji poseg: 24. oktober 2014 ob 23:00
Celje - MMC RTV SLO

Modrijani so v zavetje celjske dvorane Zlatorog poleg šova pripeljali pripoved - tako svojo kot narodno-zabavno. Pred 12.000 obiskovalci so jo pripovedovali dva večera ob pomoči več kot 400 glasbenih gostov.

14. izvedba Noči Modrijanov se je začela tam, kjer se je lani končala, s prepevanjem Ti, moja rožica. Bratranca Rok in Blaž Švab ter brata Peter in Franjo Oset so svojo pripoved tokrat začeli v zaodrju in prepustili prve minute tolkalni skupini ŠUS, mladim plesalcem Jay dance studia in instrumentalni spremljavi Poskočnih muzikantov.

S tem pa so tudi nakazali razvoj dogajanja v naslednjih treh urah in pol, ko so se kot po tekočem traku izmenjevali glasbeni gostje ter dopolnjevali repertoar največjih uspešnic slovenske zabavne in narodno-zabavne (NZ) glasbe.

Svoje potovanje po novi Noči Modrijanov so razdelili v venčke, ki so jih povezovale različne tematike, in zgodbe, kjer so v ospredje prišle zgodbe njihovih oboževalcev. Blaž je tako v prvih minutah pozornost preusmeril v občinstvo, kjer je sedel moški, ki je bil edino občinstvo ansambla na njihovem prvem nastopu.

Med samim koncertom je stekla med občinstvom tudi prava zaroka, kjer je nek fant svojo izbranko zaprosil za roko pred celo dvorano.Čustvena je bila tudi izpoved dekleta, ki je priznala, da je okrevala po bolezni tako, da je poslušala Modrijane in zaradi njihove moči znova shodila.

"Občinstvo me je zelo presenetilo. Nisem pričakoval takšnega odziva pri določenih točkah, ki so stare desetletja. Nisem mislil, da bodo peli mladi in stari. Nisem sploh vedel, ali nekatere skladbe sploh dobro poznajo. V teh ljudeh je toliko domoljubja in to so izkazovali s svojim sodelovanjem," je za MMC po nastopu povedal Blaž.

Prvič jim je uspelo združiti v glasbeni koktajl klasiko, kantavtorstvo, zborovsko petje a cappella, zabavno glasbo, imitacijo, raperja, legende zabavne in NZ glasbe ter prvo damo slovenske glasbene scene Heleno Blagne (s katero so med drugim izvedli Slakovo klasiko V dolini tihi). Toda na takšen način, da so izbrali različne glasbene žanre, ki jih je še vedno moč spremeniti v slog glasbe, ki ga izvajajo sami.

Številni znani gostje
Izstopali so predvsem vložki Perpetuuma Jazzile, 35-članskega sestava Simfoničnega orkestra RTV Slovenija na čelu z dirigentom Patrikom Greblom in en izmed vrhuncev večera Gromska strela - skladba narejena sprva kot parodija ansamblu, ki je kasneje postala del njih - s Klemnom Slakonjo, zrcalno podobo Blaža Švaba.

V znak spoštovanja pa so na svoj oder povabili tudi legende slovenske popularne glasbe, kot so Pepel in kri, Tomaž Domicelj, Andrej Šifrer, Alenka Godec, Rafko Irgolič in druge. Manjkala pa nista niti stara znanca Jan Plestenjak in Tanja Žagar. Prvi s skladbo, ki jo je posnel skupaj z Modrijani, druga z bolj veselo skladbo iz svoje avtorske ponudbe. Vsem pa je bil skupen hrupen aplavz v dvorani.

V ospredju je bil tudi mladi rod - tako pevski kot talenti na harmoniki. Število nastopajočih so krepko povečevali otroška folklorna skupina KUD Vladko Mohorič Zreče, OŠ Beltinci, Iskraemeco Kranj, AFS Študent Maribor in učenci harmonike Roka Švaba.

"Iz NZ dela so zbrali vse najbolje, kar je bilo in je. Vključno z njimi. Iz tega popularnega dela NZ glasbe so poiskali nekaj, čemur se lahko še prilagodijo. Tu je pomembna spevnost melodij, prepoznavnost melodij in prepoznavnost izvajalcev, ki jih pojejo. Naredili so koktajl in začinili s svojimi vložki. To je nekaj, kar drugje ne slišiš," je v pogovoru za MMC ugotavljal Andrej Šifrer.

Še bližje ljudem
Modrijani tokrat niso bili več toliko fizično blizu ljudem, kot so bili lani na odrski konstrukciji, ki je stala na sredini dvorane in je omogočala, da so lahko člani skupine - predvsem Blaž - animirali občinstvo na vseh koncih dvorane. Tokrat je odrska konstrukcija, na kateri je imel vsak član postavljeno svojo hiško s svojim imenom, stala na severni strani dvorane.

Po tradicionalnem odštevanju so Modrijani iz hodnikov svoje petje - na začetku samo petje brez instrumentov - preselili na oder, kjer so se prikazali nekje sredi svoje največje uspešnice, ki je sprostila malce napetosti razprodane dvorane ob velikem začetnem pričakovanju. Dogajanje se je selilo iz ene hiše - lesene konstrukcije - do druge. In vsaka hiša je predstavljala izhodišče za druge goste.

