Glasba
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 35 glasov Ocenite to novico!
Cornell se je vrsto let boril z zasvojenostjo in depresijo. Leta 2002 se je mamil otresel, a si je anksioznost še vedno lajšal z zdravili. Foto: AP
Cornellova prezenca na odru je bila izjemna - a pevca sta od zgodnjega začetka kariere mučila strah pred nastopi in agorafobija. Foto: AP
Cornell je bil za časa smrti na turneji s ponovno sestavljeno skupino Soundgarden. Foto: AP
Za seboj je pustil soprogo Vicky in otroka Toni, Christopherje ter Lillian (slednja je iz prejšnjega zakona z nekdanjo menedžerko Soundgardna in Alice in Chains Susan Silver). Foto: AP
Cornell je bil precej introvertiran glasbenik, ki je med nastopi pogosto zrl v svojo kitaro, obraz pa si zakrival z dolgimi kodri. Foto: AP
Skupina Soundgarden si je ime nadela po skulpturi v seattelskem parku. Po Cornellovi smrti so skulpturo oboževalci zasuli s cvetjem. Foto: AP
Cornellu v slovo na stadionu v Seattlu. Foto: AP
Skupina Soundgarden je delovala med letoma 1984 in 1997, leta 2010 pa so se ponovno sestavili ter bili trenutno na severnoameriški turneji. Foto: Reuters

Dodaj v

Ob smrti Chrisa Cornella, rock božanstva s temno platjo

So bili krivi stranski učinki zdravil?
21. maj 2017 ob 10:21
Detroit - MMC RTV SLO

O veličini Chrisa Cornella, ki si je v četrtek vzel življenje po koncertu v Detroitu, ne govori samo njegova diskografija, razpon vokala ali to, da je na videz povsem brez truda prehajal od statusa grunge božanstva do Jamesa Bonda, ampak pokloni, ki so se vsuli po njegovi smrti.

Poklonili so se mu vsi, od Eltona Johna do Black Sabbath, Cornellov kolega iz skupine Audioslave Tom Morello pa mu je v slovo spisal ganljivo pesem, v kateri je 52-letnega pevca označil za "princa", "modreca" in "čednega ženina", a hkrati nanizal tudi vrsto kvalifikatorjev, ki zgovorno pričajo o Cornellovi dolgoletni notranji stiski in boju z depresijo: "zanka", "senca", "deljena rana", "nikdar zaceljena brazgotina", "ujet in svoboden hkrati".

Rock festival Rock On The Range v Ohiu ta konec tedna, na katerem bi morala Cornellova skupina Soundgarden nastopiti kot glavni izvajalec, se je spremenil v en sam velik hommage umrlemu pevcu, v Seattlu, Cornellovem rojstnem kraju, pa so se mu poklonili z zatemnjeno "Vesoljsko iglo", emblemom mesta, in minuto tišine pred bejzbolsko tekmo med ekipama Seattle Mariners in čikaškimi White Sox.

Zadnji od seattelskih velikanov
Za Seattle je bila izguba še toliko bolj boleča, saj je bil Cornell, če odštejemo Kalifornijca Eddieja Vedderja, praktično še zadnji iz skupine seattelskih grunge frontmanov, katerih zvezde so gorele tako bleščeče, a so praktično vsi podlegli svojim demonom.

Kurt Cobain (Nirvana) se je ustrelil pri 27-ih, Layne Staley (Alice in Chains) je boju z mamili podlegel pri 34-ih, temu dodajte še Scotta Weilanda (Stone Temple Pilots), ki je pri 48-ih umrl v svojem koncertnem avtobusu zaradi usodne mešanice alkohola, tablet in kokaina, pevca "predgrungerske" zasedbe Mother Love Bone Adrewa Wooda, ki je pri 24-ih umrl zaradi heroina, in basista Alice in Chains Mika Starra, za katerega je bil pri 44-ih usoden prevelik odmerek zdravil na recept.

Za Cornella se je zdelo, da bo morda prekletstvu vseeno ušel, ko se je leta 2002 iztrgal iz primeža mamil, v katerem je bil vpet od 13. leta starosti, in našel družinsko srečo s soprogo Vicky (morda najbolj srce parajoč posnetek v luči njegove smrti je prelep duet Redemption Song izpred poldrugega leta s takrat 11-letno hčerko Toni).

A pevec, ki je odkrito govoril o svojem boju z depresijo, se demonov nikdar ni povsem otresel. Zaradi anksioznosti je jemal ativan (pri nas znan kot lorazepan oz. loram), zdravilo na recept iz skupine benzodiazepinov, ki se ga predpisuje za lajšanje znakov anksioznosti in kot uspavalo, v prevelikih odmerkih pa lahko povzroča paranojo in samomorilske težnje.

