Družbo na odru ji bo delal igralec Saša Tabaković. Foto: Žiga Culiberg
Družbo na odru ji bo delal igralec Saša Tabaković. Foto: Žiga Culiberg
Na odru Križank bomo v ponedeljek, 29. junija, pod taktirko dirigenta Patrika Grebla (na sliki) ter v izvedbi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija prisluhnili največjim uspešnicam Slovenske popevke izpod peresa Elze Budau. Foto: Jani Ugrin
Dirigentsko paličico bo vihtel Patrik Greblo. Foto: Jani Ugrin

"Izmed več kot 1.000 besedil izbrati samo 20, vsekakor ni bilo lahko. Po premisleku sem se odločila, da bo letošnji galakoncert Poletna noč posvečen - poletni noči. Najprej sem izbrala pesmi na to temo, šele potem izvajalce in spletla zgodbo. Hkrati bo to poklon skladateljem, s katerimi sem največ sodelovala," je pojasnila Elza Budau. "Vsak naredi, kot si zamisli in zna. Hvala bogu, da ne delajo vsi enako," je avtorica dejala lani, ko se je galakoncerta udeležila kot gledalka.

29. junija pa bo pod taktirko dirigenta Patrika Grebla ter v izvedbi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija v osrednji vlogi. Namreč vseh 20 skladb, ki bodo predstavljene na letošnjem koncertu, je prišlo izpod peresa Elze Budau.

"Vse moje pesmi so mi ljube, vsaka na svoj način, a Poletna noč zavzema posebno mesto, pa ne le zato, ker je 'prvorojenka'. Morda je čarobni ključ, ki odpira vrata srca. Vesela sem, da je skoraj že ponarodela. Ni poletne noči brez Poletne noči," je še dodala avtorica.

Na odru Križank bodo priljubljene slovenske uspešnice prepevali Anika Horvat, Manca Izmajlova, Severa Gjurin, Nuška Drašček, Nina Strnad, Rok Pečečnik in Jure Ivanušič. Kot posebna gosta bosta nastopila Elda Viler in Oto Pestner. Večer odlične glasbe bo povezoval Saša Tabaković, ki pa bo tokrat tudi zapel.

Omenjeni pevci bodo zapeli zimzelene melodije, kot so Nasmeh poletnih dni, Ti si moja ljubezen, S teboj, Zelena leta, Šepet poletnih trav, Pegasto dekle, Sto majhnih nežnosti, Brez besed, Samo nasmeh je bolj grenak, in še nekatere druge.

Koncert s tradicijo
Galakoncert Poletna noč, ki ga vsako leto organizira RTV Slovenija skupaj s Festivalom Ljubljana, je postal tradicionalna prireditev, ki obuja spomin na zlate čase Slovenske popevke. V zadnjih letih smo jo posvetili Atiju Sossu, Majdi Sepe, Eldi Viler, Juretu Robežniku, Mojmirju Sepetu, Dušanu Velkaverhu, Juretu Robežniku in 50-letnici Slovenske popevke, lani pa mestu Ljubljani. Poletna noč je v vseh teh letih slovenski glasbeni prostor obogatila s številnimi pevskimi zvezdami in še številnejšimi skladbami. Marsikatera med njimi je postala in ostala uspešnica za vse generacije.