Tudi letos so Modrijani odigrali vlogo vezivnega tkiva med dvakrat večjim številom gostov, kot so jih zbrali lani. Brez prestanka - le z vmesnimi pripovedmi, v katere so vključili tudi svoje oboževalce (od zaroke do deljenja navdihujočih zgodb, kako je prav njihova glasba rešila življenja). Kar je pomenilo tudi, da so Modrijani prepuščali večino glasbene pobude gostom in se jim priključevali le na določenih delih. Toda ob tem je seveda Blaža znova metalo iz ene strani odra do druge - ob njegovih tipičnih kretnjah in mimikah.

V iskanju posebnosti Noči Modrijanov ...
"Noč Modrijanov je zame zanimivost, ki je vsako leto spektakel. Fantje vsako leto pripravijo še večji spektakel, ko občinstvo ne ve več, kaj lahko še pričakuje. Oni vedno najdejo dopolnjujoče delčke. Noč Modrijanov je rezultat truda štirih fantov in ekipe za njimi, ki razvajajo slovensko občinstvo iz leta v leto,"
je za MMC komentiral Sašo Avsenik.

Harmonikar se je vrnil na Noč Modrijanov s svojim ansamblom. Podobno kot številni drugi gosti. Toda veliko je bilo tudi novincev. Med njimi Blaževa sovoditeljica v oddaji Slovenski pozdrav Darja Gajšek. "Mislim, da v zadnjih letih, od kar je bila druga Noč Modrijanov na Dobrni, še pod kostanji v šotoru, pa do danes, nisem manjkala na nobeni. Vedno sem bila v prvi vrsti. Z Blažem se poznava že deset let in dobro poznam njihovo delo, ampak nastop na Noči Modrijanov je neopisljiv dogodek," je dejala Gajškova za MMC.

Glasbena ponudba, ki so jo Modrijani ustvarili z gosti, je tako res zajela same uspešnice, popestrena pa je bila še z nekaterimi manj znanimi, morda že pozabljenimi skladbami. Sicer je bila (vsaj, kar se tiče venčkov skladb Modrijanov) podobna lanski - le da s še večjimi nostalgičnimi vložki. In prav tu se najbolj pokaže največja pomanjkljivost Noči Modrijanov, ki je lahko usmeritev za naprej: večji poudarek na novejši produkciji. Toda, kot je potrdil sinočnji večer, masovna proizvodnja glasbe poslušalca ne gane v tolikšni meri kot Rdeči cvet Beneških fantov, Bila sva mlada oba Slaka in Fantov s Praprotna, Vrh planin ansambla Lojzeta Slaka, Na Roblek bratov Avsenik ...

"Moja želja je, da bi se nekaj takega dogajalo tudi v zabavni glasbi. Da bi združili vse moči v zabavni glasbi in priredili takšen večer," je za MMC razmišljal Alfi Nipič, ki je znova združil moči z Joži Kališnik in Jožico Svete v enem izmed najbolj čustvenih delov večera, ko so se vživeli v viže, ki jih običajno prepevajo Fantje s Praprotna. "Najraje sem se pogovarjal s Tonetom Štritofom in letos sem se dogovoril z njimi, da zapojejo del viž Avsenikovega terceta. Toda pred dvema dnevoma nas je Tone zapustil. Modrijani se zaradi vaj nismo mogli udeležiti koncerta, mu bomo pa šli v naslednjih dneh prižgati svečo," je razložil Blaž preden je postavil Avsenikov tercet "v čevlje" Slakovih melodij.

Hkrati pa je bil prav Nipič "kriv", da se je na Noči Modrijanov prvič pojavil raper, in sicer njegov najnovejši glasbeni sopotnik 6Pack Čukur. "Predstavljal sem si, da bo na odru huje. Ko je pred tabo toliko ljudi že vživetih v dogajanje, ki so ga Modrijani ustvarili pred tvojim prihodom, ni tako težko kot pri nas, ko je včasih manj ljudi in se moraš bolj truditi za njihovo pozornost," je komentiral velenjski raper in dodal: "Bolje je, da prevlada slovenska glasba, kot katera koli druga. Mislim, da so oni zelo garali, da so prišli do mesta, kjer so danes, vsi ostali pa smo malo zaspali."

Obujanje nostalgije
Možnost, da zapojejo še z najboljšim NZ ansamblom ta hip, je na oder privabil člane zasedbe Pepel in kri, ki jih prihodnje leto čaka 40. obletnica delovanja (toda, kot je dejal eden izmed članov zasedbe, Vojc Sfiligoj, večjega koncerta za prihodnje leto - za zdaj - ne načrtujejo). "V času naše popularnosti smo tako polnili dvorane s takšnim vzdušjem vse do razpada Jugoslavije. Takšni nastopi so bili za nas popolnoma običajni povsod po nekdanji skupni državi. To sem doživel tudi v zasedbi, kjer sem bil pred Pepel in kri. Moram priznati, da sem vesel, da se dvorane znova polnijo in da ljudje radi obiskujejo te koncerte. Vsak tak koncert ocenjujem za praznik slovenske glasbe," je poudaril Sfiligoj.