Vzel prevelik odmerek zdravila?
Prav zaradi tega Cornellova soproga, prijatelji in strokovnjaki menijo, da bi lahko prav to privedlo do pevčevega samomora v kopalnici hotela MGM Grand v Detroitu. Vicky Cornell je s soprogom govorila po telefonu pred koncertom in tik po njem, ko je tudi zaznala, da mož vleče besede in toži, da je utrujen. Kot ji je povedal, je "morda vzel kak ativan več", nato pa slušalko odložil. Cornellova je v strahu poklicala družinskega prijatelja, naj preveri soproga, a ko je varnostnik vdrl v zaklenjeno kopalnico, je bilo za Cornella že prepozno.

Vicky Cornell trdi, da mož ni imel samomorilskih teženj, da je bil ljubeč mož in oče ter smrt pripisuje stranskim učinkom ativana ter čaka na rezultate obdukcije, ki bi to potrdili, medtem ko se strokovnjaki sprašujejo, zakaj bi zdravniki osebi z zgodovino depresije in zasvojenostjo sploh predpisali ativan.

Zlovešči zadnji zadnjega koncerta
Po Cornellovi smrti mnogi iščejo znake in namige v njegovem zadnjem nastopu, ki ga je zlovešče sklenil s predelavo pesmi Led Zeppelin In My Time of Dying. Kot je za People povedal detroitski glasbenik in umetnik Kevin Morris, Cornellov prijatelj, ki ga je kot odrski delavec občasno spremljal na turnejah s Soundgarden in Audioslave, je bilo med celotnim koncertom jasno, "da nekaj ni v redu". "Pri drugi pesmi je začel postajati dezorientiran ali nekaj takega. Mislil sem, da se ne počuti dobro. Ampak vsem se je zdelo, da se nekaj dogaja. Kot da ni bil z nami. Kot da bi bil na oblaku. Kot da se je res boril, da bi se prebil čez nastop."

"Leta je bil čist. Govoril je s svojo soprogo tik pred koncertom in tik po njem ... Zelo se je trudil, da bi vse osrečil. Rad je imel Detroit. Kaj ga je težilo, ne bomo nikdar izvedeli. Mislim, da je bil malo živčen, ker je igral v Detroitu, svetovni prestolnici glasbe, pa je vzel malce preveč ativana," je še dejal Morris.

Je vedel, kaj prihaja?
Da se je Cornell zdel drugačen na koncertu, potrjuje tudi detroitski fotograf Ken Settle, ki je pevca pogosto ovekovečeval. A Seattlu se je Cornell tokrat zdel neobičajno "vesel" in komunikativen s publiko. "Vedno je bil, še posebej pred leti, nekako zamišljen, temačen izvajalec, bolj introspektiven, včasih je večji del koncerta samo zrl v svojo kitaro, z lasmi čez obraz. Na tem koncertu je bil obraten od tega. Njegov glas je bil odličen. Zadel je vse note. Mojstrstvo banda. To ni bila rutina. Še vedno je bila ustvarjalna sila. Niso samo vklopili avtopilota. To je bil mogočna glasbena skupina. Iskra, energija in mojstrstvo so bili še vedno tam," razlaga Settle, ki pa priznava, da so bili določeni zlovešči znaki, vključno z izbiro zadnje pesmi.

"Zelo čudna izbira je bila za zadnjo pesem in zdaj se sprašuješ. Toliko je tega, ki nakazuje, da je oseba morda vedela, kaj prihaja, kar je tako žalostno. Brskam po svojih fotografijah in v njegovih očeh, pogledu iščem znake, namige, nekaj, kar so ljudje spregledali." Seattlu, kot mnogim pozneje, tudi ni ušlo, da je Cornell med koncertom pohvalil detroitsko občinstvo, nato pa pripomnil: "Kar žal mi je za naslednje mesto." Oboževalcem se je takrat to zdela nedolžna opazka, dobrikanje občinstvu v luči dogodkov, ki so sledili, pa je opazka dobila mračen pridih.

Od bondijade do Timbalanda
A Cornell nikdar ni pisal pop poskočnic. Še v svoji najbolj komercialni fazi je v besedilih ohranjal dobršno mero temačnosti, fatalizma in morbidnosti. Tako je v pesmi You Know My Name, napisani za bondijado Casino Royal, prepeval, kako je videl "angele pasti z vrtoglavih višin" in kako teče po njegovih žilah najhladnejša kri. V Scream z istoimenskega albuma Scream, ki ga je – na grozo mnogih starih oboževalcev – posnel s hip hop producentom Timbalandom, pa poje o tem, kako mu njegovo dekle želi propad.