Posnetek koncerta si boste lahko ogledali v prihodnjem letu na Televiziji Slovenija.


Kar ustvarja Noč Modrijanov, pa ni glasba, ampak so ljudje. Zadnje čase le redko vidimo razprodane slovenske dvorane, ki stoje ali v objemu prepevajo skupaj z nastopajočimi. "Imajo takšno občinstvo, ki z njimi diha, in so profesionalci. Veliko je treba, da postaviš takšen oder in organizacijo dveh večerov. Potrebno je veliko discipline in dela. In po vseh vajah je treba ustvariti še emocijo. To ni šala. Delal sem že podobne stvari in vem, kako te izčrpa," je za MMC poudaril Jan Plestenjak.

Občinstvo, ki tvori Noč Modrijanov
Ceste v središču Celja so tako že ob sedmi uri postale neprevozne, ljudje so prišli na koncert z vse Slovenije in bili pripravljeni za vstopnico plačati tudi 50 evrov (kolikor se je vrtela cena nekaj časa na črnem trgu; nekaj dni pred koncertom je znova padla - zaradi prevelike ponudbe in tudi strahu, ki so ga letos sprožila vprašanja, kako je mogoče razprodati dva večera v nekaj minutah, in s tem vzbudile pozornost inšpektorjev). Precej nejavolje pa je povzročil sedežni red, ki ni bil označen, tako da so se morali zamudniki zamuditi s pogledom z vrha dvorane.

Toda organizacija, druženje in umirjenost varnostnikov so bili obrobni razlogi, da so se obiskovalci prepustili toku večera. Med zbranimi so prevladovali predvsem mladi. In to je za ene dokaz, da je v zadnjih letih prišlo do demistifikacije NZ glasbe kot "goveje glasbe". Za druge je to odgovor na prenasičeno turbofolk ponudbo z Balkana. Za tretje sprejetje slovenske identitete. "Slovenci so potrebovali čas, da so prestopili mejo, in sami sebi priznali, da je to naše in da je prav, da se ta glasba sprejme," je zaključil Sfiligoj.

Več utrinkov s koncerta pa si lahko pogledate spodaj.Klavdija Kopina, foto: Sandi Fišer
Smiljan Greif
6Pack Čukur
Alenka Godec in Maša Kljun
Gadi
Poskočni muzikanti
Barbari Ogrinc
Barbari Ogrinc in Marko Vozelj
Alfi Nipič in 6Pack Čukur
Alfi Nipič
Urška Klobučar, Nataša Janžek, Andreja Črešnar
M.J.A.V.
Tjaša Horvat in Barbara Ogrinc
Mateja Grabner in Darja Gajšek
Darja Gajšek
Tanja Žagar
Tomaž Domicelj
Tanja Žagar
RAfko Irgolič
Franc Lovše
Alenka Godec in Modrijani
Andrej Šifrer in Patrik Greblo
Perpetuum Jazzile in Modrijani
Perpetuum Jazzile in Modrijani
Sašo Avsenik
Simfonični orkester RTV Slovenija in Modrijani
Simfonični orkester RTV Slovenija in Modrijani
Simfonični orkester RTV Slovenija in Modrijani
Coto
Jan Plestenjak
Jan Plestenjak in Coto
Andrej Šifrer in Modrijani
Helena Blagne
Klemen Slakonja in Blaž Švab
Klemen Slakonja
Klemen Slakonja in Blaž Švab
Klemen Slakonja
Prijavi napako
Komentarji
izo
# 24.10.2014 ob 10:54
kolk vam colajo za to "demistifikacijo"? ker jst vidim samo en sam epp za "bend", nič drugega. podkprepljen seveda z dolgim tekstom in miljon fotografijami.
mmc, vi ste postali ista kloaka, kot ostali populisti oz žal opažam, da vas že nekje prehitevajo v "kvaliteti". ven vas vlečemo samo še komentatorji, ker novinarji itak niso za nikamor in to dobro veste. to bi še preživeli, ampak ko se pa greste še zraven pdomizne cenzure, pa je kapa polna.
neverjetno res..
dingdong
# 24.10.2014 ob 11:17
Zakaj neki bi pljuvali po Modrijanih ? Če komu ne sedejo jih naj ne posluša !
sellam alejkum
# 24.10.2014 ob 11:07
Super, to bo fajn za pogledat posnetke okrog novega leta na nacionalki.
zziga+
# 24.10.2014 ob 12:08
Kjer je Domicelj je ziher dnar!
Master s puppet
# 24.10.2014 ob 12:05
ej folk a niste nekateri malo zatavali?
po slikah sodeč so se imeli super in to je naravnost fantastično. Pač jim je ta zvrst in besedila všeč, ne vidim kaj je tu narobe, ne poslušat in boste rešili.

Drugače pa METAL ALL STARS V četrtek 4.11. Meeegaaaa za mojo dušo!
Sem kupil dve vstopnici, upam da bo moja žena šla, drugače bom pa tistih 29 evrčkov stran vrgu, to ni koncert za spustit!
STRIKE
# 24.10.2014 ob 12:12
To ni slovenska narodna glasba!

To je turbo folk!
Šmorn
# 24.10.2014 ob 11:26
Po slikah sodeč je moralo biti fantastično. Bravo!
Zjesenic
# 24.10.2014 ob 11:57
@branchh

Ob slovenskih pesmih so umirali ljudje, ko se se borili za našo domovino in za naš slovenski jezik!

Ne pretiravaj. Goveja je goveja. Narodne so pa narodne. Če poješ o tem, da si sosedovo micko za zize vleku ona pa ni pustila da b ga notr dal, pa to ni ravno narodno buditeljska glasba.
fassbinder
# 24.10.2014 ob 11:21
Svab se je pa sforsiral na nacionalki. Potrebujes sindrom. Cuki in Modrijani ali kako je nacionalka vse urbane glabene oddaje skenskala ali dala v nemogoce termine in kako je goveja glasba dobila primetime in vse privilegije. Ko bo enkrat en posten urednik tam, bo tole vse slo tja kamor si zasluzi. Si pa zasluzi en konkretno kriticen clanek, MMC tega seveda ne upa, dont bite the hand that feeds you, pa to...
izo
# 24.10.2014 ob 11:07
in to bom čist po pravici povedal vse kao resnim bendom v fris, ki se zdej rinejo zraven na takšne koncerte:

samo denar vam diši, ne muzika. koliko od vas je leta nazaj kričalo o neki kvaliteti, samostojnosti ipd, zdej pa veselo vsi henčkate po veselicah in porokah. vi ste največji hinavci zgodbe..
Vision
# 24.10.2014 ob 12:57
Nemci, Bavarci se imajo lepo ob njihovi glasbi na Oktoberfestu, prepoznavne osebe iz športa, politike si kupijo tradicionalno nošo ( lether hlače stanejo vsaj 100€ ), ter se družijo ob pivu (ja, ob alkoholu!) Prihajajo tujci, se oblačijo v njihove narodne noše, se malo podružijo, spijejo pir ali dva, nekateri pretiravajo. Pride do pretepov, črpanja želodcev, pijanih babnic, itd.

Srbija, Guča: folk obdan z nacionalnimi simboli, nekateri vihrajo zastave, drugi imajo oblečene samo majice z srpskimi nacionalnimi simboli, pije se med drugim rakija (ja, alkohol!), vsake tolko kdo prižge bakljo, ko na odru trubači zažigajo muziko. Folk v ekstazi, poje, pleše.... Pride ogromno tujcev, tudi Slovencev, na youtube imate dokaze, vihrajo slovenske zastave, mahajo s tremi prsti, itd. Kdaj pa kdaj kdo pretirava, pride do pretepa, do pobruhanih wc--jev, itd.

Avstrija, smučišče: natakrji in natakarice oblečeni v njihova tradicionalna oblačila, glasba v koči na harmoniko ali kakšen "goveji" inštrument, ali pa samo kakšen Dj ötzi ali kaj podobnega. Zvečer v taisti koči, avstrijci nazdravljajo do pozno ponoči, ko slišim v hotelu kako se ob polnoči krohotajo in opotekajo ko iščejo pravo nadstropje.

SLOVENIJA: Narodna noša je kmečka, oblečejo jo nazadnjaki, tisti iz posebnih šol ali manj inteligenti ljudje, to je pravilo. Glasba: če poslušaš harmoniko tu in tam, si kmetavzar, nezaposlen, lenuh, smrdiš ali pa si pijanc, pedofil, nižja kasta, ki ima vedno obute gumi škornje, tudi na svoji poroki. Slovenska zastava? Sinonim za propad, neuspeh, kriminal, majhnost, nesposobnost - boljša je Jugoslovanska, takrat smo bili carji.
V Sloveniji si pameten, razgledan, spoštovanja vreden, lep, moralen, če poslušaš "dobro musko!". Zdaj, kaj je "dobra muska", si komentatorji na Rtv, vsak sam izbere, definitivno sem spadajo Rock, Jazz, Klasika in morebitne podzvrsti, ter seveda srpska turbofolk glasba z kakšnimi izvajalci iz Hrvaške, kot so Gibonni, Seve, Jinx, itd.. Ti slovenski nadljudje, na koncertih njihovih idolov ne zaznajo pitja alkohola, razvrata, nemoralnosti ali kakšnih drugih neuglednih situacij. Še več, tako so sprovocirani od dejstva, da 6 milijard ljudi na svetu ne posluša iste zvrsti kot oni, se veseli, pleše na isti način, miga z glavo, obrača gleženj enako, se oblači enako, da je primoran obiskovati strani z vsebino, kjer je prostor namenjen nižji kasti, ter popljuvat, žalit, posploševat, minimalizirat in se posmehovat tem debilom. Pa naj gre za slovensko glasbo ali elektronsko glasbo, narodno, itd.
A ne "izo", "Klipan" in podobni?
jakosol
# 24.10.2014 ob 13:44
Bolš to, kot pa Ceca, Seka Aleksić, Mile Kitić, Davor Radolfi, Daniela, Petar Grašo, Jelena Rozga, ipd.
rasputin
# 24.10.2014 ob 11:15
Nimam nič proti tej glasbi, ampak dejmo rečt enkrat "bobu bob".
DEmistifikacija goveje glasbe ne obstaja, je pač taka kakršna je, in bo vedno goveja, po drugi strani se za to zvrstjo glasbe uspešno skriva in izraža ves značaj in karakter ter "surovost" sodobnega slovenceljna, malega ali velikega tajkunčka, ki gleda kje bo na...nil državo ali soseda in prišparal kakšen evro. Je nek izraz vpliva germanske ritmike, oziroma njihove škrtosti in balkanske pokvarjenosti, ki se je udomačila v slovencih v zadnjih 75 letih in pustila neizbrisen pečat.
KLIPAN
# 24.10.2014 ob 11:42
Ne boš ti meni ven pa not ga dal......
Govedina za goveji folk.
Toliko slaboumnih besedil kot jo je v tej glasbi ni v nobeni drugi. Še najbolj zadrti heavy metalci imajo boljša besedila.
Ampak, to je naša domovina, a ne?
mattyy
# 24.10.2014 ob 11:39
12.000 na Modrijanih, 600 na Predinu. In potem Predin pametuje o glasbi. :)
dunbar
# 24.10.2014 ob 13:18
Narodno glasbo odlično intepretirajo Katalena, Kreslin in še mnogo drugih.
RLily
# 24.10.2014 ob 11:50
Sama sicer ne maram goveje muske, vendar to, kar je uspelo Modrijanom res kapo dol!