A oba ta izleta v "lahkotnejše vode" se zares ne moreta primerjati s klasičnimi Cornellovimi pesmimi, ki so se vse po vrsti lotevale skrajno temačnih misli. Kot so zapisali v New York Timesu: "Cornell je pomagal skovati grunge: rock, ki je uporabil vso svojo moč za postavljanje vprašanj, ne pa razveseljevanje. Vsak na svoj način so vodilne grunge skupine – Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden in Alice in Chains – našle komercialni uspeh z glasbo, ki je sabotirala stare predpostavke o rocku. V glasbi je bilo še vedno veliko agresije, a je bila ta usmerjena v prav tolikšni meri navznotraj kot navzven."

Mračnjaštvo v spevnosti
Nihče tega ni počel bolje od Cornella. V Outshined je prepeval o tem, kako "ne more nižje in da se še vedno počuti, da se utaplja". V Rusty Cage je njegov presunljivi vokal, ki je imel v sebi nakopičeno vso bolečino sveta, donel, kako bo razbil svojo zarjavelo kletko in pobegnil. V Like a Stone je razmišljal o svoji smrtni postelji, Fell on Black Days je bila o dpresiji. Black Hole Sun, največja himna skupine Soundgarden, je en sam prelep, speven fatalizem ("V mojih očeh, nerazpoloženih/V krinkah, ki jih nihče ne pozna/Skriva obraz, leži kača/Sonce v mojo sramoto/Pod črnino je nebo videti mrtvo"), Pretty Noose, Lepa zanka, pa je z načinom njegovega samomora skupaj s prav tako očitno "Like Suicide" dobila še bolj tragičen predznak.

Pri Cornellu to wertherijansko mračnjaštvo ni bila zgolj "emo" poza, ampak najiskrenejši izraz stanja trpinčenega duha, rojenega iz otroštva, ki sta ga zaznamovala starša alkoholika in mamila, mladosti na glasbeni sceni, v kateri je Cornell samo našteval prezgodnje smrti najtesnejših kolegov, in večnega strahu pred nastopanjem.

Cornell je bil s svojimi predirno modrimi očmi, dolgimi kodri in izklesano postavo ultimativno rock božanstvo, katerega slog, s kozjo bradico vred, so posnemali vsi od Ethana Hawka v Reality Bites do Jareda Leta kot Jordan Catalano v seriji My So Called Life. A bili so zgolj kopije, Cornell pa se je zdel, kot da se svoje prvinske privlačnosti in neotipljive magnetičnosti sploh ne zaveda. Kot so zapisali v Viceu: "Na zemlji ni bilo nikogar, ki bi se približal Chrisu Cornellu."

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
Mosquito
# 21.05.2017 ob 10:36
Kaja, hvala za ta prispevek! Pogrešali ga bomo ...
skynet
# 21.05.2017 ob 14:18
@Fantasycamp...Kirk Douglas ima 100 let, Michael nekoliko manj :)
jasej1
# 21.05.2017 ob 12:32
Pa še tole - ni bil le izjemen glasbenik, ampak precej inteligenten človek z občutkom za sočloveka. Pravzaprav bo zaradi teh prvin še bolj pogrešan.
Lipoglav
# 21.05.2017 ob 10:49
Veličina. Brez Cornella se nebi zgodila grunge scena. Zaradi projekta Tample of the dog je bil sokrivec za nastanek Pearl Jamov, da sploh ne omenjam, da so bili Soundgarden vzorniki Cobainu. Med velikimi grunge frontmani je ostal le še Vedder, pa mogoče še Mark Lanegan..., ki je sicer zaslovel šele pozneje s samostojno kariero.
Olorin
# 21.05.2017 ob 11:08
Vedder je v Seattle prisel iz surferske scene, tako da niti ni bil tako mocno pod vplivom fatalizma, ki ga v sebi nosi grunge. Od velikih so res ostali le se Pearl Jam in pa Mudhoney, slednji pa nikoli niso imeli izrazitega frontmana in komercialne usmeritve.