Dolgo bodo njihovi dosežki nedosegljivi, postali so nek fenomen, pa če nam je všeč ali ne! Pozdravljam take uspehe, ki so prigarani s trudom in v dobro! Privoščim jim še naprej veliko uspeha in polne dvorane, važno, da promovirajo zabavo in mir kot pa hujskanje in iskanje sovraštva!

Naj živi glasba!
420
# 24.10.2014 ob 11:20
Zakaj neki bi pljuvali po Modrijanih ? Če komu ne sedejo jih naj ne posluša !

temu da jih slišiš se težko izogneš.sicer pa vsak ima svoj okus in svoje mnenje.zakaj ga nebi povedal
heavyd
# 24.10.2014 ob 14:25
Ne razumem zakaj taka polemika. Folk se ima dobro, slovenska muzika ima svoje mesto. Vse prav.
generusus
# 24.10.2014 ob 13:15
Ko v kakšni naši večji dvorani gostuje kakšna ex jugo turbo folk skupina ali pa posameznik, in ko se to objavi na MMC, so komentarji večine zelo pozitivni in navdušujoči.

Ko pa gre za slovensko skupino, ki igra glasbo, ki ima pri nas domicil, pa so komentarji odklonilni, skorajda žaljivi. Poglejte si komentarje na prvi strani!

Jaz sicer ne poslušam niti prve niti druge glasbe, želim le poudariti, da ljudje nekritično in z drugačnimi vatli vrednotijo tujo in domačo glasbo. No, v bistvu pa je zelo pozitivno, da so tudi mladi začeli spoštovati domačo slovensko glasbo, pa čeprav gre za komercialno.
MIRNČAN
# 24.10.2014 ob 13:02
Vision sploh ni tako hudo. Količina obiskov na takih koncertih lepo pokaže da imamo Slovenci radi tako glasbo. Je pa res da obstajajo ljudje ki jim ta muska pač ni. Tako kot sam izrazito ne maram elektronsko kvazi glasbo in dretje. Ampak ne morem pa verjet da obstajajo ljudje ki ne marajo te muske in si drznejo druge obsojat ki hodijo na take koncerte da so zabiti.
RockyV
# 24.10.2014 ob 11:51
Vse lepo in prav sam tale 6 pack... Upam da bolš ploščice polaga ko musko dela...
janez139
# 24.10.2014 ob 15:31
Govedar je tisti, ki se je spomnil ime "goveja glasba" za narodno zabavno glasbo.
Če kdo še ne ve je npr. Na Golici ena od največkrat predvajanih skladb v Evropi.
To je Avsenik in ne Ceca...
Mislim da je prav ta glasba ena najboljših slovenskih produktov na katere smo lahko ponosni!
valiant
# 24.10.2014 ob 14:42
Odlično!

Čestitke Modrijani, kar tako naprej in naj se slovenska kultura dviga še naprej.

Tisti, ki so pa za to predobri pa lahko zbrišejo v kako izmed bratskih držav 1,2,3. Samo ne bodo a ne....
Brahe
# 24.10.2014 ob 14:29
Ok, vidim da tu nekateri pametujete pa ne veste ravno o čem sploh govorite. Ste kot kakšen slavist, ki pametuje o mehaniki fluidou naprimer. Sam sicer ne maram ravno modrijanov, vsaj komade zadnjih parih let ne, so pač preveč pop. Ampak trditev da je slovenska naradno-zabavna glasba slaba, da ima vulgarna besedila itd. na podlagi dveh komadov, ki si jih slučajno slišal na radiu pa bog pomagaj. Potem pa nekateri sem mešajo še Atomike in podobne bedake.

Recimo, meni najljubši komad od modrijanov:
Pevcu v spomin

besedila so žal, kakršna pač so (Čreva na plot ... :), nobenih basov med pevci, tematike s kvazi domo/rodoljubno vsebino, pa o pijači, družinski idili (Mati nas pretepajo :)

Prvo kot prvo, tista čreva na plot je parodija na NZG od Slon in Sadež, od njiju je tudi tistale Mati nas pretepa. Glede basov med pevci se lahko pa samo smejim, ker kdor izjavi kaj takega pa nima pojma o NZG. Za primer si poslušaj tale komad od Rusov, ki imajo enega najboljših basistov v sloveniji. Pa poslušaj si še recimo komade: Zimska, Zvon želja, Prstan zvestobe itd. če naštejem samo meni najljubše.
Tu je potem še mnooogo kvalitetnih ansamblov, od Fantov z vseh vetrov, Pogum, Mladi dolenjci, Bratje Poljanšek, Franc Mihelič, Brane Klavžar, Peter Fink, Svetlin itd. itd. V NZ glasbi je pač ogromno kvalitetnih ansamblov, če jih ne poznate pa pač ni moj problem. Ampak potem ne kritizirajte glasbe, če poznate le tiste Gade, Rožico od Modrijanov pa mogoče še kakšno seksualno od kakšnega x ansambla in na podlagi tega označit, da v tej glasbi ni kvalitetnih melodij / petja / besedil. Je pa res, da če v glasbi iščeš družbeno kritična besedila, jih v NZG ne boš našel, ker pač NZG izvira iz narodne glasbe in v narodni / ljudski glasbi se pač nikjer na svetu ne poje čez sistem ampak o vsakdanjem življenju.
Trooper
# 24.10.2014 ob 12:14
Groza. Če bi vsaj Žagarca bla naga. :)))
tureavanture
# 24.10.2014 ob 12:02
z ene strani balkan, z druge harmonika in liter vina v riti
cairns
# 24.10.2014 ob 14:42
silverbullet

Več publike je bilo pri Avsenikih. Oberkrainer glasba še sedaj zažiga v velikem delu Evrope.
whitwice
# 24.10.2014 ob 13:36
Slovenska muska niso samo Modrijani in je odlicna v primerjavi s kvazi zavijanjem ala ceca ki polni gospodarsko razstavisce. Se dobr da kuponko vsakic karte prodaja za tiste 3 evre. Ko tega ne bo vec bo tud Ceca v prazni hali igrala. Itak samo se v Sloveniji napolnejo dvorano.
Za vse zainteresirane:) Ena balkanskih samooklicanih "megazvezd" Sandra afrika (o inteligenci potrebni da si izmislis tak ime ne bom razglabljal) ki prav tako polni dvorane meddrugim za opravljanje svoje primarne sluzbe racuna 500 evrov na seanso:) Brez heca.
svabo
# 24.10.2014 ob 13:10
Glede na na to, da je dobre glasbe res v izobilju za vse okuse je popolnoma nepombemben podatek kaj poslušamo Slovenci in kdo koga demisticificira. Dejstvo, če bi ljudje res veliko poslušali glasbo bi bila ta deželica veliko bolj na easy. Glede na to kako pa je dejansko vse na pas m...r, pa vsi skupaj premalo žuramo na dobro glasbo. Je pa dejstvo, da prava goveja muzka (ob sobotni goveji juhci) definitivno niso modrijani. So klasičen turbo folk. Ampak saj nima veze. Važn da ljudje uživajo.
silverbullet
# 24.10.2014 ob 12:57
"... Če je kdo zagovedan, je to večina folka, ki niti ne ve kaj bi sama s sabo v življenju. Pač nekdo poizkuša nekaj ustvarjat. Res ne vem, zakaj je potrebno prav po vsaki stvari pljuvat. ... "

Odgovor je nezrelost, neodraslost, infantilnost slovenske družbe, ko je nerganje kriterij družbene sprejetosti, ko se vso odgovornost prelaga na pleča drugih, popolnoma nič ne počne, ob tem pa popljuva vsakogar, ki si drzne odstopat od tega pravila primitivne zakompleksane črede. Ja no... za to smo tam kjer smo. Vse ostaloje zgolj šminka.
ti-ne
# 24.10.2014 ob 12:05
@branchh

Ob slovenskih pesmih so umirali ljudje, ko se se borili za našo domovino in za naš slovenski jezik!

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;

Na juriš, na juriš, na juriš,
krik borcev vihra skozi hoste,
sovragove vrste so goste!
Udari, navali,
usekaj, izpali!
Na juriš, ohej, partizan,
pred tabo svobode je dan!

Na juriš, na juriš, na juriš,
Maščujmo požgane domove,
maščujmo vse naše grobove!
Preženi besneče
in reši trpeče!
Na juriš, ohej, partizan,
pred tabo svobode je dan!

Na juriš, na juriš, na juriš,
požgimo vsa gnila drevesa,
zemljo spremenimo v nebesa!
Vsem sonce naj sije,
le radost naj klije!
Na juriš, ohej, partizan,
pred tabo svobode je dan!

Na juriš, na juriš, na juriš,
vsi bratje teptani za nami,
svobodo si vzamemo sami!
Skoz' glad in trpljenje
v lepše življenje!
Na juriš, ohej, partizan,
pred tabo svobode je dan!

https://www.youtube.com/watch?v=SyZ58JMZ
fSs
izo
# 24.10.2014 ob 11:58
Prav tako na kakih veselicah, ki jih priprejajo pod šotorskim platnom, ob zvokih neomejene količine alkohola in ob zvokih dveh harmonih, kjer jih veseli fantje na odru ostale fante pod njimi nagovarjajo, da naj vendarle primejo za tisto krtačo, ki si jo tako dolgo želijo.

jp, helena očitno že ima pravo žimo za modre fante..
ti-ne
# 24.10.2014 ob 11:48
demistifikacija goveje muzike?
kakšna demistifikacija?