Adijo Chris.
staggerlee
# 21.05.2017 ob 12:36
Mah, vsak svoj križ nosi, za nekatere pač postane prevelik oz. težak. Žal.
jasej1
# 21.05.2017 ob 12:29
Še vedno ne morem verjeti... Zagotovo je bil ravno Cornell najbolj talentiran pevec grunge scene, v tej prvini se morda lahko z njim kosa le Andy Wood. Cobain, Vedder, Arm in Staley so vsi odlični, a tehnika in razpon glasu Chrisa nista primerljiva.

Od vokalistov tako ostajata le še Vedder in Arm. Škoda, saj gre po mojem mnenju edino pravo rock sceno v zgodovini, tukaj je bilo v ospredju čisto uporništvo, ne pa komerciala. So se pa posledično težje soočali s slavo in pritiskom, ki ga ta prinaša. Verjetno (tudi) zaradi tega večje število samomorov glasbenikov iz tega obdobja.
dik
# 23.05.2017 ob 17:13
Vsak lahko pove le zase, kako gleda na samomor. Jaz osebno pa mislim, da nihče od ljubiteljev grunge muzike ne obtožuje nikogar, ki naredi samomor. Večini ljudi v življenju ni lahko in vsak se bori po svoje. Pa srečno.
DamnDyD
# 28.07.2017 ob 04:34
Kaja, hvla za članek! ;)
bleeeee
# 21.05.2017 ob 16:48
Še odličen komad z ene od Cornellovih solo plošč iz davnega leta 1999. Takrat jih je štel, če me matematika še ni povsem zapustila, rosnih 34.

RIP

fantasycamp
# 21.05.2017 ob 13:52
Nekako razumem ko človek gre pri 80 plus ko pa danes glazbeniki kot Prince in Chris gresta pri 50 je resno za vprašat kako rešiti to dilemo.

Michael Douglas ima 100 let! 100!

Veliko materiala bi lahko še objavili, koncertirali. Resnična škoda!

Počivaj v miru!

I don't mind stealing bread from the mouths of decadence

sistemc.
# 21.05.2017 ob 13:23
Ehm, kar malo nerodno mi je priznati, da za tega gospoda še nikoli nisem slišal.
pazi_mina
# 21.05.2017 ob 13:11
Njegov vokal je bil odlicen soundgarden pa so mi bili se najslabsi od vseh grungerjev
monasiti
# 22.05.2017 ob 08:32
@Outsider
tako, iz pameti, mislim, da nedokončani (zadnji) koncert Nirvane se je dogajal v Rimu. Mogoče pa se motim......
Outsider
# 21.05.2017 ob 21:28
Nirvanin zadnji koncert je bil v Münchnu, ne v Ljubljani :)
fafaron
# 21.05.2017 ob 16:47
Na, dam vam še eno.
esspero
# 21.05.2017 ob 16:42
sistemc@ Hvala enako.!
sistemc.
# 21.05.2017 ob 16:33
Človek se ubije potem, ko koncertira v Detroitu.

Cobain se je ubil potem, ko je koncertiral v Ljubljani.

Logično in razumljivo.
fafaron
# 21.05.2017 ob 14:59
Zanimivo, koliko detajlov o tem se je vsulo v tako krastkem času. Albuma Douwn in Up Side in pa Superunknown sta "mus", starejša roba pa je za bolj svojstvena ušesa. Novejše robe nisem (še) "obravnaval".

Soundgarden in Pearl Jam sta dali veliko odlične glasbe, a meni so Nirvana in Alice In Chains boljši. Toda tole je šolski primer vrhunske glasbe, sanjajte z njo.
gabro81
# 21.05.2017 ob 13:24
Kako bo kaj z novim albumom, ki so ga snemali?

Tile komadi so meni najbolj ostali v spominu:Od novih mi je tale bomba:
don_lavtarini
# 21.05.2017 ob 11:23
s predelavo pesmi Led Zeppelin In My Time of Dying

Zanimivo da avtor članka (prevoda?) ravno Zeppelinom pripisuje zasluge za ta stari gospel..
Shimun
# 23.05.2017 ob 00:58
Zakaj, ko zaradi samomora umre zvezdnik ali slavna oseba, ste vsi takoj spravljivi in razumevajoči ter na dogodek jemljete kot tragedijo....AMPAK ko se to zgodi nekomu iz naše okolice, bližine, Slovenije, pa ste takoj polni obtoževanja, kritik itd. ???

Čemu dvojna merila???
Aeda
# 22.05.2017 ob 17:57
Z vsem spoštovanjem želim vprašati, zakaj so o smrti tega pevca kar TRIJE članki? O domačih dogajanjih (n. pr. poročili s premier v Ljubljanski in Mariborski operi) pa NIČ?
Kazalo