Gre za globoko kodirano, skomercializirano in do konca profano kvaziljudsko, po besedilih pogosto žaljivo, po emociji zlagano, populistično, ideološko nazadnjaško in nesvobodno zabavo najslabše vrste, ki služi skupinskemu poudarjanju pripadnosti plemenu, spolu in alkoholu. Središče te ideološko etične črne luknje je harmonika, je njen simbol in podpis. - Drago Ivanuša
BABC123
# 24.10.2014 ob 15:52
Škoda komentarja glede naslova!!! MMC se dejansko norca dela iz ljudi ki posluđajo to glasbo, pa čeprav jih ta isti ljudje plačujejo. Za bruhat. No nisem njihov fan, sam svaka jim čast- v Sloveniji so edini ki lahko v 1 minuti razprodajo koncert.
silverbullet
# 24.10.2014 ob 14:58
Cairns... odgovor je pravilen! Na obe vprašanji. Mimogrede... "jodlarski" oberkrainer pride iz Oberkrain, kje je to pa ve vsak minimalno splošno izobražen srednješolec. Če so Laibachi taka očitna svetovna slovenska marka in predstavljajo "upor slovenstva", kot je en dejal, navkljub njihovemu "jodlarstvu" od A do Ž, potem ne vem kdo se ima kaj za obregat v Avsenike, če je v tujini njihov "Gorenjski kvintet" postal "Oberkrainer quintett" in njihova gorenjska zvrst "oberkrainer musik".
silverbullet
# 24.10.2014 ob 14:38
Govori se... da so davnega leta na švabskem v istem mestu ob istem času imeli koncert Rolling Stonsi in Avseniki. Uganite kje je bilo več publike. In kje je bilo manj drog, alkohola ter nedostojnega obnašanja.
silverbullet
# 24.10.2014 ob 14:32
Ko pridemo na nivo "vsi narkomani", "vsi govedarji", "vsi 'umetniki'"... takrat vem, da imam opravka s samimi glasbenimi strokovnjaki.
ZETAC
# 24.10.2014 ob 13:56
Sicer nisem velik ljubitelj tovrstne muzke, vendar ni nič narobe, če se mladi zanimajo zanjo, saj je navsezadnje tudi del naše identitete.
svabo
# 24.10.2014 ob 13:44
Problem današnje glasbe je, da moraš za dobro glasbo si dejansko vzeti čas. Torej če želiš poslušati dobro muziko moraš dejansko skrbno izbrati radijske postaje. Ker 90% jih vrti enakih 200 komadov. Torej izbor glasbe, ki jo spotoma ujameš je pod vsako kritiko. Ker je ne ujameš danes porabim 5x več časa za svojo osebno fonoteko. Hkrati si je treba pa še izbor muzke delat po ključkih. Pa za v avto, pa za žure.....
Kakorkoli ne poznam pa nobenega ljubitelja glasbe, ki bi drugemu ljubitelju očital ali kakorkoli oporekal njegov izbor. Zatorej to tukaj gor danes ni debata o glasbi. Je čisto navadna nestrpnost.
Je pa easy, danes je vrhunska muzka na Rock radiu......
heavyd
# 24.10.2014 ob 13:34
Super, da se nekaj v Sloveniji razvija na bolje.
gesan
# 24.10.2014 ob 13:31
Hahahaha
Narodno zabavni Tomaž Domišpicelj.

Drugače pa...vsak naj posluša glsabo, ki mu je všeč.
Jaz tega ne poslušam. Mi je pa grozljivo smešno , ko vidim prisotne neke ortodoksne rockerje, hehehehe...

Pa sem mislil, da to nau možno. No ja, sem se malo zmotil. V tej deržavi je tudi to možno.
ivod
# 24.10.2014 ob 13:14
MIRNČAN ... strinjam se s teboj skregano z zdravo pametjo obsojati ljudi, ki hodijo na te koncerte ... mislim pa, da je takih ki bi jih zaradi tega obsojali ... da je takih malo ...
..
malce nestrpno nekorektnen pa je tvoj zapis, ko praviš ...
da " raje vidiš da nacionalni medij oglašuje njih kot sranje od Riblje Čorbe in ostalo južno sranje. "
Javorovina
# 24.10.2014 ob 12:50
Priznam, da se priljubljenosti Modrijanov še vedno in vedno znova čudim. Nič nenavadnega ni, če se starejše (ne nujno stare) generacije zgražajo nad ali ne razumejo glasbe mlajših, ampak kdo bi si mislil, da bo ta 'glasba mlajših' leta 2014 (tudi) tale. Medijskemu poročanju se seveda nisem mogla izogniti, in zato mi je Blaž Švab po izjavah prav simpatičen. Glasba pa vseeno popolnoma nerazumljiva. Še celo slabe/slaboumne štance aka Mr Saxobeat me včasih zasvojijo za kakšen teden, "Rožica" pa prav nikdar niti za sekundo (drugih komadov ne poznam ravno). Všeč so mi slovenske narodne (žalostne) pesmi (lahko samo v ustnem izročilu), pesem Rudeči cvet Beneških fantov, ena pesem Prifarskih muzikantov (Mlinarca?). Kot otroku mi je bila zelo všeč Golica. "V dolini tihi" je tudi zanimiva, ker bi lahko bila ljudska. Tu pa se skoraj konča. Harmonika je preprosto preveč vesela (oz. v Sloveniji tako pač igramo), da bi rada poslušala zvok kot tak (recimo Prifarski muzikanti (rtv je stalno vrtela neke koncerte) imajo citre, če se ne motim, in še nekatere druge inštrumente), besedila so žal, kakršna pač so (Čreva na plot ... :), nobenih basov med pevci, tematike s kvazi domo/rodoljubno vsebino, pa o pijači, družinski idili (Mati nas pretepajo :), sinčkih, ki se vrnejo domov ali kaj vem, me pač odbijajo. Ampak zaradi medijev sem si pač ustvarila mnenje, da so Modrijani boljši kot marsikdo drug (morda so res, čeprav sama tega verjetno ne bom nikoli zares ugotovila) in pač kakor je komu drago ... Na nek način je zanimivo spremljati evforijo, katere del nisi.
hrgotax
# 24.10.2014 ob 12:31
izo in drugi,
Modrijani so bili slavni že pred prihodom Blaža Švaba na RTVSLO.
Nekaterim nekoliko več objektivnosti ne bi škodilo.

Sicer je pa v NZ glasbi ogromno lepih, tudi globokih pesmi.
Toda za žurko, kot je Noč Modrijanov, je treba izbrati
bolj žurerske komade, saj to pri ljudeh vžge.
In ljudje so tisti, ki kupijo vstopnice
in Modrijanom prinašajo denar.
JayJay
# 24.10.2014 ob 12:27
Eni ne ločijo narodnozabavne glasbe od ljudske (narodne) glasbe.

Sicer pa vsako tele ima svoje vesele :P
tigerček
# 24.10.2014 ob 12:00
branchh
Bil na noči Modrijanov in moram povedat, da je bilo super!!! Fantje se trudijo in to v teh cajtih ne bo uspelo nikomur, da bi spravil skupaj toliko različnih glasbenikov in različnih glasbenih stilov!
Katanec bi rekel kapo dol! In tako je, vsaka jim čast, da širijo slovensko narodno-zabavno glasbo in slovensko zavest! Vsi tisti, ki pa imate našo slovensko glasbo za govejo, pa ste prodane duše! Ob slovenskih pesmih so umirali ljudje, ko se se borili za našo domovino in za naš slovenski jezik!


A ti še vedno šumi v glavi, da napišeš takšen komentar.....
Se pravi, za tebe Siddharta,Dan D,Laibach in ostali (da jih ne bom preveč našteval) niso slovenski glasbeniki? Pankrti so se v osemdesetih borili z glasbo proti komunizmu, Laibach so pojem upora in slovenstva, ti pa tukaj pametuješ o slovenski duši.....
Modrijani imajo samo dober PR ter zaledje, kvaliteta je pa na tako nizki ravni, da se sploh ne splača debatirati.
izo
# 24.10.2014 ob 18:23
Ahahahahaha, fant od "Poskočnih muzikantov" ima Irokezo. Pred leti bi ga zmerjali s kretenom in varnostniki bi ga že na vhodu zbrcal, zdaj je ruralcem to že prekrasno in prečudovito. Poglej Raay-a a ni čudovit je zadnjič zagodla ena teta, k je z uno na gor frizuro prišpanciral !? Včasih je bilo uporništvo, le kam je šlo.

je to banksy dosti bolj izrazil s sliko oz sprejem, kot besedo..
sellam alejkum
# 24.10.2014 ob 15:14
Uh, kako se je razvnela debata, pričakovano. Jaz menim, da bi vsi ljudje morali spoštovati bilokatero zvrst glasbe. Govoriti o tem, kaj je kvalitetno, kaj ne, je brezveze, sploh pa so najbolj pametni tisti, ki glasbo nikoli niso poskušal niti malo igrati.

Če bi videli mojo playlisto, bi videlo, da se pri nas doma posluša razne zvrsti, ne samo narodno zabavno (ne govejo, se razume), zabavno, slovensko, yu-balkansko in tujo, tudi kak rock, metal, pop, celo rap... Ni da ni. Ni pa pošteno, da se med sabo takole prepucavate brezveze, pač enim paše ena, enim pa druga zvrst.

Vsaka glasba ima svoj namen. Kdor poje in igra ne misli slabo. Je to res tako težko razumeti?
Vision
# 24.10.2014 ob 13:54
@generusus, se strinjam. Kot da v tujini velja, da je filter glasbe, ki verižno prihaja iz ZDA, VB do vseh radijskih postaj, samo kvaliteta, denar, zveze, da določen človek spravi komad na radio, pa ne obstajajo.
Tisti, ki se zavzamemo in poslušamo besedila, vemo o čem govoriš. Na to me je že pred leti opozorila tudi sorodnica iz Avstralije...
Kazalo